Co zrobić z kaszy? To pytanie jest dzisiaj bardzo aktualne, bo w ramach robienia zapasów wszyscy odkupili się kaszami, makaronami i ryżami. Polecamy 30 propozycji co zrobić z kaszą. Przekonaj się, że są to proste i bardzo smaczne dania.

Kasza była naszym prawdziwym sojusznikiem w czasie lock downu na wiosnę i podczas kwarantanny jesienią, kiedy chorowaliśmy na Covida. Jest tania, zdrowa, łatwo się przechowuje i przygotowuje. Dzisiaj polecamy zestaw pomysłów co zrobić z kaszy, dania typu risotto, jednogarnkowe i sporo przepisów na burgery i pulpety, albo zupełnie wegetariańskie, albo mieszane.

To nasz stały patent kotlety i mielone: mieszamy mięso z kaszą w proporcjach pół na pół. Są pyszne i zdrowe! Jest to też dobry sposób na przemycenie kaszy do diety dzieci i tych, którzy kaszy nie lubią (jak mogą!).

Kasza jest przepysznym dodatkiem do placków ziemniaczanych, świetnie nadaje się do robienia klusek śląskich i pyz. Jak ogarniemy się z czasem opracujemy też wreszcie zestaw na przepyszne śniadania z kaszy jaglanej, płatków gryczanych i jaglanych i płatków orkiszowych.

Poniżej w zestawieniu 30 przepisów znajdziesz dania z kaszy orkiszowej, gryczanej niepalonej, kuskusu, kaszy jaglanej, komosy i pęczaku. Jeśli masz jakieś swoje patenty na kaszę wyślij do nas, chętnie je przetestujemy!

Smacznego!

 

Tymczasem trzymajcie się zdrowo i odżywiajcie się zdrowo!

Kaszotto z boczniakami i marchewką

Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości. Zobacz przepis

Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami

Risotto z kaszy orkiszowej robi się w taki sam sposób jak klasyczne risotto. Bazę dania stanowi orkisz, jedna z najzdrowszych kasz, smaczna i aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy orkiszowej zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił. Zobacz przepis

Racuchy z ziemniaków i kaszy z mięsem

Racuchy z ziemniaków i kaszy, faszerowane mielonym indykiem i kapustą to danie bogate, solidne i pożywne. Spokojnie może wystąpić w roli obiadu. Trochę wymaga pracy, ale na serio warto. Zobacz przepis

Pęczotto z piekarnika z kurczakiem

Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca. Zobacz przepis

Łatwa zupa toskańska z pulpetami

Toskańska zupa z pulpetami z indyka i kaszy może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić. Zobacz przepis

Burgery z indyka i pęczaku

Bardzo smaczne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy. Zobacz przepis

Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa

Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem. Zobacz przepis

Sałatka z kurczakiem i kaszą jaglaną

Sałatka z kurczakiem z kaszą jaglaną i warzywami nabiera charakteru za sprawą pysznego i super prostego dresingu. Zobacz przepis

Burgery z fasoli, cieciorki, kurczaka i pęczaku

Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso. Zobacz przepis

Pulpety z cukinią z pure i groszkiem

Zdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich. Zobacz przepis

Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną

Genialny przepis Karola Okrasy na kurczaka faszerowanego nietypowym nadzieniem, które świetnie prezentuje się po rozkrojeniu upieczonej tuszki i doskonale smakuje. Naszym zdaniem to jeden z najlepszych farszy do drobiu. Zobacz przepis

Wegeburgery z błyskawicznymi bułeczkami

Wegeburgery z boczniaków, kaszy gryczanej i orzechów nerkowca są delikatne, mają zrównoważony smak, są lekkie i po prostu pyszne. Super smakują ze świeżymi, chrupiącymi bułeczkami. Z;obacz przepis

Pulpety z kaszy i mielonego indyka

Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina.  Zobacz przepis

Stir fry z mielonego indyka i boczniaków

 W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso. Zobacz przepis

Wegetariańskie pulpety w sosie teriyaki

Pyszne, lekkie i zdrowe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teriyaki. Zobacz przepis

Kurczak w kuskusie i jarmużu

Świetne danie na szybki obiad. Kurczak z kuskusem zawiera mnóstwo protein i stanowi potężny ładunek energii i zdrowa. Zobacz przepis

Warzywne klopsiki z kaszy, ryżu i pieczarek

Warzywne klopsiki przypominają szwedzkie pulpety z Ikei, tylko że są zrobione bez grama mięsa. Smakują super no i są po prostu zdrowe. Zobacz przepis

Kebab z indyka i kaszy orkiszowej

Ten przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Zobacz przepis

Glazurowane pulpety z kurczaka i kaszy z ryżem

Pulpety z kurczaka w glazurze są delikatnie słodkie, trochę klejące,  pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru. Zobacz przepis

Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem 

Klasyczne, hiszpańskie danie w polskim wydaniu, w którym ryż zastępuje zdrowy, sycący pęczak. Przepis jest bardzo prosty. Jak w typowym, jednogarnkowym daniu, wystarczy wrzucić składniki, zamieszać, przykryć i zaczekać kilkanaście minut:) Zobacz przepis

Sałatka z kaszy jaglanej w stylu tajskim, z nasionami dyni i słonecznika

Jeden z naszych ulubionych przepisów z kaszą. Podprażone chrupkie nasionka tworzą doskonałe tło dla kremowej kaszy. Oprawę dla całości, skąpanej w aromatycznym dresingu, tworzy świeża kolendra. Bardzo prosta i niecodzienna sałatka. Zobacz przepis

Sałatka z komosy z brokułem, pistacjami i migdałami

Sałatka z komosy z orzechami jest tak prosta, jak zdrowa. Pysznie smakuje, jest lekka, ale bardzo pożywana. Można ją jeść na zimno lub na ciepło.  Zobacz przepis

Zapiekanka z bulguru w sosie pomidorowym 

Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie.  Zobacz przepis 

Kluski śląskie z pęczaku

Kluski śląskie z pęczaku robi się łatwiej niż klasyczne, ziemniaczane kluski. Są przy tym znacznie zdrowsze. I pyszne. Zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z kuskusu, krewetek i pomidorów 

15 minut – tyle czasu wystarczy, żeby przygotować niesamowicie lekkie, a przy tym sycące i pachnące latem danie. Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie sprawdzi się w kuchni każdego, komu brakuje czasu na wszystko. Zamiast krewetek można użyć kurczaka. Zobacz przepis

Bakłażan pod parmezanem z kuskusem

Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli bakłażan pod parmezanem, upieczone na kuskusie. Proste, zdrowe, pyszne! Zobacz przepis

Placki ziemniaczane z dodatkiem pęczaku z gulaszem

Placki ziemniaczane zrobione inaczej. Zamiast dodawać mąki pszennej użyliśmy ugotowanej kaszy jęczmiennej, zmiksowanej na gładko. Efekt jest znakomity! Zobacz przepis

Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem

Jeśli masz w spiżarce garść suszonych grzybów zafunduj sobie proste i aromatyczne danie. Jeśli suszonych grzybów nie znajdziesz, użyj boczniaków, albo pieczarek.  Zobacz przepis

Pyzy z kaszy jęczmiennej

co z mielonego

Pyzy z kaszy jęczmiennej są bardzo lekkie i smaczne. Robi się je tak samo, jak pyzy klasyczne: z gotowanych i surowych składników, czyli z pęczaku i tartych ziemniaków. Zobacz przepis

Pęczotto z pieczoną papryką, jarmużem i chorizo


Łatwe w przygotowaniu, pożywne, pełne zdrowych składników i niedrogie – jedna porcja to kilka złotych Jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu.  Zobacz przepis

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko, żeby ziarenka się nie sklejały i ładnie dzieliły się na oddzielne kuleczki? Jest jeden prosty i niezawodny sposób. Zobacz przepis