Co zrobić z kaszy? To pytanie jest dzisiaj bardzo aktualne, bo w ramach robienia zapasów wszyscy odkupili się kaszami, makaronami i ryżami. Polecamy wam kilka propozycji co zrobić z kaszą. Przekonacie się, że są to proste i bardzo smaczne dania.
Jesień to najlepsza pora roku na michę gorącej kaszy. Kasza była też naszym prawdziwym sojusznikiem w czasie lock downu na wiosnę i podczas kwarantanny jesienią. Jest tania, zdrowa, łatwo się przechowuje i przygotowuje. Dzisiaj polecamy zestaw pomysłów co zrobić z kaszy, głównie dania typu risotto. Sposobów na wykorzystanie kaszy jest jednak znacznie więcej. Na naszym blogu znajdziecie sporo przepisów na burgery z kaszy i mięsa. Polecamy!
Tymczasem trzymajcie się zdrowo i odżywiajcie się zdrowo!
Kaszotto z boczniakami i marchewką
Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości.
Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami
Risotto z kaszy orkiszowej robi się w taki sam sposób jak klasyczne risotto. Bazę dania stanowi orkisz, jedna z najzdrowszych kasz, smaczna i aromatyczna. Bardzo łatwo ją przyrządzić. Risotto z kaszy orkiszowej zrobi każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy tego nie robił.
Pęczotto z piekarnika z kurczakiem
Pieczone pęczotto jest daniem nadzwyczaj prostym: wstawiasz kaszę do piekarnika i czekasz aż się zrobi. A warto czeka, bo jest to potrawa bardzo aromatyczna, smaczna i sycąca.
Burgery z indyka i pęczaku
Bardzo smaczne i bardzo treściwe hamburgery z pęczaku i mielonego mięsa. Dwa takie burgery w bułce i obiad masz z głowy.
Gryczanki, czyli kotlety z kaszy i mielonego mięsa
Pyszne kotlety z kaszy gryczanej i mięsa mielonego, super proste, bardzo pożywne i zdrowe. Gryczanki można podać same, bez dodatków, albo z ziemniakami, lub ryżem.
Burgery z fasoli, cieciorki, kurczaka i pęczaku
Burgery z fasoli i warzyw, możesz zrobić w wersji wegetariańskiej, albo dodać nieco drobiowych polędwiczek, jeśli jadasz mięso.
Kurczak faszerowany kaszą, pistacjami i żurawiną
Genialny przepis Karola Okrasy na kurczaka faszerowanego nietypowym nadzieniem, które świetnie prezentuje się po rozkrojeniu upieczonej tuszki i doskonale smakuje. Naszym zdaniem to jeden z najlepszych farszy do drobiu.
Pulpety z kaszy i mielonego indyka
Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety rozmaitych niejadków zdrowych składników, jak kasze i zielenina.
Stir fry z mielonego indyka i boczniaków
W tym stir fraju:) ciekawy jest sposób smażenia, a właściwie duszenia mięsa. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso.
Kurczak w kuskusie i jarmużu
Świetne danie na szybki obiad. Kurczak z kuskusem zawiera mnóstwo protein i stanowi potężny ładunek energii i zdrowa.
Kebab z indyka i kaszy orkiszowej
Ten przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom.
Prosta paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem
Klasyczne, hiszpańskie danie w polskim wydaniu, w którym ryż zastępuje zdrowy, sycący pęczak. Przepis jest bardzo prosty. Jak w typowym, jednogarnkowym daniu, wystarczy wrzucić składniki, zamieszać, przykryć i zaczekać kilkanaście minut:)
Sałatka z kaszy jaglanej w stylu tajskim, z nasionami dyni i słonecznika
Jeden z naszych ulubionych przepisów z kaszą. Podprażone chrupkie nasionka tworzą doskonałe tło dla kremowej kaszy. Oprawę dla całości, skąpanej w aromatycznym dresingu, tworzy świeża kolendra. Bardzo prosta i niecodzienna sałatka.
Sałatka z komosy z brokułem, pistacjami i migdałami
Sałatka z komosy z orzechami jest tak prosta, jak zdrowa. Pysznie smakuje, jest lekka, ale bardzo pożywana. Można ją jeść na zimno lub na ciepło.
Zapiekanka z bulguru w sosie pomidorowym
Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie.
Danie jednogarnkowe z kuskusu, krewetek i pomidorów
15 minut – tyle czasu wystarczy, żeby przygotować niesamowicie lekkie, a przy tym sycące i pachnące latem danie. Podstawę stanowi kuskus, kasza wymyślona przez nomadów, która świetnie sprawdzi się w kuchni każdego, komu brakuje czasu na wszystko. Zamiast krewetek można użyć kurczaka.
Bakłażan pod parmezanem z kuskusem
Klasyczne danie kuchni włoskiej, czyli bakłażan pod parmezanem, upieczone na kuskusie. Proste, zdrowe, pyszne!
Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem
Jeśli masz w spiżarce garść suszonych grzybów zafunduj sobie proste i aromatyczne danie. Jeśli suszonych grzybów nie znajdziesz, użyj boczniaków, albo pieczarek.
Pęczotto z pieczoną papryką, jarmużem i chorizo
Łatwe w przygotowaniu, pożywne, pełne zdrowych składników i niedrogie – jedna porcja to kilka złotych Jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu.