Racuchy z ziemniaków i kaszy, faszerowane mielonym indykiem i kapustą to danie bogate, solidne i pożywne. Spokojnie może wystąpić w roli obiadu. Trochę wymaga pracy, ale na serio warto.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 4
Na pewno znasz racuchy z ziemniaków, ale z ziemniaków i kaszy raczej nie. No chyba, że czytujesz Niedzielnego Kucharza, bo my uwielbiamy łączyć kasze z innymi składnikami. Polecamy nasze placki ziemniaczane z kaszą orkiszową, albo pyzy z kaszy jęczmiennej, albo kluski śląskie z pęczaku🙂
Kasza jest zdrowa, pyszna i tania jak barszcz. W przepisie na racuchy z ziemniaków też się znalazła – kasza gryczana niepalona. Dlaczego? Bo jest zdrowa:) To jasne, już powiedzieliśmy. Drugi powód jest taki, że często używamy kaszy zamiast bułki tartej lub mąki jako składnik spajający. Tu doskonale sprawdza się w roli spoiwa masy ziemniaczanej. Na tyle, że właściwie nie ma potrzeby dodawania do masy jajka. Poniżej, wśród składników znajdziesz jajko, ale możesz je pominąć.
Masę ziemniaczano-gryczaną nafaszerowaliśmy mięsem z indyka, usmażonym z kapustą. Naszym zdaniem to doskonałe połączenie. Mielone i kapusta doskonale sprawdziło nam się w przepisie na stir fry z indykiem, kaszą i kapustą i postanowiliśmy je wykorzystać również w charakterze farszu.
Jeśli nie masz w lodówce kapusty, może z niej zrezygnować, aczkolwiek słodka biała kapusta dodaje smaku i chrupkości nadzieniu. Racuchy z ziemniaków i kaszy są bardziej soczyste.
Teraz ważna uwaga: jeśli masa ziemniaczano-gryczana po wbiciu jajka będzie zbyt luźna, wstaw ją na 10 minut do lodówki, żeby stężała.
Druga uwaga: dobrze dopraw farsz pieprzem – racuchy z ziemniaków i kaszy nabierają wtedy dodatkowego wigoru..
I ostatnia sprawa: zjedliśmy racuchy z ziemniaków i kaszy z boczniakami, ale pysznie smakują bez grzybów. Przyda się natomiast odrobina jogurtu do maczania placków.
Przepis wzorowaliśmy na blogu Diyjoy.com
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- ½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej
- ½ kg mielonego indyka
- 1 szklanka drobno posiekanej kapusty
- 4 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
- Olej do smażenia
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Wsyp kaszę do rondla, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę, przykryj gotuj na małym ogniu 20 minut. Odkryj, przemieszaj.
Krok 2
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry. Włóż do garnka, zalej zimną wodą tak, żeby przykryła ziemniaki, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj gotuj na małym ogniu 15 minut lub aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź.
Krok 3
W międzyczasie przekrój cebulę na pół, posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, wysyp na nią połowę cebuli. Smaż 3-4 minuty, aż się zeszkli. Dodaj kapustę smaż na średnim ogniu kolejne 2-3 minuty, podlej 2 łyżkami wody i duś aż kapusta zmięknie – około 5-7 minut. Dodaj mięso i rozmaryn, podkręć temperaturę i smaż cały czas mieszając i rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką lub łyżką. Kiedy mięso zbrązowieje dopraw całość majerankiem i solą oraz solidnie popieprz. Zdejmij z patelni. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 4
Na tej samej patelni rozgrzej łyżkę masła, kiedy się zapieni wysyp na nie drugą połowę posiekanej cebuli, smaż chwilę, a następnie dodaj boczniaki. Smaż na złoto na dość intensywnym ogniu. Odstaw.
Krok 5
Zmiksuj ręcznym robotem kaszę na gładki krem. Dodaj łyżkę masła do ziemniaków i ubij na pure. Połącz ziemniaki z kaszą, dopraw solą. Wbij do masy jajko, wsyp parmezan i znowu wymieszaj.
Krok 6
Podsyp blat delikatnie mąką. Wilgotnymi dłońmi (najlepiej zwilżyć je olejem) nabieraj masę, rozpłaszcz na blacie na cienki placek, nakładaj na środek solidną porcję mięsa z kapustą, zawiń i sklej brzegi a następnie uformuj zgrabny placek. Odłóż na podsypany mąką blat. Racuchy możesz też formować w rękach, rozpłaszczając masę na jednej dłoni, drugą nakładając farsz.
Krok 7
Wsyp płatki kukurydziane do woreczka i wałkiem do ciasta lub tłuczkiem pokrusz na niewielkie kawałki. Przesyp do misy. Panieruj racuchy w kruszonce.
Krok 8
Rozgrzej na patelni olej, tak żeby przykrył całe dno. Wykładaj na tłuszcz racuchy smaż na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Podawaj z boczniakami.
Smacznego!