Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 g boczniaków lub pieczarek
- 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 średnia marchew
- Duża garść szpinaku
- 1/2 małej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- Sól
- Pieprz
- Siekana zielenina do przybrania
Przygotowanie:
Krok 1
Drobno posiekaj cebulę i czosnek, grzyby pokrój na grubsze kawałki, marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, zamieszaj, po chwili dodaj marchew. Smaż mieszając przez 3-4 minuty aż cebula zmięknie. Dodaj grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę.
Krok 2
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość 11/2 szklanki wody. Przykryj i wstaw do piekarnika.
Krok 3
Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij z piekarnika, odkryj, dodaj 2 łyżki masła, tarty parmezan, umyty szpinak. Wymieszaj. Przykryj na chwilę, żeby szpinak zwiotczał. Posyp zieleniną. Podawaj.
Smacznego!