Kaszotto z boczniakami ma przyjemny orzechowo-słodki smak za sprawą kaszy i marchewki. Przysmażone boczniaki dodają chrupkości.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g boczniaków lub pieczarek
  • 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku 
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 
  • 1 średnia marchew
  • Duża garść szpinaku 
  • 1/2 małej cebuli
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 łyżki masła 
  • Sól
  • Pieprz
  • Siekana zielenina do przybrania 

Przygotowanie:

Krok 1

Drobno posiekaj cebulę i czosnek, grzyby pokrój na grubsze kawałki, marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego cebulę, zamieszaj, po chwili dodaj marchew. Smaż mieszając przez 3-4 minuty aż cebula zmięknie.  Dodaj grzyby. Smaż do momentu aż lekko się przypieką. Dodaj czosnek. Smaż jeszcze minutę.

Krok 2

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Wsyp do warzyw kaszę, wymieszaj dokładnie składniki i smaż przez chwilę. Zalej całość 11/2 szklanki wody.  Przykryj i wstaw do piekarnika. 

Krok  3

Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij z piekarnika, odkryj, dodaj 2 łyżki masła, tarty parmezan, umyty szpinak. Wymieszaj. Przykryj na chwilę, żeby szpinak zwiotczał. Posyp zieleniną. Podawaj.

Smacznego!