Zdrowe i smakowite danie. Pulpety z cukinią składają się z mielonego indyka i kaszy. Zdrowa jest też panierka z pokruszonych suchych chlebków żytnich.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Raczej łatwe

Liczba porcji: 4

pulpety z cukinią

Pulpety z cukinią, kasza i indykiem

Klasyczny obiad: kotlet, ziemniaki i warzywa, można dość łatwo zamienić na danie zdrowsze i o bardziej złożonym smaku. Takie są właśnie pulpety z cukinią, kaszą i indykiem. Nasz syn, niestety, z warzyw jada tylko ogórki dlatego inne warzywa przemycamy sposobem do menu. Dlatego często robimy dania w stylu pulpety z cukinią. Patent jest bardzo prosty: cukinię ścieramy na małych oczkach tarki – jeśli Twoje dziecko alergicznie reaguje na wszelką zieloność w jedzeniu, obierz cukinię ze skórki. Następnie trzeba ją bardzo mocno odcisnąć z wody. Potem dodajemy cukinię do pozostałych składników.

I tu jest kolejny trick. Pulpety z cukinią zawierają mięso, ale nie ma w nich grama mąki, ani bułki tartej. Elementem łączącym całość jest kasza gryczana niepalona. Jeśli krzywisz się na dźwięk słowa „kasza”, to zupełnie niepotrzebnie. Kasza niepalona ma neutralny smak, za to doskonale wiąże masę i nie trzeba do niej wbijać jajek ani dodawać bułki. No i jest oczywiście zdrowa.

I jeszcze jeden mały myczek: pulpety z cukinią panierujemy nie w bułce tartej, ale pokruszonym na proszek chrupkim pieczywie. Jest ono lżejsze od zwykłej panierki a na dodatek ma swój smak, dzięki czemu dodatkowo aromatyzuje pulpety z cukinią.

Składniki:

Pulpety

  • 250 g mielonego indyka
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Szczypta kminu rzymskiego
  • 4 kromeczki chrupkiego żytniego pieczywa (typu Sonko)

Pure

  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej

Dodatki

  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Obierz ziemniaki, umyj, pokrój w cienkie plastry, włóż do garnka, zalej wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj, gotuj na wolnym ogniu do miękkości: 15-18 minut.

Krok 2

Wsyp groszek do rondelka, zalej wodą, zagotuj, gotuj kilka minut. Odcedź. Posół.

Krok 3

W międzyczasie. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż na sito i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Włóż do misy. Dodaj kaszę i parmezan. Zmiksuj ręcznym robotem na dość jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem. Spróbuj. Masa powinna być mocno słona, bo za chwilę dodasz do niej mięso z indyka. Pamiętaj, żeby nigdy nie próbować, smakować surowego mięsa drobiowego ze względu na ryzyko zatrucia (tutaj znajdziesz poradnik jak obchodzić się z surowym mięsem).

Dodaj mięso do masy, tymianek, kumin i czosnek. Znowu zmiksuj robotem. Zwilż dłonie wodą i odrywaj kawałki masy i formuj pulpety wielkości piłeczki do ping ponga.

Krok 4

Pokrusz w dłoniach chlebki – pomóż sobie tłuczkiem do mięsa, jeśli zostaną większe kawałki. Przesyp do misy. Obtaczaj pulpety w panierce.

Krok 5

Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju, tak żeby przykrywał całe dno. Na średnim ogniu smaż pulpety 10 minut, obracając co 2 minuty.

Krok 6

Odcedź ziemniaki, dodaj do nich masło i mleko. Szybko ubij na puszystą masę. Dopraw solą i gałką muszkatołową.

Podawaj pulpety z pure i groszkiem.