Pyzy z kaszy jęczmiennej są bardzo lekkie i smaczne. Robi się je tak samo, jak pyzy klasyczne: z gotowanych i surowych składników, czyli z pęczaku i tartych ziemniaków.

Czas: 50 minut
Poziom trudności: Wymagające
Liczba porcji: 8-9 pyz

Jak zrobić pyzy z kaszy jęczmiennej

Pyzy z kaszy jęczmiennej czyli z pęczaku robi się w dość podobny sposób jak klasyczne pyzy. My zrobiliśmy je zresztą w taki sposób jak pyzy tradycyjne czyli z gotowanych i surowych składników. Gotowana jest kasza, którą potem zmiksowaliśmy na gładko w mikserze (ręczny robot też da radę). Surowe są ziemniaki, starte na tarce o małych oczkach – jak na placki ziemniaczane.

Pyzy z kaszy, tak jak w klasycznej wersji, zrobiliśmy z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Użyliśmy też zwykłej, uniwersalnej mąki do podsypywania blatu. Pyzy z kaszy można zrobić tylko z pęczaku, bez ziemniaków, bo po zmiksowaniu zmienia się ona w plastyczną, choć klejąca się do rąk masę. Ze względu na kleistość tworzywa warto mieć pod ręką pojemnik z mąką, żeby opruszać blat, żeby pyzy z kaszy łatwiej się formowały.

Spróbujcie koniecznie innych,  niecodziennych przepisów z pęczakiem:

Burgery z pęczaku i indyka

Burgery z boczniaków, fasoli i pęczaku

Paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem

Frittata z pęczaku z salami i serem haloumi

Flaczki z boczniaków z pęczakowymi pulpetami

Sprawdź też przepisy na pozostałe dni z tego tygodnia: Menu na tydzień: Zdrowe przepisy na jesień

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego pęczaku (1 szklanka suchego)
  • 6 małych lub 4 średniej wielkości ziemniaki, najlepiej mączyste
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej plus mąka uniwersalna do podsypania blatu
  • 200 g mielonego indyka
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Pęczak przepłucz pod zimną wodą. Zalej 3 szklankami wody, przykryj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut lub do momentu aż kasza będzie miękka. 

Krok 2

W międzyczasie, rozgrzej na patelni łyżkę olej, posiekaj szalotkę i wrzuć na tłuszcz. Smaż przez chwile, a następnie dodaj do cebulki mielone mięso. Podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, mieszając i rozdrabniając mięso szpatułką na małe kawałki. Smaż przez 5-7 minut aż mięso będzie brązowe. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia.

Krok 3

Obierz ziemniak, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jak na placki ziemniaczane. Przełóż do ściereczki, gazy złożonej w kilka warstw, lub gęstego sita i bardzo dobrze odciśnij z wody. 

Krok 4

Przestudzoną kaszę przełóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj do pęczaku tarte ziemniaki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i zmiksuj kilkoma pulsacyjnymi ruchami. 

Krok 5

Podsyp blat mąką, wilgotnymi dłońmi na nabierz porcję masy peczakowo-ziemniaczanej, przełóż na mąkę i rozpłaszcz na okrągły placek. Oprósz delikatnie mąką. Połóż na środku placuszka łyżeczkę mielonego mięsa, zawiń rogi i uformuj kulę. Jeśli ciasto lepi się do rąk pomagaj sobie podsypując pyzy mąką. Przekładaj je na talerz.

Krok 6

Zagotuj w garnku 2 litry wody. Posól ją. Kiedy się zagotuje, zmniejsz temperaturę i wkładaj do wody pyzy. Gotuj przez 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Podawaj pyzy z sałatą polaną dresingiem z cytryny i oliwy.

Smacznego!