Łatwe do zrobienia pulpety z kaszy i mielonego indyka oraz cukinii. Są doskonałym sposobem na przemycenie do diety zdrowych składników.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Nasz niespełna trzyletni syn nigdy nie lubił kaszek, o kaszach nie wspominając. Nie jest chyba specjalnym oryginałem, bo nie zdarzyło nam się zobaczyć dziecko zajadające się pęczakiem lub orkiszem. Zresztą nie tylko dzieci trzymają do kasz dystans, bo wielu dorosłych nie je, nie lubi, kręci nosem.

Nasz sposób na niejadki to pulpety z kaszy i mięsa, zmiksowane w proporcji szklanka gotowanej kaszy : pół kilo mielonego mięsa. Masę na pulpety dodatkowo można wzbogacić o warzywa: tartą marchewkę, cukinię, kalafiora lub brokuła. Nasz syn, który pilnie śledzi, czy w jedzeniu nie ma czegoś zielonego, jeszcze się nie połapał, że zakamuflowała się ona w pulpetach z kaszy.

Polecamy ten prosty przepis. Pulpety można upiec, jak w przepisie poniżej, albo usmażyć na patelni, a potem podać w klasyczny sposób z sosem pomidorowym.

Jeśli zasmakują Ci pulpety z kaszy to spróbuj też kebaba z orkiszu z sałatką tabbouleh

Składniki:

Pulpety

  • 250 g mielonego indyka
  • ¼ szklanki kaszy orkiszowej (50 g)
  • 1 mała cukinia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • ! szklanka platków kukurydzianych

Sos

  • 0,5 litra pulpy pomidorowej lub pomidorów w puszce
  • 1 liść laurowy
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  •  1 łyka masła

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę wsyp do rondelka, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do minimum, przykryj rondel i gotuj przez 18 minut. Odkryj kaszę, przemieszaj widelcem.

Krok 2

W międzyczasie przelej passatę pomidorową do garnka, dodaj liść laurowy, połowę małej cebuli, ząbek czosnku i łyżkę masła. Doprowadź do wrzenia (ostrożnie, bo sos będzie mocno chlapał na boki), zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez czas przygotowywania pulpetów.

Krok 3

Przełóż kaszę do malaksera. Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do kaszy. Wsyp po łyżeczce soli, czosnku i cebuli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i jeszcze raz zmiksuj, aż do połączenia wszystkich składników. Zwilżonymi dłońmi formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego i pokrusz przy pomocy wałka do ciasta. Przesyp do misy. Panieruj pulpeciki w pokruszonych płatkach i przekładaj na tackę do pieczenia.

Nastaw piekarnik na 220 stopni. Wstaw pulpeciki do piekarnika. Piecz 15 minut.

Podawaj pulpety z sosem pomidorowym i ziemniaczanym pure.

Smacznego!

5 obiadów dla dwojga za 100 zł.

Pasta primavera.