Ten przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz „zdrowy shish kebab” zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 (6 kebabów)

 

Kebab stał się niemal naszą potrawą narodową i w gruncie rzeczy dobrze, bo jest to całkiem niezłe, szybkie danie typu street food. Od czasu do czasu można go wciągnąć, ale nie za często, bo jest to potrwa ciężka i kaloryczna, głównie za sprawą sosów i bułki, w którą jest zapakowany. My bardzo lubimy kebaby, jednak domowej roboty, ze sprawdzonych składników, znacznie zdrowsze niż kebsy z budki. Tu znajdziesz przepisy jak zrobić kebab w domu. Z tym, że robimy kebaby w różnych wersjach, nie tylko ze sprasowanego mięsa. Rodzina kebabów jest bardzo liczna i obejmuje szaszłyki, kofty i shish kebaby, robione z mielonego mięsa nadziewanego na szpadelki.

Dzisiaj proponujemy super przepis na zdrowy kebab: z kaszy orkiszowej oraz indyka. Obydwa składniki po zmiksowaniu (kasza jest gotowana) tworzą zwartą masę, która świetne nadaje się do formowania z podłużne kotleciki. Odpowiednio doprawione smakują jak zwykłe kebaby. Dla dodania im charakteru, masa przed nadzianiem jest obtaczana w pokruszonych płatkach kukurydzianych, nadających kebabom przyjemnej chrupkości.

Jeśli chodzi o przyprawy, to być może lista składników wyda ci się długa, może niektórych przypraw nie lubisz – możesz część z nich pominąć, jak np. sumak (można go kupić w hipermarketach), lub kardamon, ale warto, żeby w kebabach znalazł się chociaż kmin rzymski.

Kebaby można podawać ze świeżym pomidorem, lub prostą sałatką typu tabbouleh.

Przepis inspirowany wpisem na blogu Themediterraneandish.com

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina, jagnięcina)
  • 50 g kaszy orkiszowej (1/4 szklanki) – 1 szklanka ugotowanej

Przyprawy

  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub ząbek świeżego
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli lub połowa małej główki cebuli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sumaku (opcjonalnie)
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta suszonego imbiru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych

Sałatka

  • Zielony ogórek
  • Mała czerwona cebula
  • 1 pęczek pietruszki
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

 

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę zalej szklanką wody, wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj i gotuj 18 minut. Odkryj garnek, przemieszaj kaszę, zostaw do przestygnięcia.

Krok 2

Włóż do misy malaksera kaszę oraz pęczek natki pietruszki. Dodaj łyżeczkę soli. Zmiksuj całość – to nie musi być gładka pasta, chodzi o przemielenie części ziarenek, żeby powstała spójna, lekko płynna, ale zwarta masa.

Krok 3

Dodaj przyprawy do masy: łyżeczkę czosnku suszonego lub ząbek świeżego, łyżeczkę suszonej cebuli lub połowę małej główki cebuli, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki sumaku, szczyptę cynamonu, szczyptę suszonego imbiru oraz łyżeczkę soli. Zmiksuj całość. Dodaj mielone mięso i znowu zmiksuj, tak żeby powstała jednolita masa.

Krok 4

Wsyp płatki kukurydziane do woreczka foliowego (najlepiej strunowego, który jest dość gruby i niełatwo pęka), usuń powietrze, zamknij i przy pomocy wałka rozgnieć na drobne kawałki. Przesyp do misy.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

Weź dłońmi kawałek masy, wielkości kotleta, włóż do misy z płatkami kukurydzianymi, dokładnie obtocz w nich mięsno-orkiszową masę, a następnie nałóż na drewniany szpadelek do szaszłyków i uformuj zgrabną koftę. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania masy. Z podanych składników powinno powstać sześć średniej wielkości kebabów.

Przełóż kebaby na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Obróć w połowie pieczenia.

Krok 6

W międzyczasie zrób sałatkę. Umyj ogórka i pokrój w kostkę. Posiekaj listki natki pietruszki. Cebulę pokrój w kostkę. Wymieszaj warzywa, posól, popieprz do smaku i skrop sokiem z cytryny.

Podawaj kebaby z sałatką i dowolnymi dodatkami, np. kaszą orkiszową.

Smacznego!