Pulpety z kurczaka w glazurze są delikatnie słodkie, trochę klejące,  pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Dość łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Pulpet, jak się okazuje, nie jedno ma imię. Może być postrachem stołówek, ale może też nieźle zaskoczyć smakiem, wyglądem i konsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety z kurczaka: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już  w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze, bo warto do takiej mieszanki przekonywać ludzi: bo kasza jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów.

Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety z kurczaka w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie.

Glazurowane pulpety z kurczaka zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com

Zobacz wpis 5 obiadów za 10 zł każdy, gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą.

pulpety z kurczaka

Składniki:

  • 200 g mielonego kurczaka
  • 1 szklanka ugotowanego pęczaku
  • ½ małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy
  • Siekana natka pietruszki lub szczypiorek
  • Sól

Glazura

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny)
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • Ziarna sezamu do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, dodaj masło lub oliwę, posól, wymieszaj.

Krok 2

W międzyczasie

Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule do miksera. Zmiksuj – nie musisz na zupełnie gładką masę, mogą w niej zostać kawałki ziarenek. Dodaj mięso, imbir, czosnek. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 3

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zwilż dłonie olejem, odrywaj małe kawałki masy i roluj niewielkie pulpeciki. Odkładaj na blaszkę.

Kiedy piekarnik nagrzeje się, wstaw kulki. Piecz 18 minut.

Krok 4

Wlej do rondla sos sojowy, miód, ocet, dodaj starty czosnek i imbir. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj na małym ogniu, tak żeby sos parował i ładnie się redukował. Podgrzewaj sos przez czas pieczenia się pulpecików.

Krok 5

Wyciągnij pulpeciki z piekarnika i ostrożnie przełóż do rondelka z glazurą. Obtaczaj w niej kulki. Posyp sezamem.

Nałóż ryż do miseczek, dodaj pulpeciki. Posyp natką. Podawaj z zieloną sałatą skropioną cytryną.

Smacznego!