Pulpety z kurczaka w glazurze są delikatnie słodkie, trochę klejące, pyszne i aromatyczne oraz lekko pikantne za sprawą imbiru.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Pulpet, jak się okazuje, nie jedno ma imię. Może być postrachem stołówek, ale może też nieźle zaskoczyć smakiem, wyglądem i konsystencją. Takie właśnie są glazurowane pulpety z kurczaka: delikatne, choć zwarte, obtoczone w słodko-słono-kwaśnej glazurze, lekko pikantne za sprawą imbiru, który występuje zarówno w składnikach mięsnych kulek jak i sosu. Ściślej mówiąc nasze glazurowane pulpety z kurczaka to mięsno-warzywne kulki, bo zrobione są one w mielonego kurczaka i pęczaku. Tak jest, łączenie mięsa z kaszą jest naszym hobby i zupełnie weszło nam już w nawyk. Dlaczego? Pisaliśmy już o tym sto razy, powtórzymy raz jeszcze, bo warto do takiej mieszanki przekonywać ludzi: bo kasza jest zdrowa, bo danie jest bardziej sycące, bo mniej w nim mięsa i last but not least – dzięki kaszy nie trzeba do masy mięsnej dodawać ani jajek, ani bułki tartej, gdyż stanowi ona doskonałe spoiwo kotletów, kasz i burgerów.
Jeśli napisana z pasją wyliczanka cię nie przekonuje, zrób glazurowane pulpety z kurczaka w tradycyjny sposób: dodaj do mięsa kilka łyżek tartej bułki, jajko i dobrze wymieszaj. Dalej postępuj tak jak w przepisie.
Glazurowane pulpety z kurczaka zrobiliśmy inspirując się przepisem z serwisu Tasteofhome.com
Zobacz wpis 5 obiadów za 10 zł każdy, gdzie jest też przepis na glazurowane pulpety z kurczaka. Sprawdź jak wykorzystaliśmy masę mięsno-warzywną do zrobienia stir fry z kapustą.
Składniki:
- 200 g mielonego kurczaka
- 1 szklanka ugotowanego pęczaku
- ½ małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tartego imbiru
- ½ szklanki ryżu
- 1 łyżeczka masła lub oliwy
- Siekana natka pietruszki lub szczypiorek
- Sól
Glazura
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego (może też być winny)
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- Ziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:
Krok 1
Przepłucz dokładnie ryż na sicie, zalej szklanką wody, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę do minimum, przykryj, gotuj 18-20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, dodaj masło lub oliwę, posól, wymieszaj.
Krok 2
W międzyczasie
Przełóż ugotowaną kaszę i posiekaną z grubsza cebule do miksera. Zmiksuj – nie musisz na zupełnie gładką masę, mogą w niej zostać kawałki ziarenek. Dodaj mięso, imbir, czosnek. Ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Zwilż dłonie olejem, odrywaj małe kawałki masy i roluj niewielkie pulpeciki. Odkładaj na blaszkę.
Kiedy piekarnik nagrzeje się, wstaw kulki. Piecz 18 minut.
Krok 4
Wlej do rondla sos sojowy, miód, ocet, dodaj starty czosnek i imbir. Wstaw na kuchenkę, podgrzewaj na małym ogniu, tak żeby sos parował i ładnie się redukował. Podgrzewaj sos przez czas pieczenia się pulpecików.
Krok 5
Wyciągnij pulpeciki z piekarnika i ostrożnie przełóż do rondelka z glazurą. Obtaczaj w niej kulki. Posyp sezamem.
Nałóż ryż do miseczek, dodaj pulpeciki. Posyp natką. Podawaj z zieloną sałatą skropioną cytryną.
Smacznego!