Tak jak zapowiadaliśmy tydzień temu, przygotowaliśmy menu na tydzień w cenie 10 zł za obiad. Szczerze – kiedy składaliśmy taką deklarację, nie sądziliśmy, że będzie to wcale trudne zadanie. W naszych przepisach nie ma żadnej specjalnie ekstrawagancji, a jednak musieliśmy mocno pilnować kosztów. Na początku roku nasz Pan prezydent raczył stwierdzić, że inflacja to wymysł opozycji. Niestety, to teza równie prawdziwa jak ta, że nie ma koronawirusa. I jedno i drugie cholerstwo jest.

Planujemy posiłki od dwóch lat i mamy wgląd w to ile i na co wydajemy, no i prawda jest taka, że ceny poszły w górę. Najbardziej podrożały warzywa –  tu wzrosty są naprawdę spore. Podobnie jest z owocami. Mięso trzyma tę samą cenę. Droższe są za to ryby.

Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty.

Wiemy, że zmieszczenie się z obiadem w 10 zł to nie jest wielki wyczyn. My gotujemy dla dwójki dorosłych – syna stołuje się w przedszkolu. Gdybyśmy musieli wykarmić 4-5 osób, no to dzienny rachunek zamknąłby się w 50 zł, razy 20 dni roboczych plus 4 weekendy, kiedy człowiek chce zjeść coś bardziej świątecznego, to i 3×500 plus by nam nie pomogło.

Z drugiej strony jest coś niehalo, żeby zrobienie 5 obiadów dla dwóch osób, zwykłych, bez żadnych tam kawiorów zeżarło stówę. No, ale tak jest. Może Pan prezydent ma patent jak taniej gotować?

No dobra, ale dość polityki i narzekania. Parę słów, dlaczego jest taki a nie inny zestaw obiadów. Jak zawsze gotowaliśmy według klucza: używaj tych samych składników w różnych daniach. Tym razem wygląda to tak.

W poniedziałek były

Pieczone steki z kapusty z ziemniakami

Nie będzie cienia ściemy, jeśli powiemy, że steki z kapusty to danie wybitne: mięciutkie, rozpływające się w ustach delicje o rozmaitości smaków jakie dostarcza super dresing, ser pleśniowy i szynka parmeńska.

W przypadku tego dania koszty zawyżyła właśnie szynka parmeńska, którą po burżujsku dodaliśmy. Można ją zastąpić zesmażonym na chrupko boczkiem (3 zł oszczędności).

Piekąc kapustę, upiekliśmy też więcej ziemniaków oraz czerwoną paprykę. Nadliczbowe ziemniaki i papryka zostały na wtorek.

Bo we wtorek była

Pieczona tortilla

Tortille można usmażyć na patelni, albo w tej patelni upiec. Polecamy drugą metodę, ponieważ placka nie trzeba przewracać na drugą stronę celem podpieczenia, bo z piekarnika wychodzi idealnie przypieczony.

Tortillę można zrobić od podstaw, ale można wykorzystać gotowe składniki: pokroić upieczone ziemniaki i paprykę, zalać masą jajeczną i zapiec. Proste i szybkie.

W środę zrobiliśmy

Błyskawiczny bigos z kapusty pekińskiej

To danie od początku do końca powstało jednego dnia. W środę był 11 listopada i po powrocie ze spaceru (nie był to tzw. marsz niepodległości:) zrobiliśmy ten mega szybki i aromatyczny bigos.

Pokombinowaliśmy natomiast w czwartek:

Zupa z kładzionymi kluskami i pulpetami

Ugotowanie tej zupy to była czysta przyjemność tworzenia: pulpety z mięsa i kaszy – poezja, warzywny aromatyczny bulio – pycha no i lane kluski – pyszności. Klusek narobiliśmy na zapas, bo piątek zapowiadał się mega prancowicie i czasu na zrobienie obiadu było mało. A kluski przydały się nadzwyczaj.

Bo w piątek były

Kładzione kluski z suszoną szynką i parmezanem

Danie proste jak przekaz TVPInfo: podsmażasz suszoną szynkę, albo bekon, kładziesz na nim kluski, posypujesz parmezanem i jesteś w niebie. Serio.

Jak zaoszczędzić na rachunku

Jak wspomnieliśmy, koszty obiadów podwyższyła suszona szynka – pękły dwa opakowania, tak że było na bogato. Możesz zastąpić je boczkiem, albo chorizo, czy wolno dojrzewającą kiełbasą. Drugim składnikiem, który podniósł koszty był parmezan. Poszło go sporo, prawie cała osełka (czyli opakowanie). Możesz zmniejszyć ilość sera, bo zastąpić go nie ma czym. No chyba, że cheddarem, choć bursztyn też da radę.

Lista zakupowa

Mięso/wędliny

  • 200 g mielonego kurczaka 4 zł
  • 1 pierś z kurczaka 4 zł
  • 2 opakowania szynki parmeńskiej 14 zł
  • Kawałek chorizo – 10 cm 3 zł

Warzywa

  • ½ małej główki kapusty 3 zł
  • 1 mała kapusta pekińska 3 zł
  • 8 średnich ziemniaków 2 zł
  • 4 marchewki 1,2 zł
  • 1 pietruszka 0,5 zł
  • Kawałek selera 1 zł
  • 1 mały batat 6 zł
  • 1 mały pęczek rzodkiewki 2,5 zł
  • 1 mała cukinia 3 zł
  • 3 cebule 1,5 zł
  • Duża główka czosnku 2,5 zł
  • 1 papryka 3 zł
  • Opakowanie szpinaku 6 zł
  • Pęczek natki pietruszki 2 zł
  • Pęczek szczypiorku 2 zł
  • Pęczek koperku 2 zł

Ser/nabiał/jajka

  • Kawałek sera pleśniowego (ilość według uznania) 2 zł
  • 6 jajek 8 zł
  • 250 mln jogurtu 1,5 zł
  • 200 ml mleka 2 zł
  • 1 szklanka tartego parmezanu 10 zł

Kasza/mąka

  • 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 1 zł
  • 16 łyżek mąki chlebowej (około 80 g) 1,5 zł
  • ½ szklanki soczewicy 1 zł

Dodatki

  • 2 szklanki passaty pomidorowej 7 zł
  • Sok z połowy cytryny 1 zł
  • 2 suszone pomidory z zalewy
  • 2 łyżki musztardy Dijon (może być delikatesowa, sarepska)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego, albo soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • Olej

Przyprawy

  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • Szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz

Razem: 99 zł