Tortillę można zrobić na patelni, albo upiec w piekarniku. Pieczona tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i wymaga połowę mniej pracy.

Czas: 50-60 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczna porcji: 2 duże

pieczona tortilla

Ziemniaki, cebula, jajka, ser – to właściwie wszystko, czego potrzeba do zrobienia hiszpańskiej tortilli. Jak to się dzieje, że z kilku zwykłych składników można wyczarować niezwykłe danie? Tak to już jest w prostą, wiejską kuchnią, której reprezentantem jest właśnie pieczona tortilla, potrawa robiona z tego co jest pod rękę.

Przepisów na tortille jest dużo. My dzisiaj polecamy metodę na skróty: zamiast smażenia warzyw na patelni i zapiekania następnie w piecu, całą robotę bierze na siebie piekarnik. To prosta i wygodna metoda, żeby pieczona tortilla trafiła na talerze bez zbędnego wysiłku.

Jest jeszcze jeden patent na zrobienie tego pysznego dania: z wykorzystaniem gotowych składników. Jak? To proste. Nam zostały upieczone ziemniaki i upieczona papryka. Tzn. dokładnie to było tak, że dzień wcześniej ma obiad były steki z kapusty i pieczone ziemniaki. Przy okazji tego dania upiekliśmy więcej ziemniaków, a do piekarnika włożyliśmy też paprykę.

Następnego dnia połowa składników była pod ręką i wkrótce pieczona tortilla byłą gotowa. Nastawiliśmy piekarnik na 200 stopni. Zanim się nagrzał, przesmażyliśmy na patelni cebulę, dodaliśmy pokrojone w plastry ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, szpinak. Całość zalaliśmy masą jajeczno-serową i do zapieczenia.

Mając gotowe składniki skróciliśmy nasze hiszpańskie tortille były gotowe o 15 minut wcześniej.

Poniżej znajdziesz przepis jak przygotować pieczone tortille od zera. Podpatrzyliśmy go w serwisie Thekitchn.com.

Składniki:

  • Kawałek chorizo – 10 cm wystarczy
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • Garść szpinaku
  • 4 jajka
  • 250 mln jogurtu
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Umyj warzywa, Ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, chorizo na nieco grubsze, cebulę w drobną kostkę, paprykę w kostkę. Wymieszaj z 2 łyżkami oleju, łyżeczką suszonego czosnku. Wymieszaj. Rozłóż na dnie żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika, posól, popieprz, piecz około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

Krok 2

W międzyczasie wbij do misy 4 jajka, rozkłóć rózgą, dodaj jogurt i pół szklanki parmezanu. Wymieszaj całość. Delikatnie posól i popieprz.

Krok 3

Wyjmij z piekarnika podpieczone warzywa. Rozłóż na nich garść umytego szpinaku. Wylej na warzywa i chorizo masę jajeczną. Posyp siekaną pietruszką. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 30-35 minut aż wierzch się zrumieni.

Wyjmij z piekarnika. Pokrój, podawaj, smacznego!