Wyjątkowe, pomysłowe danie – lasagne bez makaronu. Patent na to, jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka. Smaczne, proste i atrakcyjne z wyglądu. Polecamy!
Przepisy FitMencook.com prezentowaliśmy już nie raz na naszym blogu, bo Kevin Curry, autor bloga, to solidna firma, facet niezwykle kreatywny, pomysłowy, którego patenty na gotowanie są zawsze świeże, a często zaskakujące. Taki jest przepis na lasagne bez makaronu (to oksymoron – wiemy;-)), za to z cukini i z resztek pieczonego kurczaka. Jak zawsze u FitMena przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, a przy tym smaczny i lekki i niebanalny. Lasagne można upiec w zwykłej foremce, można też przyrządzić w zamykanych słoikach. Świetny patent, bo raz, że danie ładnie wygląda, a po za tym, po wystudzeniu można słoik zamknąć i zabrać do pracy. Bardzo wygodne rozwiązanie.
W przepisie możecie wykorzystać dowolne pieczone mięso z kurczaka. Świetnie sprawdzą się kawałki odkrojone z korpusu jaki został po niedzielnym obiedzie, ponieważ zmielone w mikserze, wymieszane z sosem pomidorowym zamienią się klasyczne mielone. Jeśli nie macie miksera, drobno pokrójcie mięso nożem.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj.
Czas: 35 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Szklanka mięsa z pieczonego kurczaka
- 1 białko
- 2 małe cukinie
- Opakowani sera ricotta
- 1/2 kulki mozzarelli
- 1 puszka całych pomidorów w zalewie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
Krok 1
Przygotuj sos pomidorowy. Przełóż pomidory wraz z zalewą do misy, dodaj 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano i zmiksuj mikserem na gładki sos. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 2
Cukinię umyj, pokrój w cienkie plastry. Rozgrzej mocno patelnię i przesmaż na niej cukinię. Zdejmij z patelni i odłóż. Krok ten możesz pominąć i użyć surowej cukini.
Krok 3
Wymieszaj ser ricotta z białkiem.
Krok 4
Drobno posiekaj kurczaka lub zmiksuj w blenderze. Wymieszaj z sosem pomidorowym.
Krok 5
Nastaw piekarnik na 215 stopni.
Posmaruj żaroodporne naczynie lub zamykamy skok olejem (jeśli używasz słoików zdejmij z wieczek gumowe uszczelki). Na dnie ułóż warstwę cukinii. Wyłóż na nią warstwę sera ricotta, a następnie sos pomidorowy z kurczakiem. Przykryj plastrami cukinii. Ułóż następną warstwę według tej samej kolejności: ser, sos, cukinia. Posyp wierzch tartą mozarellą.
Przykryj naczynie – słoiki owiń folią aluminiową. Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Na 5 minut przed końcem ściągnij przykrycie i podpiekaj wierzch pod samym grillem, aż ładnie zbrązowieje.
Gotowe. Możesz jeść od razu. Możesz wystudzić i następnego dnia zabrać do pracy.
Smacznego!
Polecamy Wam również inne przepisy FitMena:
KURCZAK JAK Z KFC. TYLKO ZDROWY
STIR FRY Z POMIDORAMI I KREWETKAMI