Interesuje Cię zbilansowana dieta? W tym menu na tydzień pokażemy Ci jak w prosty sposób przygotować pięć zdrowych, zbilansowanych posiłków, bez większych umiejętności kulinarnych. Nie musisz być dietetykiem, żeby zdrowo jeść. Weź sprawy we własne ręce i zacznij się zdrowo odżywiać. Kiedy, jeśli nie teraz?

Menu na tydzień – zbilansowana dieta

W tym menu na tydzień mamy dla Ciebie pięć prostych w przygotowaniu lunchy, które razem tworzą zbilansowaną dietę na tydzień.

Czego dowiesz się z tego wpisu?

  • Jak przygotować 5 prostych lunchy, które wyjdą Ci na zdrowie
  • Jak układać zbilansowaną dietę w najprostszy sposób – nie musisz być dietetykiem
  • Które produkty sprawią, że Twoja dieta będzie zdrowa
  • W czym tkwi sekret wielu osób, które ćwiczą i osiągają najlepsze efekty

Jaka powinna być zdrowa, zbilansowana dieta?

Jaka powinna być zbilansowana dieta? Najprostsza odpowiedź to: różnorodna. Jedzenie zróżnicowanych pokarmów sprawia, że organizm dostaje wszystkie składniki potrzebne do zachowania zdrowia i ograniczenia ryzyka chorób. Planowanie posiłków to najlepszy sposób na to by z talerza nie wiało nudą. Ale też by zdrowo jeść!

Czy wiesz w czym tkwi sekret wielu osób, które trenują i mają tego najlepsze efekty?  Odpowiedź to zbilansowana dieta! My nie namawiamy Cię, żebyś został czy została pakerem z siłowni. Jeśli jednak będziesz się regularnie i zdrowo odżywiać – będziesz wyglądać lepiej, a rezultaty ćwiczeń będą bardziej widoczne.

Jak ułożyć zbilansowaną dietę? Nie musisz być dietetykiem

Białka, węglowodany, tłuszcze nasycone i nienasycone – w układaniu diety można się pogubić. Tak naprawdę jednak planowanie posiłków nie jest trudne – nie musisz znać skomplikowanych pojęć ani wyliczać każdej kalorii (jeśli jesteś osobą generalnie zdrową). Wystarczy, że zadbasz o to by na Twoim talerzu lądowały produkty z 5 najważniejszych grup:

  1. warzywa i rośliny strączkowe
  2. owoce
  3. chude mięso i drób, ryby, jajka, tofu, orzechy i nasiona, rośliny strączkowe
  4. produkty zbożowe, głównie pełnoziarniste i / lub odmiany o wysokiej zawartości błonnika
  5. mleko, jogurt, ser i ich odpowiedniki, głównie o obniżonej zawartości tłuszczu.

Ściągawkę znajdziesz poniżej:

Jak ułożyć zbilansowaną dietę - zbilansowana dieta

Od czego zacząć układanie zbilansowanej diety?

Jak ułożyć zbilansowaną dietę? Dziś zajmiemy się obiadami. Świetnym uzupełnieniem lunchy, które zaproponujemy będą: śniadanie w postaci musli czy granoli z jogurtem, jajek oraz owoców na podwieczorek.

Podstawowe składniki w tym menu to:
– ryba (grupa 3.)
– polędwiczki z indyka (grupa 3.)

Dodatki możesz dowolnie dobierać, wybierając składniki z pozostałych grup, które najbardziej lubisz. U nas są nimi:

– warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.)

– kasza bulgur (grupa 4.)

– orzechy (grupa 3.)

– foccacia (grupa 4.)

Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Całe menu wygląda tak:

Poniedziałek: Najprostszy kebab z sałatą i warzywami

Zobacz przepis

Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur

Zobacz przepis

Środa: Chrupiące nuggetsy w migdałowej panierce

Zobacz przepis

Czwartek: Nuggetsy z pieczonymi warzywami i surówką

Zobacz przepis

Piątek: Panierowane, pieczone ryby z frytkami

Zobacz przepis

Tu znajdziesz listę składników potrzebnych do zrobienia wszystkich dań

Mięso/ryby

  • 2 kg polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości
  • 400 g ryby, najlepiej świeżej, ale może też być mrożona (wtedy 500 g)

Warzywa/owoce

  • 500 g ziemniaków
  • 1 sałata
  • 2 ogórki
  • Kilka pomidorów
  • Pęczek rzodkiewki
  • 5 marchewek
  • 4 pietruszki
  • 2 bataty
  • Duży kawałek selera korzeniowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 jabłka

Kasza/mąka/pieczywo

  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • Duża bagietka

Nabiał/jajka

  • 200 ml jogurtu
  • 2 jajka

Przyprawy

  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości)
  • Duża szczypta cynamonu

Dodatki

  • 5 szklanek migdałów
  • 2 łyżeczki cukru
  • Olej rzepakowy
  • Sól i pieprz

Jak przygotować to menu

Podstawę tego menu stanowią nuggetsy z ryby i indyka oraz shawarma z indyka, czyli kebab drobiowy. Przygotujesz je w banalnie prosty sposób. Wszystkie te składniki możesz upiec razem w piekarniku. Przed pieczeniem obtocz rybę i indyka w takiej samej panierce z orzechów. W ten sposób przygotujesz nuggetsy. Shawarma to fileciki z indyka nieco inaczej przyprawione, upieczone i podarte widelcem. Szczegóły znajdziesz w przepisach.

Mając takie trzy podstawowe składniki możesz wymyślać mnóstwo dań. My zastosowaliśmy naszą ulubioną metodę i jako uzupełnienie upiekliśmy mnóstwo warzyw.

Jak to upiec

Nuggetsy zapanierowaliśmy w orzechach migdałowych i upiekliśmy. Robi się je w bardzo prosty sposób, bo panierowanie polega na tym, że mięso zanurzamy w rozbełtanym jajku i obsypujemy orzechami. Czas pieczenia jest krótki: 12-15 minut dla ryby i 18-20 dla indyka.

Shawarmę też przygotowuje się bardzo prosto: mięso trzeba zamarynować na godzinę, upiec (25 minut) i na koniec porwać przy pomocy widelców na małe kawałki.

Mięso piekliśmy równocześnie: indyki na blaszce, rybę na ruszcie.

Do pieca trafiły tez dodatki. Na jednej tacy znalazły się frytki z ziemniaków, na drugiej pokrojona marchew, pietruszka, seler i batat. Razem z nimi wstawiliśmy też do piekarnika buraczki.

Czas pieczenia warzyw – pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Planowanie posiłków – jak komponować zestawy obiadowe

Jak komponować posiłki, aby powstała z nich zbilansowana dieta?Z upieczonych składników można układać dowolne zestawy – pamiętając o zasadzie, że łączymy różne składniki z 5 najważniejszych grup (opisaliśmy je wyżej). Skoro mamy nuggetsy (grupa 3.) to dobrym dodatkiem będą warzywa lub kasze. My wybraliśmy frytki z pieczonych ziemniaków.

Aby warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jeśli wolisz, możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjeść jak kebab – z bułką (najlepiej pełnoziarnistą – dzięki temu masz w diecie produkt z grupy 4.). My jako dodatek ugotowaliśmy kaszę bulgur.

Jeśli nie chce Ci się gotować pięciu zestawów dań, zacznij od dwóch – zrób np. shawarmę z kaszą bulgur i sandwicze z shawarmą. Albo upiecz rybę i nuggetsy razem z warzywami.  Część nuggetsów możecsz wtedy zjeść w jednym daniu z warzywami, a resztę podać np. ze świeżymi warzywami w formie sałatki.

Kombinacji jest mnóstwo i od Twojej wyobraźni zależy skład lanczu. Mamy nadzieję, że spodobało Ci się planowanie posiłków. Jeśli szukasz więcej inspiracji sprawdź to menu na trzy dni.

Ściskamy gorąco i życzymy również pogodnego i smacznego tygodnia!

Zobacz też jak ugotować 5 obiadów na cały tydzień i nie zwariować.

Jeśli szukasz super szybkich dań – zajrzyj tutaj – 4 dania w 15 i 30 minut.