Chrupiące nuggetsy, jak z fast fooda, tyle że zdrowe. I to podwójnie. Zdrowa jest panierka, gdyż powstała ze zmielonych migdałów. Zdrowy jest sposób przygotowania, bo z piekarnika, a nie głębokiego tłuszczu.

Czas: 35 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2-3

Kto nie lubi chrupiącego kurczaka kupionego w fast foodzie, nawet jeśli doskonale wie, że nie jest to specjalnie zdrowa przyjemność? Cała magia fastfoodowego nuggetsa polega głównie na chrupiącej panierce. Na szczęście są sposoby, jak przyrządzić drób, żeby był chrupiący i przy okazji zdrowy. Na naszym blogu znajdziecie kilka patentów, jak to zrobić. np. we wpisie “Menu na tydzień: Domowe fast foody, przepis które kochają dzieci”.

Dzisiaj polecamy Wam bardzo prosty sposób na chrupiące nuggetsy, podpatrzony i sióstr Hemsley. Polega na tym, że mięso – może być kurczak, ale świetnie sprawdza się polędwiczka  z indyka – panierujemy w mielonych migdałach. Nam nie zdarzyło się trafić na mielone orzechy w sklepie, ale do żaden problem, bo wystarczy wrzucić orzechy do miksera i po chwili super panierka jest gotowa..

Chrupiące nuggetsy w migdałach panieruje się nieco inaczej niż w bułce tarte, gdzie po prostu wysypujemy bułkę do misy i obtaczamy w niej mięso. Z migdałami jest ten problem, że szybciej niż bułka nasiąkają wilgocią z jajka, w którym zanurzone jest mięso i szybko zbija się w grudki. Chrupiące nuggetsy należy panierować w ten sposób, że mięso po wyciągnięciu z jajka obsypujemy migdałową panierką – nie zanurzamy mięsa w panierce! Lekko dociskamy orzechy, żeby lepiej przywarły do nuggetsów.

Tu dwie uwagi: do jajka nie dodajemy mleka (czasem tak się robi), bo straci sporo właściwości klejących i panierka z orzechów będzie odpadać.

Uwaga druga: w sklepach można kupić migdały solone i bez soli (naszym zdaniem lepsze są solone). . Jeśli użyjecie solonych, nie przesadzajcie z soleniem nuggetsów.

Nuggetsy najlepiej smakują z pieczonymi frytkami.

Przepis na chrupiące nuggetsy wchodzi w skład pięciu lanczy z zestawu “Najprostsze menu na tydzień”.

Składniki:

Nuggetsy

  • 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka
  • 2 szklanki migdałów
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • Sól
  • Pieprz

Frytki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • Świeże warzywa: sałata, pomidor, ogórek

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Umyj ziemniaki, nie obieraj, pokrój w plastry a potem na frytki. Przełóż na blachę wyłożoną papierem. Posól, posyp oregano, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.

Krok 2

Następnie osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne kąski. Posól i popierz.

Krok 3

Przełóż migdały mi miksera i zmiksuj na proszek. Przesyp do misy

Wbij do misy jajko i rozmieszaj dokładnie.

Krok 4

Przekładaj kawałki mięsa do misy z jajkiem a następnie obsypuj zmielonymi migdałami, lekko dociskając, żeby panierka przywarła do nuggetsów. Przekładaj mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, gdzie pieką się frytki i piecz 20 minut.

Krok 5

Wyjmij frytki i nuggetsy z piekarnika. Podawaj z surówką z kapusty lub świeżymi warzywami.