Klasyczne danie, ale zrobione inaczej. Ryba panierowana jest w mielonych migdałach. Frytki zaś są pieczone, a nie smażone. Samo zdrowie:)

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2-3

Ryba panierowana w orzechach jest chrupiąca z wierzchu i miękka w środku. Do tego przepisu najlepiej użyć filetów ze świeżej ryby. Mrożona ma w sobie dużo wody, którą panierka może nasiąknąć podczas pieczenia. Mrożonki można użyć jeśli dokładnie odciśniecie ją z wody i osuszycie.

I jeszcze jedna uwaga: rybę panierowaną pieczemy na ruszcie, nigdy na blaszce, ponieważ jeśli położycie rybę na blaszce panierka od spodu rozmięknie pod wpływem soku wydobywającego się z mięsa.

Składniki:

  • 400 g ryby, najlepiej morskiej, najlepiej świeżej, nie mrożonej
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Pieprz

Frytki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 batat
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Surówka 

  • 1 marchewka
  • 1 jabłko (najlepsza szara lub złota reneta, albo antonówka)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry a potem na frytki. Warzywa przełóż ba blaszkę wyłożoną papierem. Posyp łyżką tymianku i rozmarynu, łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju o dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.

Krok 2

Przełóż migdały mi miksera i zmiksuj na proszek. Przesyp do misy. Wbij do misy jajko i rozmieszaj dokładnie.

Krok 3

Ryby osusz, pokrój na mniejsze kawałki, posól i popieprz z obydwu stron.. Przekładaj do misy z jajkiem a następnie obsypuj zmielonymi migdałami, lekko dociskając, żeby panierka przywarła do mięsa. Przekładaj zapanierowane kąski na wysmarowaną olejem kratkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, gdzie pieką się frytki i piecz 12-15 minut. Obróć w połowie pieczenia/

Krok 4

Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij z soku, przełóż na sito i przelej wrzątkiem, żeby zmiękła. Odciśnij z wody. Przełóż na deskę do krojenia i przesiekaj nożem. Przełóż do misy.  Umyj jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż tarte jabłko i marchew do kapusty. Polej olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem.

Krok 5

Podawaj ryby z frytkami i surówką.

Smacznego!