Gotowanie na kilka dni za jednym zamachem to świetny sposób na to, by mieć wolne wieczory w tygodniu. Przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik gotowania na więcej niż jeden dzień. Wspólnie zrobimy trzy dania na trzy dni do pracy. Przepisy są bardzo proste i całość zajmie wam około godziny.

Gotowanie na kilka dni – metodą małych kroczków

Z gotowaniem na kilka dni jest jak z nauką języka obcego: każdy by chciał mówić w innym języku niż polski, ale tak trudno jest się zmobilizować by zacząć naukę, że znajdujemy wymówki by ją odwlec. Jednak gdy zaczniemy, np. regularnie powtarzać słówka, apetyt na naukę rośnie, jesteśmy gotowi przyswajać coraz więcej i szybko widzimy efekty. Dlaczego? To wszystko kwestia przyzwyczajenia. Jeśli coś wejdzie wam w nawyk, nie wydaje się już takie trudne.

Dokładnie tak samo jest z planowaniem posiłków. Przygotowanie obiadów na tydzień może wydawać się wyzwaniem nie do wykonania i zrazić na dobre niewprawionego kucharza. Najlepiej więc zacząć od małych kroczków – aż gotowanie na kilka dni wejdzie w nawyk i okaże się banalnie proste!

Posłuchajcie jak o gotowaniu na kilka dni opowiadaliśmy w radiu TOK FM.

Gotowanie na kilka dni w godzinę

My wiemy, że planowanie posiłków sprawdza się doskonale i przynosi wyjątkowe efekty – w postaci dobrego samopoczucia, szczupłej sylwetki i znacznych oszczędności.  Dlatego chcemy i Wam pomóc wejść w świat gotowania na kilka dni.

Gotowanie na pięć dni wymaga pewnej wprawy, dlatego przygotowaliśmy dziś dla Was proste menu na trzy dni – do zrobienia dla każdego.  Zrobimy je razem krok po kroku.

Wybierz swoje menu na trzy dni

Uznaliśmy, że nie każdy lubi krewetki i zdecydowaliśmy się przygotować jeden „trzypak” z owocami morza, a drugi bez. Zacznijcie od tego by wybrać wersję, która będzie Wam smakowała – z owocami morza lub bez

Przy każdym zestawie znajdziecie też listę zakupów, przepisy i poradnik, jak przyrządzić te dania w godzinę.

gotowanie na kilka dni

Z tych składników ugotujecie dania na kilka dni: krewetki z orzo, kurczaka teriyaki i pulpety serowo-drobiowe

Obiady na kilka dni – zestaw nr 1

gotowanie na kilka dni
Ugotuj zestaw dań na trzy dni: krewetki z makaronem orzo, pulpety z parmezanu i indyka, kurczaka teriyaki

Poniedziałek: Makaron orzo z krewetkami i rukolą w maślanym sosie

Krewetki z makaronem to super prosty przepis na pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo.

Zobacz przepis

Wtorek: Pulpeciki serowo-drobiowe z makaronem orzo

Drobiowe pulpeciki z serem parmezan są pyszne i chrupiące, choć nie są smażone a pieczone. Świetnie smakują z delikatnym makaronem i warzywami robionymi na orientalną nutę.

Zobacz przepis

Środa: Kurczak teriyaki z ryżem

gotowanie na kilka dni

Kurczak w sosie teriyaki jest bardzo łatwy do zrobienia: wystarczy zamarynować w sosie i gotowe. Kurczaka można usmażyć, albo, jak w tym przepisie, upiec.

Zobacz przepis

Jak to przygotować

Te trzy dania zrobicie w godzinę, nawet jeśli nie macie wprawy. Cały pomysł polega bowiem na tym, żeby w różny sposób łączyć ze sobą te same składniki.

Lista składników jest naprawdę krótka:

  • 300 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 500 g mielonego indyka
  • 500 polędwiczek drobiowych
  • Butelka passaty 750 ml
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Garść rukoli
  • Ostra papryczka
  • Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię (450 g)

Wystarczy ok. 12 składników i przyprawy, żeby ugotować trzy lancze dla dwóch osób. Ale nie tylko o krótką listę składników chodzi, lecz sposób wykorzystania i zaplanowania gotowania. Rzecz w tym, żeby maksymalnie zredukować wysiłek związany z gotowaniem.

Gotowanie na kilka dni – plan działań

Gotowanie kilku lanczy w jeden dzień wymaga odpowiedniej organizacji pracy. Trzeba zaplanować z góry co i kiedy wstawiamy do garnków, kiedy używamy piekarnika, tak żeby maksymalnie wykorzystać naczynia, składniki i czas. My działaliśmy w następujący sposób:
1. Polewamy polędwiczki z kurczaka sosem teriyaki. Mięso potrzebuje kilkunastu minut na zamarynowanie.
2. Gotujemy makaron. W tym zestawie patent jest następujący: ponieważ makaron orzo występuje w dwóch daniach, od razu gotujemy w jednym garnku 2 szklanki makaronu i później dzielimy na dwie porcje. Za jednym zamachem mamy bazę do dwóch dań.
3. W czasie gdy makaron się gotuje (10 minut) można spokojnie przygotować sos krewetkowy. Wymieszanie sosu z makaronem zajmuje dwie minuty. W czasie krótszym niż kwadrans jedno danie jest gotowe.
4. Idziemy dalej: gotujemy ryż – potrzebuje 18-20 minut na ugotowanie.
5. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni, a kiedy piec się nagrzewa robimy pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26)
6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut
7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy więc bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki i pulpetów z makaronem orzo
8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki.
9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe.
10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy do smaku, mieszamy. Trzecie danie gotowe.

Do zrobienia tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka teriyaki.

Po wystudzeniu każde danie pakujemy do dwóch zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Każde z dań zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś nie zdążycie zjeść, wstawcie danie do zamrażalnika, gdzie może czekać na swoją kolej przez miesiąc, nie tracąc wartości odżywczych.

Obiady na kilka dni – zestaw nr 2

W tym zestawie obiadów na trzy dni nie ma krewetek – zamiast nich proponujemy drobiowe szaszłyki.

Zestaw trzech różnych lanczy, które łączą wspólne składniki: pulpety z orzo, szaszłyki z pulpetami i młodymi ziemniakami, kurczak teriyaki z dzikim ryżem

Poniedziałek: Pulpety z makaronem orzo

Zobacz przepis

Środa: Szaszłyki z pulpetami

Zobacz przepis

Środa: Kurczak teriyaki z ryżem

Zobacz przepis

Lista składników do tego zestawu jest równie krótka jak do poprzedniego:

  • 500 g mielonego indyka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Ostra papryczka
  • Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię (450 g)
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • 1 kukurydza
  • Kilka szalotek
  • Kilka pieczarek
  • Mała cukinia

Jak to ugotować

W tym zestawie chodzi o wykorzystanie w dwóch daniach makaronu orzo i chińskich warzyw – do kurczaka teriyaki i pulpetów, tak jak w zestawie pierwszym. Dodatków z pulpecików serowo-mięsnych zrobimy szaszłyki z młodymi ziemniakami, kukurydzą i pieczarkami.

Plan gotowania jest bardzo podobny jak w zestawie numer jeden: tak samo robimy kurczaka teriyaki i pulpety. Zamiast makaronu z krewetkami gotujemy natomiast ziemniaki (15 minut). Na koniec z ugotowanych ziemniaków, upieczonych pulpetów, pieczarek, szalotek i cukini robimy szaszłyki i krótko obsmażamy na patelni.

Do gotowania potrzebujemy w zasadzie tych samych naczyń plus garnek do gotowania ziemniaków.

Gotowanie na dwa dni

Obydwa zestawy są łatwe do przygotowania i całość można zrobić w godzinę. Na moment gotowania dobrze jest wybrać niedzielę, czas kiedy standardowo przygotowujemy obiad niedzielny. Jedno z dań warto wybrać jako danie na niedzielny obiad – wtedy trzeba tylko odpowiednio zwiększyć liczbę składników.

Jeśli gotowanie na kilka dni jest dla Was za trudne, zróbcie sobie dwa lancze: albo krewetki i pulpety, albo pulpety i kurczaka teriyaki. Z czasem nabierzecie wprawy w gotowaniu kilku potraw równocześnie. My dość dobrze opanowaliśmy tę metodę i kiedy przed rokiem gościliśmy w Pytaniu na śniadanie to zgodnie ze scenariuszem mieliśmy zrobić trzy dania, zrobiliśmy pięć, a na koniec jeszcze deser, bo nam zostało trochę czasu…

Gotowanie na kilka dni lub na cały tydzień jest prostsze niż się wydaje, a daje dużo satysfakcji – szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy nie musisz martwić się wieczorami, co by tu zrobić do jedzenia na kolejny dzień, tylko rano zabierasz do pracy gotowy, spakowany lancz.

Przeczytajcie nasz przewodnik: Jak ugotować obiady na cały tydzień w jeden dzień

Jeśli szukacie pomysłów na lancze na tydzień, zapraszamy do przeglądania naszego bloga, mamy nadzieję, że będą dla Was inspirujące. Jeśli spodoba Wam się nasza metoda gotowania poprosimy o „lajka”, jeśli macie uwagi, pytania, wątpliwości piszcie na adres niedzielnykucharz@gmail.com.

Życzymy miłego tygodnia i pozdrawiamy!
Agnieszka i Eugeniusz
Niedzielni Kucharze