Gotowanie na kilka dni za jednym zamachem to świetny sposób na wolne wieczory w tygodniu. Przygotowaliśmy dla Was krótki przewodnik jak ugotować trzy dania na trzy dni do pracy. Przepisy są bardzo proste i całość przygotowań zajmuje naprawdę niewiele czasu. Ugotowanie obiadów na kilka dni zajmie Wam godzinę.

Z planowaniem posiłków i gotowaniem na kilka dni jest jak z nauką języka obcego: każdy by chciał mówić w innym języku niż polski, ale nigdy nie ma czasu, pieniędzy, możliwości, sposobności, żeby się za naukę zabrać i w najlepszym razie obiecujemy sobie, że zajmiemy się tym później, kiedy indziej, kiedy będzie czas itd.

My też jesteśmy leniwi, zapracowani, nie mamy czasu, nie chce nam się, ale jeśli chodzi o jedzenie to kompromisów nie ma:) Gotujemy na kilka dni na przód, planowo, nie kupujemy jedzenia u Pana Kanapki, ani w stołówkach. Jest nam ogromnie miło, że takich osób jak my jest więcej. Przed dwoma tygodniami byliśmy w radio TOK FM, gdzie opowiadaliśmy o naszej metodzie kucharzenia, jak planujemy posiłki, że gotowanie na kilka dni wymaga tylko planu i konsekwencji. Zainteresowanie słuchaczy było tak duże, że przez dłuższą chwilę strona Niedzielnego Kucharza była niedostępna, bo nie była w stanie obsłużyć tak dużego ruchu.

O tym, że temat planowania posiłków jest ważny świadczy też rosnąca w dużym tempie społeczność w grupie Jak planować posiłki na Facebooku, do której zapisało się już ponad 4 tys. osób. Bez żadnego marketingu, czy reklamy. Trafiają tu, bo są zainteresowani planowym przygotowywaniem posiłków

Gotowanie na kilka dni w godzinę

My w Niedzielnym Kucharzu przez ostatnie dwa tygodnie gotowaliśmy nie w niedzielę, jak zazwyczaj, ale codziennie. Właściwie to robiliśmy jedzenie, bo gotowania tu było mało, albo wcale, bo w upały nie było sensu kuchenki odpalać. Były to głównie sałatki, proste i łatwe w przygotowaniu.

W ostatnią niedzielę, w związku z tym, że zrobiło się chłodniej, wróciliśmy do naszej starej metody gotowania na kilka dni, raz a dobrze, bez siedzenia w garach w tygodniu. Tym razem jest to bardzo proste menu, które zrobi każdy. Przygotowaliśmy je w formie poradnika, dla tych którzy obawiają się, że nie są w stanie ogarnąć gotowania na cały tydzień, dla tych którzy dopiero gotują w planowy sposób oraz dla tych, którzy chcieliby zacząć przygodę z planowym gotowaniem. Gotowanie na pięć dni wymaga wprawy, dlatego dobrze jest zacząć od np. dań na dwa dni, albo trzy.

Dwa zestawy trzech lanczy

Z tych składników ugotujecie dania na kilka dni: krewetki z orzo, kurczaka teriyaki i pulpety serowo-drobiowe

Dzisiaj mamy dla Was dwa zestawy po trzy dania w każdym – do wyboru. Uznaliśmy, że nie każdy lubi krewetki i zdecydowaliśmy się przygotować jeden „trzypak” z owocami morza, drugi bez.

Pierwszy zestaw wygląda tak:

Ugotuj zestaw dań na trzy dni: krewetki z makaronem orzo, pulpety z parmezanu i indyka, kurczaka teriyaki

Menu jest następujące:

Poniedziałek: Makaron orzo z krewetkami i rukolą w maślanym sosie

Krewetki z makaronem to super prosty przepis na pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić ze spaghetti, ale warto zastąpić je drobnym makaronem, np. orzo.

Zobacz przepis

Wtorek: Pulpeciki serowo-drobiowe z makaronem orzo

Drobiowe pulpeciki z serem parmezan są pyszne i chrupiące, choć nie są smażone a pieczone. Świetnie smakują z delikatnym makaronem i warzywami robionymi na orientalną nutę.

Zobacz przepis

Środa: Kurczak teriyaki z ryżem

Kurczak w sosie teriyaki jest bardzo łatwy do zrobienia: wystarczy zamarynować w sosie i gotowe. Kurczaka można usmażyć, albo, jak w tym przepisie, upiec.

Zobacz przepis

Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami

Szaszłyki z młodymi ziemniakami to miła odmiana od ziemniaków z koperkiem – smacznych skądinąd. Szaszłyki można komponować z dowolnych składników.

Zobacz przepis

12 składników

Cały zestaw dań nawet mało wprawny kucharz zrobi w godzinę. Cały pomysł polega bowiem na tym, żeby w różny sposób łączyć ze sobą te same składniki. Lista składników jest naprawdę krótka:

  • 300 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 500 g mielonego indyka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Garść rukoli
  • Ostra papryczka
  • Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię (450 g)

Zobaczcie: wystarczy 11-12 składników plus przyprawy, masło i oliwa, żeby ugotować trzy lancze dla dwóch osób. Ale nie tylko o krótką listę składników chodzi, lecz sposób wykorzystania i zaplanowania gotowania. Rzecz w tym, żeby maksymalnie zredukować wysiłek związany z gotowaniem.

Gotowanie na kilka dni – plan działań

Gotowanie kilku lanczy w jeden dzień wymaga odpowiedniej organizacji pracy. Trzeba zaplanować z góry co i kiedy wstawiamy do garnków, kiedy używamy piekarnika, tak żeby maksymalnie wykorzystać naczynia, składniki i czas. My działaliśmy w następujący sposób:
1. Polewamy polędwiczki z kurczaka sosem teriyaki. Mięso potrzebuje kilkunastu minut na zamarynowanie.
2. Gotujemy makaron. W tym zestawie patent jest następujący: ponieważ makaron orzo występuje w dwóch daniach, od razu gotujemy w jednym garnku 2 szklanki makaronu i później dzielimy na dwie porcje. Za jednym zamachem mamy bazę do dwóch dań.
3. W czasie gdy makaron się gotuje (10 minut) można spokojnie przygotować sos krewetkowy. Wymieszanie sosu z makaronem zajmuje dwie minuty. W czasie krótszym niż kwadrans jedno danie jest gotowe.
4. Idziemy dalej: gotujemy ryż – potrzebuje 18-20 minut na ugotowanie.
5. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 220 stopni, a kiedy piec się nagrzewa robimy pulpeciki mięsno-serowe. Zajmuje to około 10 minut (pulpecików było 26)
6. Pulpety razem z polędwiczkami wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia – 15 minut
7. W międzyczasie ugotował się ryż. Mamy więc bazy do dwóch dań: kurczaka teriyaki i pulpetów z makaronem orzo
8. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej paprykę zieloną i czerwoną. Podsmażone przekładamy na talerz. Na patelnię wysypujemy mrożone warzywa, chwilę smażymy. Połowę warzyw przekładamy do makaronu orzo. Do drugiej połowy dodajemy ryż i usmażone papryki.
9. Wyciągamy z piekarnika pulpety i kurczaka w sosie teriyaki. Pulpety przekładamy do makaronu orzo, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku. Danie gotowe.
10. Upieczonego kurczaka dzielimy dwoma widelcami na mniejsze kawałki, dodajemy do ryżu i warzyw, doprawiamy do smaku, mieszamy. Trzecie danie gotowe.

Do zrobienia tego zestawu trzeba rondelka na ugotowanie ryżu (z pokrywką), dużego garnka na makaron, patelni na usmażenie krewetek, patelni na usmażenie papryk i warzyw, blaszki do pieczenia na pulpety i żaroodpornego naczynia do pieczenia kurczaka teriyaki.

Po wystudzeniu każde danie pakujemy do dwóch zamykanych pojemników i wstawiamy do lodówki. Każde z dań zachowa świeżość przez cztery dni. Jeśli czegoś nie zdążycie zjeść, wstawcie danie do zamrażalnika, gdzie może czekać na swoją kolej przez miesiąc, nie tracąc wartości odżywczych.

Szaszłyki z młodych ziemniaków

W drugim zestawie nie ma krewetek, a zamiast nich są szaszłyki.

Zestaw trzech różnych lanczy, które łączą wspólne składniki: pulpety z orzo, szaszłyki z pulpetami i młodymi ziemniakami, kurczak teriyaki z dzikim ryżem

Skład jest następujący:

Poniedziałek: Pulpety z makaronem orzo

Środa: Szaszłyki z pulpetami

Środa: Kurczak teriyaki z ryżem

Lista składników jest następująca:

  • 500 g mielonego indyka
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • Ostra papryczka
  • Mrożonka – warzywa chińskie na patelnię (450 g)
  • 6-8 młodych ziemniaków
  • 1 kukurydza
  • Kilka szalotek
  • Kilka pieczarek
  • Mała cukinia

W tym zestawie chodzi o wykorzystanie w dwóch daniach makaronu orzo i chińskich warzyw – do kurczaka teriyaki i pulpetów, tak jak w zestawie pierwszym. Dodatków z pulpecików serowo-mięsnych zrobimy szaszłyki z młodymi ziemniakami, kukurydzą i pieczarkami.

Plan gotowania jest bardzo podobny jak w zestawie numer jeden: tak samo robimy kurczaka teriyaki i pulpety. Zamiast makaronu z krewetkami gotujemy natomiast ziemniaki (15 minut). Na koniec z ugotowanych ziemniaków, upieczonych pulpetów, pieczarek, szalotek i cukini robimy szaszłyki i krótko obsmażamy na patelni.

Do gotowania potrzebujemy w zasadzie tych samych naczyń plus garnek do gotowania ziemniaków.

Gotowanie na dwa dni

Obydwa zestawy są łatwe do przygotowania i całość można zrobić w godzinę. Na moment gotowania dobrze jest wybrać niedzielę, czas kiedy standardowo przygotowujemy obiad niedzielny. Jedno z dań warto wybrać jako danie na niedzielny obiad – wtedy trzeba tylko odpowiednio zwiększyć liczbę składników. My zrobiliśmy jeszcze inaczej: każde z nas wybrało danie dla siebie. Ja zjadłem krewetki z orzo, a Agnieszka szaszłyki. Miłosz skupił się na pulpetach.

Jeśli gotowanie na kilka dni jest dla Was za trudne, zróbcie sobie dwa lancze: albo krewetki i pulpety, albo pulpety i kurczaka teriyaki. Z czasem nabierzecie wprawy w gotowaniu kilku potraw równocześnie, My dość dobrze opanowaliśmy tę metodę i kiedy przed rokiem gościliśmy w Pytaniu na śniadanie to zgodnie ze scenariuszem mieliśmy zrobić trzy dania, zrobiliśmy pięć, a na koniec jeszcze deser, bo nam zostało trochę czasu.

Gotowanie na kilka dni, na cały tydzień wcale nie jest trudne, a daje dużo satysfakcji – szczególnie w ciągu tygodnia, kiedy nie musisz martwić się wieczorami, co by tu zrobić do jedzenia na kolejny dzień, tylko rano zabierasz do pracy gotowy, spakowany lancz.

Przeczytajcie nasz przewodnik: Jak ugotować obiady na cały tydzień w jeden dzień

Jeśli szukacie pomysłów na lancze na tydzień, zapraszamy do przeglądania naszego bloga, mamy nadzieję, że będą dla Was inspirujące. Jeśli spodoba Wam się nasza metoda gotowania poprosimy o „lajka”, jeśli macie uwagi, pytania, wątpliwości piszcie na adres niedzielnykucharz@gmail.com.

Życzymy miłego tygodnia i pozdrawiamy!
Agnieszka i Eugeniusz
Niedzielni Kucharze