Lubisz kebaby, ale nigdy nie starczyło ci odwagi, żeby spróbować zrobić go domu? Oto najprostszy przepis na kebaba. By podaliśmy go w focacci domowego wypieku, jednak sprawdzi się tutaj każde pieczywo: bagietka, ciabatka, pita.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Z podanych składników w tym przepisie wyjdzie Wam spora porcja pieczonej shawarmy, czyli kebaba. Część możecie zjeść z bułką, a resztę np. z kaszą bulgur lub kuskus. Tutaj możecie przeczytać co my zrobiliśmy ze shawarmy.

Potrawa jest tyleż prosta co niezwykle smaczna i aromatyczna. Shawarma to świetny wstęp do zrobienia kebaba w domu. Tu znajdziecie przepis na idealnego kebaba domowej roboty.

Przepis na shawarmę pochodzi z bloga toriavey.com.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z indyka lub udek z kurczaka bez kości
  • Fociaccia (według tego przepisu) lub duża bagietka
  • Sałata plus dowolne warzywa (ogórek, pomidor, rzodkiewka)
  • Sól i pieprz 

Marynata

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości)
  • Duża szczypta cynamonu

Sos

  • 200 ml jogurtu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek roztartego
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości sporego kąska. Przełóż do misy.

Krok 2

Do oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj.

Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę lub całą noc.

Krok 3

Wyjmij mięso z lodówki i odstaw, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej. 

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź. 

Krok 4

Przygotuj sos. Do jogurtu dodaj czosnek, oliwę. Wymieszaj. Posól do smaku.

Krok 5

Przy pomocy dwóch widelców porwij mięso na małe kawałki, dzieląc je wzdłuż włókienek. 

Krok 6

Przekrój focaccię lub bagietkę na płowy. Na jedną połowę wyłóż sałatę i warzywa. Ułóż na nich mięso. Polej sosem. Przykryj drugą połową pieczywa.