Pyszne i zdrowe frytki warzywne z marchewki, pietruszki, selera i batata. Do tego równie zdrowa i smaczna klasyczna surówka z kapusty, która świetnie komponuje się ze słodkimi frytkami.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2-3

Przyzwyczailiśmy się, że jeśli frytki to muszą być:

  1. smażone
  2. z ziemniaków

Tymczasem frytki można robić z różnych warzyw i najlepiej jest je upiec. Najlepiej smakuje mieszanka różnych frytek: z marchewki, pietruszki, selera i batata. Pięknie pachną, wyglądają i mają niesamowity smak. Szczególnie super wypada pietruszka, o której Agnieszka mówi, że tylko pieczona ma sens.

Warzywne frytki dobrze jest dość solidnie podpiec, nawet leciutko przypalić, bo wtedy są pysznie chrupiące.

Jeśli chodzi o przyprawy, to panuje tu absolutna dowolność. My lubimy dodatek wyrazistego tyminaku i rozmarynu, które lekko wyostrzają smak frytek.

Jako dodatek do frytek super sprawdzi się klasyczna surówka z kapusty, której delikatna kwaskowość stanowi przyjemny kontrapunkt dla słodkich frytek.

Składniki:

Nuggetsy

  • 500 g polędwiczek z indyka lub kurczaka
  • 2 szklanki migdałów
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • Sól
  • Pieprz

Frytki

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 batat
  • Kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Surówka 

  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem.

Zrób frytki. Obierz wszystkie warzywa i umyj. Marchewki i pietruszki przekrój wzdłuż na połowy, a potem na mniejsze kawałki. Selera i batata pokrój w plastry a potem na frytki. Warzywa przełóż ba blaszkę wyłożoną papierem. Posyp łyżką tymianku i rozmarynu, łyżeczką soli, polej 2 łyżkami oleju o dobrze wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blaszce. Wstaw do piekarnika i piecz 40 minut. Przemieszaj w połowie pieczenia.

Krok 2

Kiedy wstawisz frytki zajmij się nuggetsami. Osusz mięso ręcznikiem, pokrój na zgrabne kąski. Posól i popierz. Przełóż migdały mi miksera i zmiksuj na proszek. Przesyp do misy. Rozbij do misy jajko i rozmieszaj dokładnie.

Krok 3

Przekładaj kawałki mięsa do misy z jajkiem a następnie obsypuj zmielonymi migdałami, lekko dociskając, żeby panierka przywarła do nuggetsów. Przekładaj mięso na blaszkę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, gdzie pieką się frytki i piecz 20 minut.

Krok 4

Przygotuj surówkę. Kapustę odciśnij z soku, przełóż na sito i przelej wrzątkiem, żeby zmiękła. Odciśnij z wody. Przełóż na deskę do krojenia i przesiekaj nożem. Przełóż do misy.  Umyj jabłko i zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż tarte jabłko i marchew do kapusty. Polej olejem, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i ewentualnie cukrem.

Krok 4

Wyjmij frytki i nuggetsy z piekarnika. Podawaj z surówką z kapusty.