Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3

Proponujemy Ci dziś zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw (które nadają potrawie charakteru) oraz mielonych migdałów (które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego).

Jeśli należysz do osób, którym szpinak kojarzy się tylko ze stołówkową papką, to czas zmienić podejście to tego pysznego i pełnego żelaza warzywa.

Zupa szpinakowa ma super smak i konsystencję. A do tego jest prawdziwą witaminową bombą! Taka dawka zdrowia w  czystej postaci na pewno się teraz przyda!

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora lub połowa
  • 1 mała główka brokuła lub połowa
  • 300 g szpinaku
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnika na 200 stopni.
Umyj kalafiora i brokuła, podziel na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (jeśli warzywa zaczną się przypalać, zmniejsz temperaturę). Wyjmij z pieca.

Krok 2
W międzyczasie, przesyp orzechy do miksera i zmiksuj na drobny proszek.

Krok 3
Przełóż do garnka upieczone warzywa oraz umyty szpinak i ręcznym robotem zmiksuj na pure. Wlej szklankę mleka i szklankę wody i znowu zmiksuj. Wsyp zmielone orzechy, po łyżeczce cebuli i czosnku w proszku i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Dolej więcej wody jeśli zupa jest za gęsta.
Podawaj z grzankami.

Smacznego!

A może masz ochotę na filet z chipsami z jarmużu? Sprawdź ten przepis.