Zupa szpinakowa zrobiona na bazie pieczonego kalafiora i brokuła, dodatkowo zagęszczona mielonymi migdałami. Witaminowa bomba.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2-3

Szpinak to jedno z tych warzyw o fatalnej prasie. A już hasło “zupa szpinakowa”  wielu kojarzy się wcale nie lepiej niż tradycyjny straszak dzieci – tran. Jakże krzywdząca jest to opinia! Szpinak to samo piękno, smak i zdrowie. Jedyne czego wymaga to odpowiedniego przygotowania. Jeśli podany jest w formie zielonej papki, czyli w tradycyjnym, stołówkowy sposób to nic dziwnego, że nie tylko dzieciom buzie wykręca na sam widok, zapach i smak szpinakowej masakry.

My dzisiaj proponujemy Wam zieloną zupę szpinakową z dodatkiem upieczonych warzyw, które nadają potrawie charakteru oraz mielonych migdałów, które zmieniają proste danie w coś naprawdę wykwintnego.

Zupa szpinakowa ma super smak, konsystencje i jest prawdziwą witaminową bombą!. Idealne danie na jesienne chłody, dawka zdrowia w  czystej postaci!

Składniki:

  • 1 mała główka kalafiora lub połowa
  • 1 mała główka brokuła lub połowa
  • 300 g szpinaku
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnika na 200 stopni.
Umyj kalafiora i brokuła, podziel na różyczki. Przełóż na tackę do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (jeśli warzywa zaczną się przypalać, zmniejsz temperaturę). Wyjmij z pieca.

Krok 2
W międzyczasie, przesyp orzechy do miksera i zmiksuj na drobny proszek.

Krok 3
Przełóż do garnka upieczone warzywa oraz umyty szpinak i ręcznym robotem zmiksuj na pure. Wlej szklankę mleka i 1-2 szklanki wody i znowu zmiksuj. Wsyp zmielone orzechy, po łyżeczce cebuli i czosnku w proszku i ponownie zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem. Dolej więcej wody jeśli zupa jest za gęsta.
Podawaj z grzankami.

Smacznego!