Krem z ziemniaków, prowansalska pomidorowa, błyskawiczna, domowa zupka chińska, zupa z soczewicy, krem z pieczonej papryki i cieciorki i pyszna włoska zupa z czerstwego chleba, ramen, pieczarkowa z mlekiem kokosowym – trzynaście rozgrzewających, aromatycznych i pysznych zup!
Pamiętacie ten dialog z „Dnia świra”?
Matka Adama: Co się stało? Zjedz coś.
Adam: Mamo, nie jestem głodny. Uderzyłem się w skrzynkę.
Matka: W skrzynkę? Zupę zjedz, talerz gorącej, pomidorowa, przynajmniej dobra.
Adam: Mamo, nie chcę zupy, na listy, chcę z mamą porozmawiać.
Matka: Na listy? Możesz rozmawiać i jeść.
Adam: Mamo, nie chcę jeść. Nie dokończyłem dziś lekcji, mamo.
Matka: Dokończysz kiedy indziej, zjedz.
Recepta każdej mamy i babci na kłopoty – talerz pomidorowej:) My proponujemy Wam dzisiaj zestaw sześciu zup, w tym oczywiście przepis na pomidorową, choć robioną nieco inaczej niż klasyczna pomidorowa. Zupa to najlepszy przyjaciel człowieka o tej porze roku. Kiedy wiatr z mgły i babiego lata tka pled podszyty jesiennym chłodem, przymrozek szroni ziemię pasmami siwizny, a słońce, o ile w ogóle się pojawia, wstaje późno i niechętnie, jak ktoś po piątkowej imprezie wtedy nic tak nie poprawia nastroju jak micha witamin w płynie:)
Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek
Zupa grzybowa z boczniaków i pieczarek to danie sycące, pachnące i niesamowicie smaczne. A przy tym bardzo proste. I wcale nie potrzebujesz do niej grzybów leśnych.
ZUPA VICHYSSOISE, CZYLI KREM Z ZIEMNIAKÓW I PORÓW
Jedna najlepszych zup i przy tym najprostszych do zrobienia. Wystarczy udusić ziemniaki i pora. Zupa doskonale sprawdza się i jako chłodnik i jako gorące danie.
Warzywna zupa ramen z zoodlami i wege pulpetami
Warzywna zupa ramen z zoodlami, czyli makaronem z cukinii to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa. I sycąca dzięki warzywno-grzybowym pulpetom.
PROWANSALSKA ZUPA POMIDOROWA
Każda łyżka tej zupy to dawka zaklętego w pomidorowym kremie lata i słońca. A wszystko zrobione z trzech składników i kilku przypraw. Tajemnica smakowitości tkwi w sposobie gotowania.
Kwaśno-słona soljanka
Soljanka – słona, kwaśna, zawiesista, bogata w smaki i bardzo sycącą. Niezastąpiona w chłodne dni i następnego dnia po ostrej imprezie:)
BŁYSKAWICZNA TAJSKA ZUPA TOM YUM
„Chińska” zupka domowego wyrobu, bez gotowania, gotowa w 15 minut. Smak i aromat Azji bez chemii i polepszaczy smaku.
Łatwa zupa toskańska z pulpetami
Toskańska zupa z pulpetami z indyka i kaszy może spokojnie wystarczyć za cały obiad, bo jest tak sycąca, że drugiego dania nie potrzebujesz już robić.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba.
Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami
Pyszna i bardzo zdrowa zupa z pulpetami z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej z kładzionymi kluskami na warzywnym bulionie.
RIBOLLITA, CZYLI WYKWINTNA WŁOSKA ZUPA Z CZERSTWYM CHLEBEM
Ribollita jest prosta jak zupa z gwoździa. Zrobisz ją z kilku składników, które na pewno masz w kuchni. Niepozorna, a smakuje przepysznie. Szczególnie drugiego dnia.
Zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym
Zupa pieczarkowa inaczej, bo zabielana jest mlekiem kokosowym, które nadaje kremowi niesamowity, delikatny i aksamitny smak.
MASOOR DAL – ZUPA Z SOCZEWICY WG NIGELI LAWSON
Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów.
Zupa krem z kalafiora i soczewicy
Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna