Zupa krem z kalafiora i soczewicy wygląda jak pomidorowa, ale smakuje wyjątkowo. A do tego jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Zobacz całe menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi to danie.
Zupa z kalafiora i soczewicy to jednogarnkowe danie, które zrobisz w 20 minut.
Smakuje wspaniale, a do tego jest bardzo zdrowa. To zasługa soczewicy, która poprawia pracę układu pokarmowego i przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, a do tego jest bogata m.in. w witaminy z grupy B. Mnie często tych witamin brakuje, bo jem mało pieczywa. Niedobory lubię uzupełnić właśnie taką zupą.
Soczewica, podobnie jak kalafior, jest też źródłem błonnika. Oba warzywa, szczególnie kalafior, są niskokaloryczne. Czy wiesz, że 200 gramowa porcja kalafiora ma jedynie 54 kalorie!
Zupa krem z kalafiora i soczewicy wzorowana jest na przepisie z bloga Minimalistbaker.com
Składniki:
- 1 główka kalafiora
- 1 cebula
- 1 łodyga selera lub mały kawałek korzeniowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki soczewicy
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według uznania)
- 0,7 l passaty pomidorowej
- 2 łyżka masła
- Sól
- Pieprz
Znasz już Warzywniak? Jeśli mieszkasz w Warszawie, kupisz tu wszystkie warzywa potrzebne do przygotowania tego przepisu (i całego warzywnego menu na tydzień), z dostawą do domu. Polecamy Ci zakupy spożywcze online – to nasz sprawdzony sposób na oszczędność czasu i rozsądne, przemyślane zakupy.
Przygotowanie:
Krok 1
Umyj warzywa. Marchew i selera obierz, pokrój w plastry. Kalafiora podziel na różyczki.
Krok 2
Posiekaj cebulę, nie musisz się przejmować, posiekaj z grubsza. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masła, wysyp na nie cebulę, smaż na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 3
Dodaj do cebuli marchew, selera oraz imbir. Zamieszaj i smaż kolejne 3 minuty. Posiekaj czosnek i dodaj razem z kalafiorem. Smaż jeszcze minutę. Następnie wsyp do garnka soczewicę, zamieszaj. Zalej całość wodą tak, żeby tylko przykryła warzywa. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.
Krok 4
Wlej do warzyw passatę. Zagotuj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę ręcznym robotem lub w blenderze. Dopraw do smaku solą i solidnie pieprzem, curry, wędzoną papryką i pieprzem kajeńskim.
Dodaj łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu do każdej porcji.
Smacznego!
Spróbuj innych naszych przepisów na kremowe zupy: parmentier, czyli delikatną francuską zupę krem z ziemniaków i pora, błyskawiczną, aksamitną zupę z białej fasoli albo zupę krem z pieczonej papryki.