Soljanka – słona, kwaśna, zawiesista, bogata w smaki i bardzo sycącą. Niezastąpiona w chłodne dni i następnego dnia po ostrej imprezie:)

Czas: Godzina

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 3-4

Soljanka

Soljanka to zupa ogórkowa na mega wypasie:) Ma dużo bardziej złożony smak, bo też lista składników jest długa jak paragon za weekendowe zakupy. Zupa ma rosyjskie pochodzenie. Początkowo była podawana na stołach bojarów i bogatej szlachty. Później się spauperyzowała i soljanka zaczęła być uważna za danie chłopstwa i biedoty.

Soljanka występuje w trzech wersjach: mięsnej, rybnej i grzybowej. Wszystkie łączy jedna cecha: różnorodność składników. Soljanka mięsna powinna zawierać mięsa pieczone, gotowane i różne wędliny. Rybna – ryby wędzone, świeże i marynowane. Tak samo jest z grzybową wersją.

Tyle jeśli chodzi o bazę. Dodatki są wspólne dla wszystkich odmian zupy. Soljanka powinna zawierać kiszone ogórki, oliwki, kapary i kapustę, plus śmietana, cytryna i dużo zieleniny. Wywar ma być zawiesisty, słony i kwaśny zarazem. Efekt ten najlepiej osiągnąć dolewając do zupy sok z kiszonych ogórków, lub, naszym zdaniem lepszy – sok spod kaparów.

Dobrze jest też zupę wyostrzyć odrobiną chilii, albo ostrej papryki.

Soljanka jest daniem absolutne pysznym. Jeśli raz ją zrobisz będzie za tobą chodziła myśl o powtórce. Świetnie smakuje w chłodne dni. Jak zapewniają Rosjanie, jest też dobrym antidotum po przebalowanej nocy.

Soljanka pochodzi z Rosji, ale przyjęła się też na Ukrainie i znana jest też w kuchni Kresowej. My jedliśmy ją niedawno w Suwałkach.

Przepis pochodzi z serwisu Thespruceeats.com

Składniki:

  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera
  • 1 średnia cebula pokrojone w kostkę
  • 3 kiszone ogórki drobno posiekane
  • Ćwiartka kapusty drobno poszatkowana
  • 1/2 szklanki pokrojonych oliwek
  • 3 łyżki siekanych kaparów
  • 1/2 szklanki wody z ogórków lub kaparów
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka lub szklanka pokrojonej w kostkę szynki
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • Papryczka chili
  • Sok z cytyryny
  • 1 łyżka oleju
  • Natka pietruszki
  • Natka kopru
  • Kilka łyżek kwaśnej śmietany lub skyru

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w garnku łyżkę oleju. Wysyp na niego cebulę. Smaż. Po 3 minutach dodaj marchew, kapustę i selera oraz pokrojoną w półplastry kiełbasę. Wymieszaj i smaż 7 minut.

Krok 2

Zalej całość wodą, tak żeby przykryła składniki. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i posiekaną papryczkę chili.

Gotuj aż warzywa będą miękkie – około 10 minut.

Krok 3

Dodaj ogórki, kapary, pokrojonego kurczaka lub szybkę oraz passatę. Gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

Krok 4

Wlej do garnka sok z ogórków lub kaparów i wino. Gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw sokiem z cytryny.

Zdejm z ognia. Rozlewaj do misek. Możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany lub skyru. Posyp zieleniną.

Smacznego!