Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba dań: 4
Masoor dal – czyli dalekowschodnia pomidorowa
Masoor dal oznacza po prostu zupa z soczewicy. Na Dalekim Wschodzie jest tym, czym pomidorowa u nas. I choć oczywiście Pomidorowa Jest Najsmaczniejsza, to jednak masoor dal, choć równie prosta do zrobienia, wynosi konsumenta na zupełnie inny poziom doznań kulinarnych niż nasza pomidorowa. Zasadniczo składa się z soczewicy, pomidorów i batatów. Swój niezwykle złożony smak zawdzięcza przyprawom, wśród których znajdziecie: świeży i suszony imbir, kurkumę, mieloną kolendrę oraz kumin… Kumin, jak wiadomo jest samcem alfa wśród przypraw, bo ma niebywałą tendencję do dominowania wszystkich pozostałych i całego dania i dlatego trzeba go używać z umiarem i ostrożnie., w tej zupie, choć jest go naprawdę sporo, schodzi na drugi plan, harmonijnie współgrając z resztą przypraw.
Zupa z soczewicy od upadłej królowej
Przepis pochodzi z jednej z książek, które napisała Nigela Lawson. Kim jest Nigela? Kiedyś Wielka Brytania miała dwie królowe: Elżbietę i Nigelę właśnie. Późnej władczyni serc gospodyń domowych (i przy okazji obiekt skrywanych westchnień ich mężów) abdykowała, przytłoczona osobistymi problemami. Przepis pochodzi z tych dobrych czasów Nigeli.
Składniki:
- Puszka całych pomidorów
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków (2 średniej wielkości)
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (opcjonalnie)
- 1 duża cebula
- 2 łyżka tartego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 Papryczka chili
- Szklanka soczewicy
- 2 łyżeczki utłuczonych w moździerzu ziarenek kolendry
- 2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
W szerokim rondlu rozgrzej olej, a następnie wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, aż cebula lekko się zeszkli. Dodaj pokrojonego batata i dynię. Smaż przez kolejne 5 minut. Dodaj tarty imbir i drobno posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj, smaż jeszcze 2 minuty.
Krok 2
Posiekaj drobno papryczkę chili i razem z soczewicą, utartymi nasionami kolendry, kuminem i imbirem w proszku wsyp na patelnię. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pomidory z puszki, 4 szklanki wody lub warzywnego bulionu. Zagotuj, a potem gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut, aż ziemniaki i dynia będą miękkie.
Podawaj zupę posypaną siekaną zieleniną.
Smacznego!