Jak ugotować obiady na cały tydzień i nie zwariować? Na szczęście są patenty jak ogarnąć sprawę logistycznie, czyli zrobić pięć różnych dań, nie narobić się i nie wydać fortuny.  Na końcu wpisu znajdziesz listę zakupową ze spisem składników.

Można ugotować garnek pomidorowej i jeść przez kilka dni, można zrobić sos bolognese i codziennie gotować makaron, żeby mieć przygotowywanie obiady z głowy. Można też poszukać patentów, jak zrobić pięć różnych dań wykorzystując te same składniki. Na tym właśnie polega metoda gotowania match and mix.

Oto zestaw podstawowych składników, które miksowaliśmy:

  • Mielone mięso
  • Kasza
  • Pulpa pomidorowa
  • Ziemniaki
  • Batat
  • Cieciorka
  • Płatki kukurydziane
  • Zielenina

Tyle wystarczyło, żeby zrobić pięć różnych obiadów. Zobacz jakich. Pełną listę składników do tego menu (dla dwóch osób) znajdziesz na dole wpisu.

Match and mix, czyli dobieraj i łącz składniki.

Gotowanie match and mix.

Poniedziałek: Kebab z indyka, orkiszu z sałatką

pulpety z kaszy i indyka

Ten przepis to dowód, że „kebs” może być lekki i zdrowy. Nasz zdrowy shish kebab, zrobiony jest z mielonego indyka i kaszy orkiszowej oraz mnóstwa przypraw. Smakuje wszystkim, również dzieciom. Zobacz przepis

Wtorek: Pieczone pulpety w sosie pomidorowym z pure

co z mielonego

Klasyczny obiad: pulpeciki z sosem pomidorowym z ziemniaczanym puree. Z tą drobną różnicą, że pulpeciki zrobione są z kaszy, indyka i cukini. Zobacz przepis

Środa: Gnocchi z pesto z rukoli

Pesto zazwyczaj kojarzy się z sosem zrobionym na bazie bazylii. A wcale tak nie musi być. Pyszne pesto można zrobić z rukoli. A nawet z brukselki. Zobacz przepis

Czwartek: Krem z pomidorów i batata z pieczoną cieciorką

Jedna z najlepszych pomidorowych jakie jedliśmy: słodka dzięki batatom i kwaskowa za sprawą pomidorów. A przy tym tak prosta, że aż się prosi. żeby ją zrobić. Zobacz przepis

Piątek: Wegetariańskie chili „con carne”

Kolejny przykład na to, że klasyczne danie mięsne można zrobić bez mięsa i że nadal jest pyszne. Bardzo prosty przepis oparty o kilka składników, danie niesamowicie rozgrzewające i sycące. Zobacz przepis

Lista składników

Jeśli spodobało Ci się to menu, kup składniki z listy i zabierz się do gotowania.

Mięso 

  • 500 g mielonego indyka 

Warzywa i owoce

  • 2 bataty 
  • 8 średnich ziemniaków 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 zielony ogórek 
  • 3 żółte cebule 
  • 1 mała czerwona cebula 
  • Mała główka czosnku 
  • Opakowanie rukoli 
  • Opakowanie sałaty 
  • 1 duży pęczek natki pietruszki 
  • Awokado

Kasze 

    • 200 g kaszy orkiszowej (1 szklanka) 

Sery

      •  Parmezan 

Produkty konserwowe 

      • 3 butelki passaty pomidorowej (0,75l) 
      • 2 puszki cieciorki 
      • 1 puszka czerwonej fasoli 

Przyprawy 

      • Liść laurowy 
      • Słodka papryka 
      • Wędzona papryka 
      • Pieprz kajeński 
      • Oregano 
      • Kmin rzymski 
      • Kolendra 
      • Suszony czosnek 
      • Suszona cebula 
      • Imbir 
      • Cynamon 
      • Gałka muszkatołowa 
      • Sumak 

Dodatki 

      • Orzechy laskowe (1/2 szklanki) 
      • Płatki kukurydziane (2 szklanki) 
      • Sok z cytryny 
      • Skórka z cytryny 
      • Olej 
      • Masło 
      • Pieprz 
      • Sól

Jak ugotować pięć obiadów na cały tydzień

Dania są z różnych parafii i kuchni, choć tak naprawdę bardzo dużo je łączy. Co? Podstawę aż trzech dań stanowi sos pomidorowy, ale nie taki z butelki, tylko odpowiednio przygotowany. Pisaliśmy już o nim wiele razy w Niedzielnym Kucharzu, ale przypomnimy milion pierwszy, bo o dobrych rzeczach nigdy dość mówienia.

Sos pomidorowy, według przepisu Marceli Hazan, robi się w mega prosty sposób, na tyle prosty, że u nas w domu nastawiamy go w rondlu na kuchni i zostawiamy, żeby sobie pomału „pyrkał”. Czasem „pyrka” godzinę, a nawet dwie. Im dłużej jest podgrzewany tym jest lepszy, gdyż cukier w pomidorach kondensuje się, nadając sosowi wspaniałej słodyczy. Jak zrobić sos pomidorowy? Potrzebny jest litr pulpy pomidorowej lub dwie puszki pomidorów wraz z zalewą, mała cebula, ząbek czosnku, liść laurowy i łyżka masła. Całość wstawiamy do rondla, potem na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień do minimum, żeby sos sobie „pyrkał”. Nie przykrywamy rondla – woda powinna swobodnie odparować z sosu. Minimalny czas gotowania – 15 minut. Optymalny – 45 minut.

Sos pomidorowy pysznie smakuje  z makaronem. Wystarczy ugotować spaghetti, czy rurki, dodać sos i obiad gotowy.

W tyn menu sos stanowi podstawę trzech różnych dań. Sos ugotowaliśmy w poniedziałek. We wtorek dodaliśmy do pieczonych pulpetów. Resztę zamroziliśmy. W czwartek sos pomidorowy zmiksowany z pieczonym batatem zmienił się w aksamitną zupę-krem, słodką z nutą kwaskowości, jaką pozostawiły po sobie pomidory. Dzień później sos pomidorowy stał się podstawą wegetariańskiego chili.

Jednym słowem, wystarczy jedna solidna baza, żeby zrobić trzy dania.

Ale to nie koniec mieszania tych samych składników, żeby zrobić różne dania.

Dania z kaszy orkiszowej

Kasza orkiszowa jest produktem absolutnie poetycznym: piękna z wyglądu, łatwa w przyrządzeniu, niesamowicie delikatna w smaku. Najlepsza jest kasza z pełnych ziaren, niestety, dość trudno dostępna, ale równie pyszna jest kasza przemielona. W naszym tygodniowym menu wystąpiła w dwóch przepisach: pulpetach i kebabach. Pewnie dziwicie się, że klasyczne mięsne dania robione są z kaszy. Otóż nie z samej tylko kaszy. Od dłuższego czasu nie robimy w domu klasycznych pulpetów, mielonych, hamburgerów z samego tylko mięsa, ale z mieszanki w proporcjach pół na pół: kasza i mielone mięso. W roli kaszy najczęściej występuje pęczak i on najlepiej sprawdza się w klasycznych, pakowanych do bułki burgerach. Do pulpetów, szaszłyków, kebabów najlepiej nadaje się kasza orkiszowa. Jeśli chodzi o mięso to używamy mielonego indyka, ale wołowina sprawdzi się tu równie dobrze.

Wierzcie, że kebab z kaszy orkiszowej i mięsa to wyjątkowo pyszne danie. Taka mieszanka to doskonały patent na przemycanie kaszy do diety dziecka. Nasz syn zajada się hamburgerami z pęczakiem, do których dodatkowo ścieramy jeszcze cukinię oraz kebabami z orkiszem, do których dodajemy natkę pietruszki. To naprawdę działa!

Wracając do menu: orkisz i mięso zmiksowaliśmy. Następnie masę podzieliliśmy na dwie części i osobno doprawiliśmy. Z jednej części powstały pulpety z drugiej kebaby.

Jak zrobić gnocchi

I kolejny patent na match and mich. Do wtorkowych pulpetów zrobiliśmy pure ziemniaczane. W większej ilości, po to, żeby nadwyżkę wykorzystać do przygotowania gnocchi dzień później. Wystarczyło dodać do masy puree mąki ziemniaczanej, jajko i gotowe. Pesto zrobiliśmy z tego co było w lodówce, czyli z rukoli. Rukolowe pesto, ostre, orzechowe w smaku to doskonały dodatek do słodkawych gnocchi.

Pieczona cieciorka

No i wreszcie ostatni sposób na ułatwienie sobie gotowania. Otóż upiekliśmy w piekarniku cieciorkę i bataty. Jednego batata w czwartek zmiksowaliśmy z sosem pomidorowym na zupę krem, drugi, pokrojony w kostkę trafił dzień później do chili. Z kolei pieczona cieciorka stała się dodatkiem do zupy rem i podstawą wegetariańskiego chili.

Mamy nadzieję, że nasze patenty będą dla Was przydatne. Jeśli macie podobne pomysły, podzielcie się nimi!

Życzymy miłego tygodnia!!!