Stek z makaronem soba, wietnamskie noodle z kurczakiem, lasagna z cukinii, strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim, pizza pasta z żytniego i cieciorkowe penne – takie dania przygotowaliśmy na ten tydzień. Same makarony, ale wszystkie zdrowe, bez węglowodanów.

Po tygodniowej przerwie, kiedy nie gotowaliśmy obiadów do pracy, bo obydwoje z Agnieszką byliśmy w rozjazdach służbowych, wróciliśmy do planowania i przygotowywania lanczy na cały tydzień. Czasu nie mieliśmy za dużo, żeby zaplanować menu, dlatego skorzystaliśmy ze standardowego patentu na gotowanie, kiedy nie wiadomo co ugotować – zrobiliśmy makaron. Pewnie Wam też szybkie spaghetti nie raz uratowało życie i pozwoliło zachować twarz wobec niespodziewanych gości. Makarony to generalnie dania szybkie i łatwe do zrobienia.

Makarony, które nie tuczą

U nas w domu wielką fanką makaronu jest Agnieszka, a Miłosz zdecydowanie odziedziczył po niej zamiłowanie do „klusek”. Ja też lubię, ale jednak mniej niż reszta domowników. Wliczając w to Lulka, który chętnie wciągnie nitkę spaghetti metodą z filmu „Zakochany kundel”:)

Tak wiemy, psy nie powinny jeść makaronu i Lulek dostaje swoją dolę tylko w ramach absolutnego wyjątku. Zresztą nie tylko psy powinny mieć się na baczności jeśli chodzi o makaron. Jest z nim bowiem ten problem, że niestety, przy znakomitych walorach smakowych, ma też plusy ujemne – konsumowany w nadmiarze ma negatywny wpływ na wagę konsumenta. Jakiś czas temu lekarze zalecili papieżowi Franciszkowi I wstrzemięźliwość w jedzeniu makaronu i ograniczyli mu dostęp do ulubionego skąd inąd dania do najwyższej dwóch dań w tygodniu, gdyż Jego Świątobliwość zaczęła się za bardzo zaokrąglać.

Nie wiemy jak Wy, ale my po wakacjach nie mamy ochoty na nadmierne kalorie i rok szkolny rozpoczynamy od diety sycącej, ale nie obciążającej organizm. W makaronowym menu na ten tydzień nie ma ani jednego makaronu pszennego, są same zdrowe makarony, które nie zawierają węglowodanów albo w ogóle, albo mają ich dużo mniej niż wyroby z jasnej mąki. Zobaczcie co ugotowaliśmy:

Menu na tydzień

Poniedziałek: Sałatka z makaronu soba ze stekiem

Najzdrowszy makaron w całej rodzinie makaronów, zrobiony z delikatnej mąki gryczanej. Wystarczą 3 minuty, żeby go ugotować. Mniej więcej tyle, ile trwa usmażenie steka słabo wysmażonego. Gotowe danie podana jest w cytrusowo-imbirowym dresingu.

Zobacz przepis

Wtorek: Makaron po wietnamsku z cytrynowym kurczakiem

Podstawę tego dania stanowi sos nuoc cham, podawany w każdej wietnamskiej restauracji. Jest pyszny, a przy tym tak prosty, że nie uwierzycie. Głównym składnikiem noodli jest kurczak marynowany w aromatycznej zaprawie.
Zobacz przepis

Środa: Lasagna z cukinii

Klasyczne włoskie danie z niewielką zmianą: zamiast płatów makaronu lasagna, warstwy zapiekanki tworzy bardzo cienko pokrojona, a później obsmażona cukinia. Danie proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym równie smaczne jak oryginał.
Zobacz przepis

Czartek: Pizza pasta

Danie jednogarnkowe i zapiekanka w jednym zrobione z dwóch rodzajów makaronu: z mąki żytniej i z mąki z ciecierzycy. Całość zapieczona w dużej ilości sosu pomidorowego. Element dekoracyjny, ale też ważny składnik wiążący zapiekankę, stanowi mozzarella, która upodabnia makaron do pizzy.
Zobacz przepis

Piątek: Strogonoff z boczniaków z makaronem żytnim

Super szybki wegetariański sos strogonowa zrobiony z boczniaków. Sos jest w wersji lajt, zrobiony z jogurtu greckiego. Dodaliśmy do niego suszone pomidorki domowej roboty. Sos podaliśmy z makaronem penne z mąki żytniej.
Zobacz przepis

Proste przepisy na makarony

Wszystkie przepisy są bardzo łatwe do zrobienia i wymagają kilkanaście minut gotowania. Generalnie zmieścicie się w pół godzimy. Z wyjątkiem lasagni, która jest gotowa po jakichś 40 minutach. Z tym, że połowę tego czasu spędza w piekarniku.

My wszystkie dania tradycyjnie zrobiliśmy w niedzielę, co ma tę zaletę, że raz gotujemy raz sprzątamy:) Równie dobrze jednak każdy przepis można robić codziennie wieczorem, tak żenb rano zabrać gotowy lancz do pracy. Kaźde danie mozże też spokojnie wystąpić w roli szybkiego obiadu lub kolacji.

My wszystkie makarony spakowaliśmy do pudełek. Dania na poniedziałek, wtorek i środę będziemy przechowywać w lodówce. Pizza pasta i strogonoff, czyli lancze na czwartek i piątem zostały zamrożone. Za kilka dni, wyciągniemy je wieczorem, w przeddzień pójścia do pracy o przełożymy do lodówki, żeby zaczęły odmarzać.

Polecamy Wam nasze poradniki jak przechowywaź mięso i jak mrozić jedzenie,  z których dowiecie się jak wlaściwie obchodzić się z żywnością.

Zachęcamy Was do przeglądania i testowania innych naszych przepisów.

Miłego i smacznego tygodnia!
Agnieszka i Eugeniusz, Niedzielni Kucharze