Krem z pomidorów to najprostsza zupa, niesamowicia łatwa do przyrządzenia, smaczna i bardzo zdrowa. Trzeba dodać, że połowa składników tej zupy została upieczona.

Przygotowanie: 40 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Zupa krem pomidorowo-batatowa powstaje w bardzo prosty sposób: robisz zawiesisty sos pomidorowy, pieczesz batata i cieciorkę. Potem, jak w każdej zupie krem, miksujesz składniki i gotowe. Proste.

Nasza zupa krem ma jeszcze jeden walor: kiedy ją przygotowujesz od razu, niemal z tych samych składników możesz zrobić jeszcze jedno danie: wegetariańskie chilli. Na czym polega patent opisaliśmy we wpisie: Jak z robić obiady na cały tydzień i nie zwariować. Przeczytaj i wypróbuj tę metodę.

Jeśli lubisz kremowe zupy koniecznie spróbuj kremu z ziemniaków i pora, super prostego kremu z groszku Nigeli Lawson lub oryginalnego, włoskiego przepisu na krem z kapusty i parmezanu.

Składniki:

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 duży słodki ziemniak
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej do garnka passatę, dodaj małą cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę podgrzewaj, aż passata się zagotuje, zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu.

Krok 2

W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju, wymieszaj.

Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia.

Krok 3

Wyjmij warzywa z piekarnika. Z sosu pomidorowego usuń cebulę, ząbek czosnku i liść laurowy, dodaj upieczonego batata. Zmiksuj całość na gładki krem. Dodaj wody jeśli zupa jest za gęsta. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przelej zupę krem do miseczek, posyp upieczoną cieciorką.

Smacznego!