Pesto z rukoli? Właśnie tak! Pesto z rukoli jest smaczniejsze i bardziej wyraziste niż pesto z bazylii. Ma orzechowy smak i jest pikantne. Świetne do makaronów i gnocchi.

Czas: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Być może dziwi cię nieco propozycja zrobienia pesto z rukoli, bo zielony sos do makaronów kojarzy ci się pewnie z bazylią. Poniekąd słusznie. Ale nie do końca. Co to jest pesto? „Pesto to sposób w jaki dana osoba robi pesto”. Piękna definicja jaką dziennikarce „Saveur” dał Sergio Rossi z liguryjskiego miasteczka Pra. Liguria, czyli region północno-zachodnich Włoch ze stolicą w Genui uchodzi za stolicę pesto. Pesto genovese – najbardziej znane na świecie – składa się z bazylii, sera, oliwy, czosnku, orzeszków pinii.

Tyle jeśli chodzi o składniki. Co do proporcji, czyli ile listków bazylii, ile oliwy itd. – to tu zaczyna się ogromna dyskusja ile czego.  Najlepsza odpowiedź jest taka: tyle ile dana osoba uzna za stosowne. Pesto to kwestia własnego smaku i gustu. Nie ma jednego dobrego przepisu ile dodać poszczególnych składników – są tylko wskazania co do ilości.

I kolejna rzecz: pesto bazyliowe jest tylko jednym z bardzo wielu odmian pesto, bo można je robić z bardzo różnych składników. Np. na Sycylii pesto robione jest z pomidorami. Bardzo aromatyczne i smaczne jest pesto z tymianku. Tu warto dodać, że pesto swoje korzenie wywodzi z Persji, gdzie przed wiekami sos na bazie oliwy i tymianku był bardzo popularny. Pesto generalnie kojarzy się z Włochami, ale sosy tego typu są spotykane we wszystkich kuchniach Morza Śródziemnego.

Wracając do przepisów – jednym z najpopularniejszych sosów jest pesto di rucola, czyli pesto z rukoli, lub jak kto woli rukwi wodnej. Naprawdę warto go spróbować, bo pesto z rukoli ma charakter: jest wyraziste, lekko pikantne i orzechowe w smaku.

Pesto z rukoli świetnie nadaje się do spaghetti, może być dodatkiem do ryb lub gnocchi, jak w naszym przepisie. Warto zrobić większą ilość i trzymać w lodówce (maksymalnie do 2 tygodni).

My zjedliśmy pesto z rukoli z gnocchi. W lodówce zostało nam pure z dnia poprzedniego i stąd pomysł, żeby tak je wykorzystać. Tutaj znajdziesz opis jak z tych samych składników robić różne dania.

Wypróbuj nasz przepis na pomarańczowe gnocchi z batatów, gnocchi z ricotty oraz czerowne gnocchi z buraczków.

Składniki:

Pesto

  • 2 garści rukoli
  • ½ szklanki oliwy
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • 1 garść orzechów – mogą być laskowe, migdaly
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • Sok z cytryny do smaku
  • Sól
  • Pieprz

Gnocchi według tego przepisu

Przygotowanie:

Przełóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.