Wegetariańskie chili jest idealnym daniem na chłodniejsze dni: aromatyczne, rozgrzewające i sycące. Jego przygotowanie jest bardzo proste.

Przygotowanie: 40 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2 duże

Sprawdź też super przepis na jajka zapiekane w awodado

Składniki:

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 słodki ziemniak
  • 1 puszka cieciorki konserwowej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 11/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki kolendry
  • Świeża kolenda lub pietruszka do posypania
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej do garnka passatę, dodaj małą cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy, łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę i podgrzewaj, aż passata się zagotuje. Wtedy zmniejsz temperaturę i gotuj bez przykrycia na bardzo małym ogniu.

Krok 2

W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni, następnie obierz batata, pokrój w kostkę, przełóż na tackę do pieczenia. Obok wysyp przepłukaną w zimnej wodzie cieciorkę. Posyp ją łyżeczką słodkiej papryki i pieprzu kajeńskiego, posól, polej łyżką oleju. Wymieszaj.

Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 30 minut. Przemieszaj cieciorkę w połowie pieczenia.

Krok 3

Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju, wysyp na niego posiekaną cebulę i przyprawy: łyżeczkę oregano, wędzonej papryki, pół łyżeczki kminu i kolendry, pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego (jeśli lubisz ostrzejsze chili). Zamieszaj i smaż 4-5 minut, aż cebula zmięknie. Dodaj posiekany ząbek czosnku, smaż jeszcze minutę. Zalej całość sosem pomidorowym (usuń z niego cebulę, czosnek i liść laurowy), dodaj upieczonego batata i cieciorkę oraz odsączoną fasolkę. Zamieszaj i duś na wolnym ogniu 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim.

Wegetariańskie chili podawaj z awokado, tartym serem i łyżką jogurtu.

Smacznego!

Sprawdź również przepis na zapiekankę z ryżu, chorizo i batata