Nie wiemy czy to kwestia upałów, czy wieku:) ale zupełnie niepostrzeżenie i niespodziewanie przestaliśmy jeść, a w każdym razie mocno ograniczyliśmy ilość mięsa w naszym menu. Pewnie jest to sprawka wysokich temperatur i dostępności świeżych warzyw. Tak czy inaczej, jeśli przychodzi nam ochota na steka to raczej z kalafiora i kapusty niż z kawałka wołowiny.

Niedawno byliśmy na weekend nad morzem – polecamy kamping w Stegnach, przy samym morzu – i po drodze, chyba za Serockiem, minęliśmy bilboard z reklamą steków z krokodyla. Nasz syn od razu zwrócił na niego uwagę, bo bardzo interesuje się dinozaurami i gadami. Przez kilka dni wracał do tematu “stegów” z krokodyla, dopytując co to takiego. Wczoraj cały zafrapowany oświadczył, że po co to robić stegi z krokodyla, skoro tyle można ich zrobić z kotlecików.

Warzywny kebab

My trochę podobnie mamy teraz w ogóle z mięsem: po co robić mięsne dania, skoro tyle super jedzenia można przyrządzić z warzyw. Kiedyś śmieszyły nas wegetariańskie kotlety i inne wege zamienniki tradycyjnych mięsnych dań. Dzisiaj już nie. Porządne, smaczne i pożywne buritto można zrobić bez grama mięsa. Ba! Popularnego kebaba też przygotujesz w całości z warzyw. Kalafiorowy kebs to w ogóle hit mijającego tygodnia. To danie smakuje rewelacyjnie. Co z tego, że zamiast kurczaka jest kalafior: kebs ma smak, aromat prawdziwego kebaba.

Wszystko jest kwestią przypraw. Dobrze doprawione warzywa smakują po prostu doskonale.

5 wegetariańskich obiadów

W menu na ten tydzień znajdziesz zestaw pięciu przepisów na wegetariańskie obiady, które dobrze sprawdzą się o tej porze roku, gdyż składają się z sezonowych, świeżych produktów. Poza jednym wyjątkiem, nie ma w nich mięsa. Otóż do ziemniaków z kefirem dodaliśmy zesmażoną na chrupko szynkę parmeńską. Można ją zastąpić zesmażoną, skarmelizowaną cebulką.

Przepisy nie są trudne, a niektóre bajecznie proste. Nie są też drogie. Koszt obiadu z wegetariańskiego kebaba to jakieś 6-7 zł za sześć dużych wrapów. Wszystkie są też niskokaloryczne. Ostatnio tak staramy się dobierać składniki, żeby ograniczać ilość kalorii w daniu.

Polecamy zestaw obiadów na tydzień, sprawdź, może znajdziesz coś dla siebie. Przejrzyj też propozycje z innych tygodni i skomponuj swoje własne menu. Jeśli masz jakieś pytania lub uwagi, pisz do nas na adres niedzielnykucharz@gmail.com.

Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu!

 

Fritatta z młodymi ziemniakami

Zostało ci w lodówce kilka jajek z krótkim terminem przydatności do spożycia. Co z nich zrobić? Przepisów na dania jajeczne jest milion, ale kiedy w lodówce masz jeszcze ziemniaki, a szczególnie młode, no to wybór może być tylko jeden – fritatta z młodymi ziemniakami! Ten hiszpański patent na prostą i mega pożywną potrawę z jajkami i ziemniakami to super sposób na szybki obiad. Zobacz przepis

Wegański kebab z kalafiora

Lekka, zdrowa wersja popularnego ulicznego, szybkiego dania – wegetariański kebab z kalafiora. Zamiast mięsa, w placku zawinięty jest upieczony kalafior. Naprawdę daje radę jako zastępnik mięsa! I to jak. Wegetariański kebab smakiem w niczym nie ustępuje mięsnej wersji. No bo umówmy się, że w kebabie tak naprawdę chodzi o przyprawy – to ona nadają przekąsce treści i charakteru.

Nasz wegetariański kebab z kalafiora jest przyprawiony jak należy: pachnie i smakuje jak klasyczny kebab. Lista składników jest długa, ale tak trzeba, żeby wege kebs miał smak. Zobacz przepis

Młode ziemniaki z kefirem

Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiem to danie ekspresowe, do zrobienia w 15 minut. Wystarczy po prostu ugotować ziemniaki, przesmażyć z szynką lub skarmelizowaną cebulką i zalać kefirem. Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli młode ziemniaki upieczesz.  Zobacz przepis

Wegańskie buritto

W oryginale jest to klasyczne, mięsne danie i pewnie wiele osób nie wyobraża sobie, że może być inaczej. No może. Nie będziemy tutaj przekonywać, że tak jest. Po prostu trzeba zrobić wegańskie burrito i samemu się przekonać. My nie jesteśmy wegetarianami, ale wegańskie burrito spasowało nam idealnie: jest lekkie, ma mnóstwo smaków, bo zawiera sporo różnych składników. Zobacz przepis

Sałatka Cezara z tofu i awokado z sosem tahini

Szybka, łatwa i zdrowa wegańska sałatka Cezara z tofu, pysznym, lekko pikantnym, chrupiącą sałatą rzymską, kremowym awokado i lekkim dresingiem. Właśnie sos do sałatki Cezara jest kluczowym składnikiem dania, bo zmienia go w zupełnie niecodzienne danie. Zobacz przepis