Sałatka z kozim serem i brzoskwiniami to wspaniałe połączenie owoców z warzywami, smaków słodkich i wytrawnych. Dobry pomysł na letni, lekki obiad.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

sałatka z kozim serem i brzoskwiniami

Na pewno wiesz, że połączenie owoców i warzyw to pomysł na super wytrawną sałatkę. Na blogu Niedzielny Kucharz znajdziesz np. sałatkę grecką z arbuzem, arbuza z fety i prosciutto, albo sałatkę z truskawkami, kurczakiem z pesto z bobu.

W podobnym stylu utrzymana jest sałatka z kozim serem i brzoskwiniami, kurczakiem, papryczkami i rukolą. Danie tyleż proste co pyszne, wytrawne i słodkie zarazem, chrupkie chrupkością rukoli i papryczek, miękkie za sprawą brzoskwiń i koziego sera.

Sałatka z kozim serem i brzoskwiniami może być modyfikowana w dowolny sposób. Zamiast rukoli użyj roszponki, albo szpinaku. Kozi, miękki ser zastąp fetą. Zamiast papryczek dodaj rzodkiewki. Możesz usmażyć do sałatki kurczaka, ale możesz ją zrobić w wersji wege.

Ważnym składnikiem, który proponujemy zachować, bo dzięki niemu sałatka z kozim serem i brzoskwiniami smakuje wyjątkowo, jest sos winegret na bazie octu balsamicznego.  Nadaje on całości kwaskowego smaku z wyczuwalną słodką nutką, jaką tylko ocet balsamiczny zawiera. Jeśli nie masz octu balsamicznego użyj soku z cytryny, albo octu jabłkowego.

Składniki:

  • 4 brzoskwinie
  • 1 pierś z kurczaka
  • 150 g kremowego serka koziego
  • Mix papryczek: czerwona, żółta, pomarańczowa
  • 2 duże garści rukoli
  • 1 łyżka przyprawy włoskiej (według tego przepisu) albo łyżeczka oregano i tymianku
  • Olej do smażenia
  • Sol
  • Pieprz

Dresing

  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz kurczaka. Pokrój w cienkie paski. Przypraw przyprawą włoską, posól i popieprz. Wymieszaj.

Krok 2

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Wyłóż na gorący tłuszcz kurczaka. Smaż na dość ostrym ogniu 4-5 minut, aż mięso ładnie się zrumieni. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Umyj brzoskwinie, pokrój w ćwiartki. Rozgrzej patelnię, na której smażył się filet. Kiedy będzie gorąca, wyłóż na nią brzoskwinie. Smaż krótko, do momentu aż owoce zaczną się karmelizować. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Umyj papryczki i rukolę. Pokrój papryczki w krążki. Przełóż do misy. Dodaj do nich rukolę, usmażonego kurczaka i brzoskwinie. Wyłóż na wierzch pokruszony ser i. cebulę pokrojoną w piórka.

Krok 5

Przygotuj dresing: wlej składniki do słoiczka, zakręć i energicznie potrząśnij. Polej sosem sałatkę. Wymieszaj. Podawaj. Smacznego!