Sałatka Cezara, która może zastąpić cały obiad. Serio. Danie jest sycące i zdrowe. Zamiast majonezowego sosu użyliśmy pesto z orzechów nerkowca i awokado.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Średnie

Liczba porcji: 2

Podobno kiedyś Julia Child jadła oryginalną sałatkę Cezara, podczas wizyty w Stanach, gdzie to mityczno-legendarne danie powstało. Ale nie ma jednej kanonicznej wersji przepisu. Jest sałatka Cezara z kurczakiem i bez, z pomidorami, nawet jajkami. Najwięcej kontrowersji budzi kwestia dresingu: z anchois i bez, na bazie żółtka i w wersji ulubionej przez Amerykanów, czyli z majonezem.

My poszliśmy jeszcze inną drogą. Nasza sałatka Cezara składa się z kilku ledwie składników, a na liście jest filet z kurczaka. Postanowiliśmy go dodać, żeby sałatka zastąpiła cały obiad, dlatego musiała być odpowiednio sycąca. Filet zrobiliśmy według bardzo ciekawego przepisu, dzięki któremu mięso jest przysmażone, a wewnątrz soczyste. Spróbuj tej metody, a przekonasz się, że działa. Cała sztuka polega na tym, że mięso kładziemy na rozgrzaną patelnię i zostawiamy – nie przesuwamy kurczaka, w ogóle nie ruszamy. 7 minut pieczenia w takiej pozycji i przewracamy na kolejne 7 minut na drugą stronę.

Kolejna zmiana w stosunku do oryginału dotyczy dresingu. U nas jest to lekkie i zdrowe pesto z orzechów nerkowca i awokado, delikatne, kwaskowate, świetnie łączy się z pozostałymi składnikami sałatki Cezara. Pomysł na pesto zaczerpnęliśmy z bloga onceuponthechef.com.

Składniki:

  • Główka sałaty rzymskiej
  • 1 ciabata
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 plastry suszonej szynki
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • ½ szklanki orzeszków nerkowaca
  • ½ tartego parmezanu
  • Awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj sałatę, odsącz z wody, porwij na mniejsze kawałki, przełóż do głębokiej misy.

Krok 2

Pokrój ciabattę w kostkę. Wlej na patelnię łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wysyp na niego kawałki ciabatty. Obsmaż na złoto. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Na tę samą patelnie wyłóż plastry szynki. Smaż na średnim ogniu aż zrobi się chrupiąca. Zdejmij z patelni. Przetrzyj ją ręcznikiem papierowym.

Krok 4

Dopraw filet z kurczaka czosnkiem, cebulą, oregano i papryką, posól i popieprz. Wlej na patelnię, na której smażyła się szynka, 2 łyżki oleju. Kiedy się rozgrzeje wyłóż na nią kurczaka. Nie przesuwaj, nie ruszaj fileta – smaż na średnim ogniu 7 minut. Następnie odwróć go na drugą stronę i smaż kolejne 7 minut. Połóż na patelni łyżkę masła.

Zdejmij filet, przełóż na talerz, odstaw na 5 minut. Następnie pokrój w kostkę.

Krok 5

Zrób sos. Wsyp do miksera orzechy, zmiksuj na proszek. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Rozrzedź sos wodą. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 6

Do misy z sałatą dodaj grzanki, pokruszoną szynkę, kurczaka. Posyp drobno posiekaną cebulą. Polej dresingiem. Podawaj. Smacznego!