Młode ziemniaki z kefirem to bardzo prosta i szybka do zrobienia zupa idealna na upalne, letnie dni. Jest kwaskowa, lekko słona i pożywna.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Mega łatwe

Liczba porcji: 2

Liczba kalorii w porcji: Około 200

młode ziemniaki z kefirem

Jest taki mocno sucharowy kawał, który pamiętam z dzieciństwa. Turysta pyta gazdę jaka jest tajemnica jego długowieczności, co je, że żyje tak długo. Na to gazda: na śniadanie grule z mlykiem, na obiad, grule z mlykiem, na wieczerze – grule z mlykiem:)

Grule z mlykiem to smak mojego dzieciństwa i podstawowe danie serwowane w domu w upalne dni, kiedy nie było czasu na gotowanie, ponieważ robota w polu nie mogła czekać. Nie jadłem go lata. Kiedyś widziałem podobny przepis gdzieś u Karola Okrasy i nawet miałem w pamięci, żeby zrobić ziemniaki z kefirem, ale zapomniałem.

Przypomniałem sobie teraz w mega upały. Zapachniały mi w pamięci ugotowane, młode ziemniaki, jeszcze gorące zalane gęstym kwaśnym mlekiem. No i zrobiłem grule z mlykiem, trochę tylko podrasowane. Ziemniaki z kefirem okrasiłem zesmażoną na chrupko suszoną szynką. Zamiast niej można dodać zesmażoną, słodką cebulkę i powstanie danie wegetariańskie.

Młode ziemniaki z kwaśnym mlekiem to danie ekspresowe, do zrobienia w 15 minut. Wystarczy po prostu ugotować ziemniaki, przesmażyć z szynką i zalać kefirem. Danie będzie jeszcze lepsze, jeśli młode ziemniaki upieczesz.

Jeśli szukasz pomysłów na zupy na upalne dni polecamy nasz zestaw przepisów na chłodniki.

Składniki:

  • 0,5 kg młodych ziemniaków
  • 1 litr kwaśnego mleka lub kefiru
  • 4 plastry suszonej szynki
  • Siekana natka pietruszki, rukola, szczypior, koperek
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki przepłucz pod bieżącą wodą, większe przekrój na połowy, włóż do garnka, zalej wodą, ugotuj do miękkości – 10-15 minut.

Krok 2

W międzyczasie pokrój szybkę w plastry. Połóż na zimnej patelni, następnie wstaw ją na kuchenkę i podgrzewaj, aż szynka zrobi się chrupiąca.

Krok 3

Odcedź ziemniaki, wysyp na patelnię z szynką. Rozgnieć każdego ziemniaka łyżką. Dodaj posiekane zioła (zostaw trochę do dekoracji) i smaż na ostrym ogniu, żeby ziemniaki lekko się przypiekły. Dopraw solą.

Krok 4

Wlej do misek kwaśne mleko, włóż do nich ziemniaki, posyp zieleniną. Podawaj. Smacznego!