Co zrobić z truskawkami? Koktajl, ciasto. Jasne, ale super sprawdzą się jako składnik sałatki. Sałatka z truskawkami i tofu to pyszne i sycące danie z nutą orientu.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Duża garść dojrzałych truskawek
- Opakowanie tofu
- Pęczek rzodkiewki
- 1 mała czerwona cebula
- 2 duże garści szpinaku
- Olej do smażenia
- Sezam do posypania
Marynata
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
- 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub winnego
- 1 łyżka sosu sriracha lub chilli (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Przekrój tofu wzdłuż na dwa cieńsze plastry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty, zalej tofu. Odstaw na 10 minut.
Krok 2
Umyj truskawki, szpinak i rzodkiewki. Truskawki i rzodkiewki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Przełóż wszystkie składniki do dużej misy.
Krok 3
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący wyłóż na niego tofu odsączone z marynaty. Smaż przez 3-4 minuty, obracając kawałki sera, żeby obsmażył się ze wszystkich stron. Zdejmij tofu z patelni i przełóż na ręcznik papierowy.
Wstaw patelnię z powrotem na kuchenkę, wlej na nią marynatę, dodaj kilka łyżek wody. Zagotuj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlej na patelnię do sosu, wymieszaj. Krótko zagotuj. Zdejmij patelnię z kuchenki.
Krok 4
Dodaj tofu do misy z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, polej sosem. Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego!