Co zrobić z truskawkami? Koktajl, ciasto. Jasne, ale super sprawdzą się jako składnik sałatki. Sałatka z truskawkami i tofu to pyszne i sycące danie z  nutą orientu.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

 

Składniki:

  • Duża garść dojrzałych truskawek
  • Opakowanie tofu
  • Pęczek rzodkiewki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 duże garści szpinaku
  • Olej do smażenia
  • Sezam do posypania

Marynata

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru lub miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego, jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka sosu sriracha lub chilli (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1

Przekrój tofu wzdłuż na dwa cieńsze plastry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Wymieszaj składniki marynaty, zalej tofu. Odstaw na 10 minut.

Krok 2

Umyj truskawki, szpinak i rzodkiewki. Truskawki i rzodkiewki pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Przełóż wszystkie składniki do dużej misy.

Krok 3

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Kiedy będzie gorący wyłóż na niego tofu odsączone z marynaty. Smaż przez 3-4 minuty, obracając kawałki sera, żeby obsmażył się ze wszystkich stron. Zdejmij tofu z patelni i przełóż na ręcznik papierowy.

Wstaw patelnię z powrotem na kuchenkę, wlej na nią marynatę, dodaj kilka łyżek wody. Zagotuj.  Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną zimnej wody. Wlej na patelnię do sosu, wymieszaj. Krótko zagotuj. Zdejmij patelnię z kuchenki.

Krok 4

Dodaj tofu do misy z pozostałymi składnikami. Wymieszaj. Rozłóż na talerze, polej sosem.  Posyp sezamem. Podawaj. Smacznego!