Wegańskie burrito – kto raz spróbuje nie będzie już więcej zamawiać mięsnej wersji. Danie jest lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.

Czas: 40 mminut

Poziom trudności: Nieco wymagające

Liczba porcji: 2 duże

wegańskie burrito

Ostatnio mamy totalną jazdę na punkcie wegetariańskich dań będących kopiami znanych, klasycznych potraw. Steki, kebaby, mussaki – wszystko to można zrobić wyłącznie z warzyw i uzyskać efekt w niczym nie ustępujący oryginałowi. Ba! Wege wersje są smaczniejsze, bo lżejsze i zdrowsze.

Tak jest z wegańskim burrito. W oryginale jest to klasyczne, mięsne danie i pewnie wiele osób nie wyobraża sobie, że może być inaczej. No może. Nie będziemy tutaj przekonywać, że tak jest. Po prostu trzeba zrobić wegańskie burrito i się przekonać. My nie jesteśmy wegetarianami, ale wegańskie burrito spasowało nam idealnie: jest lekkie, zawiera mnóstwo smaków, bo zawiera sporo różnych składników.

Wegańskie burrito podaj z tortillami – zrób je własnoręcznie (tutaj znajdziesz sprawdzony i prosty przepis) lub kup w dobrym sklepie.  Najpierw jednak przeczytaj skład, bo tortille w celu zachowania długiego terminu przydatności bywają paskudnie faszerowane chemią.

Przepis na wegańskie burrito pochodzi z bloga Sweetpotatoesoul.com.

Składniki:

2 szklanki ugotowanego ryżu

Sos

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 4 ząbki czosnku
  • Puszka całych pomidorów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Sałatka

  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 dojrzał pomidor pokrojony w kostkę
  • 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • Sok z cytryny
  • Siekana zielenina

Guacamole

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
  • Sok z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Kaszę przepłucz, zalej 2 szklankami wody, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 25 minut, odcedź.

Krok 2

Wsyp orzechy do miskera, zmiksuj, ale nie na drobny proszek – niech zostaną większe kawałki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wysyp na niego orzechy, przesmaż przez chwilę mieszając, dodaj soczewicę i drobno posiekane ząbki czosnku. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory z zalewą. Wymieszaj. Dodaj kumin, pokruszone papryczki i oregano. Duś na wolnym ogniu 10 minut. Dopraw do smaku solą.

Krok 3

Zrób sałatkę. Wymieszaj fasolę z kukurydzą, sokiem i cebulą oraz zieleniną. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Zrób guacamole: wyjmij miąższ awokado ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj sok z cytryny. Dopraw solą.

Krok 5

Przełóż sos burito do misek, dodaj ryż, sałatkę i guacamole. Podawaj z tortillą. Smacznego!