Super przepis na szybki lancz. Dosłownie 10 minut i placki na tortille gotowe. Zrobi je każden jeden, bo są dziecinnie proste. Nam pomagał nasz 3 letni syn.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4-6

Placki na tortille to genialny patent na szybką przekąskę lub lancz. Problem w tym, że te kupowane w sklepie są napakowane chemią jak drogeria. Nie ma sensu ich kupować, bo placki na tortille bardzo łatwo można zrobić w domu. Sprawa jest naprawdę prosta, a składniki na pewno masz w spiżarce. Wystarczy garść mąki, olej i woda.

Jedna tylko uwaga: do ciasta dodaj ciepłej wody, wtedy będzie się łatwiej wyrabiało, choć trzeba dodać, że nie jest ono tak miękkie jak ciasto drożdżowe i trzeba odrobinę siły w pracę włożyć. Podobnie jest z wałkowaniem – ciasto jest sztywnawe i trzeba docisnąć wałek. Plus jest taki, że placek nie zwija się, jak w przypadku ciasta drożdżowego, co ułatwia pracę. Poza tym ciasto zawiera olej i nie przywiera do podłoża, ani wałka, nie trzeba go cały czas podsypywać.

Pamiętaj, żeby placki na tortille bardzo, bardzo cienko rozwałkować – placek powinien być niemal przezroczysty. Wtedy szybciej się piecze, a później lepiej smakuje.

Placki na tortille z tego przepisu są nadspodziewanie miękkie i elastyczne. Musisz jednak pamiętam o tym, żeby przykryć je ściereczką, by nie obsychały, bo wysuszone staną się łamliwe.

Placki na tortille, tak samo jak gotowe tortille z nadzieniem bardzo dobrze przechowują się w lodówce, możesz je też mrozić. Odgrzane w mikrofali na powrót stają się mięciutkie.

Placki na tortille możesz nadziać dowolnymi warzywami – podane przez nas mają tylko charakter przykładowy. Przepis świetnie się sprawdza jako sposób na wykorzystanie resztek z pieczonego drobiu, lub schabu z dnia poprzedniego.

Przepis pochodzi z serwisu bbc.co.uk/food

Wypróbuj nasz przepis na tortille z awokadowo-batatową pastą

Składniki:

  • 200 g mąki (380 ml lub około 1 1/3 szklanki)
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 główka sałaty rzymskiej lub jakiejkolwiek
  • Kawałek czerwonej kapusty
  • Pęczek rzodkiewek
  • Szklanka pieczonego mięsa
  • 4 łyżeczki keczupu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu

Przygotowanie:

Krok 1

Przygotuj nadzienie. Posiekaj cienko czerwoną kapustę, porwij sałatę na małe kawałki, pokrój rzodkiewki w plasterki, porwij na małe kawałki mięso. Przełóż całość do misy. Dodaj łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu, wymieszaj. Odstaw.

Krok 2

Wsyp do misy mąkę i sól. Wymieszaj. Wlej wodę i olej. Mieszaj drewnianą łyżką, aż mąka połączy się z płynami. Przełóż na blat i wyrabiaj około 5 minut aż ciasto będzie zwarte i gładkie. Uformuj kulę, podziel na 4 części (do patelni o średnicy 30 cm) lub na 6 części (patelnia 20 cm). Każdy kawałek rozwałkuj na bardzo cienki placek.

Rozgrzej dość mocno patelnię. Wyłóż placek na patelnię i podpiekaj po kilkanaście sekund z każdej strony, łącznie nie więcej niż minutę. Jeśli ciasto jest cieniutkie, to nie potrzebuje więcej.

Gdy na powierzchni tortilli zaczynają się tworzyć bąble powietrza, to znak, że ładnie się przypieka.

Jeśli placek zacznie się przypalać za mocno – poczujesz po zapachu:) – przewróć na drugą stronę – nawet jeśli jeszcze nie dopiekł się dobrze z przypalającej się strony. Za chwilę możesz jeszcze raz go odwrócić, żeby się dopiekł. Generalnie możesz wiele razy obracać tortillę, żeby się upiekła.

Pomagaj sobie szpatułką, albo po prostu łap ręką za brzeg placka i przewracaj na drugą stronę – uważaj, żeby się nie poparzyć. Pamiętaj, że patelnia musi być dobrze rozgrzana, inaczej tortilla się nie upiecze tylko uwędzi.

Przekładaj gotowe placki na ściereczkę lnianą/bawełnianą i  zawiń, żeby tortilla trzymała ciepło.

Krok 3

Posmaruj tortillę keczupem, wykładaj nadzienie na placek, zwijaj w ciasny rulon. Podawaj.

Smacznego!