Bardzo prosta i zdrowa sałatka z kaszy jaglanej. Cytrynowy dresing i duża ilość kolendry nadają jej przyjemny, dalekowschodni aromat. Sałatka może być wegetariańska, ale można do niej dodać krewetki, albo kurczaka.
Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z kaszy jaglanej
Kasza jaglana – uchodzi za najzdrowszą z kasz. A do tego jest produktem bardzo łatwym do przyrządzenia. Dlatego serdecznie polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło. Całość dopełnia bardzo prosty dresing.
Jak łatwo ugotować kaszę
Metod gotowania kaszy jest mnóstwo i na pewno znacie zasadę o proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent, mega prosty i nie wymagający mierzenia wody menzurką. Polega on na gotowaniu kaszy w taki sam sposób, jak gotuje się makaron. Kaszę zalewamy dość dużą ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz, albo blaszkę do pieczenia, równą warstwą, żeby kasza odparowała i wystygła.
To naprawdę działa! Kasza jest jędrna, sypka, nie ma ryzyka, że ją przegotujecie i zamieni się w pulpę.
Przepis na sałatkę pochodzi z serwisu Bonappetit.com
Składniki:
- Mała pierś z kurczaka, albo 4 polędwiczki
- ½ łyżeczki papryki wędzonej
- Szczypta pieprzu kajeńskiego
- Szczypta kuminu
- 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
- ½ szklanki nasion dyni
- ½ szklanki nasion słonecznika
- Pęczek kolendry
- Kilka łyżek posiekanego szczypioru
- ½ małej czerwonej cebuli
- Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę)
- 1 łyżka oleju
- Sól, pieprz
Dresing
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej wyżej. Odcedź, wystudź.
Krok 2
W międzyczasie rozgrzej dobrze patelnię, wysyp na nią po pół szklanki nasion dyni i słonecznika. Praż, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Zdejmij nasiona z patelni.
Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż 4-6 minut, aż mięso ładnie się podsmaży. Zdejmij z patelni.
Krok 4
Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wlej 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, wsyp łyżeczkę skórki z cytryny, dodaj łyżeczkę miodu, zakręć i mocno potrząsaj, aż składniki połączą się.
Krok 5
Połącz kaszę z nasionami, kurczakiem, posiekaną drobno cebulą, szczypiorkiem i kolendrą oraz papryczką chili. Polej dresingiem. Wymieszaj. Udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj.
Smacznego!