Bardzo prosta, bardzo zdrowa sałatka z kaszy jaglanej. Cytrynowy dresing i duża ilość kolendry nadają jej przyjemny, dalekowschodni aromat. Sałatka może być wegetariańska, ale można do niej dodać krewetki, albo kurczaka.

Czas: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

sałatka z kaszą jaglaną

Sałatka z kaszy jaglanej

Kasza jaglana – bywa nazywana królową kasz. Uchodzi za najzdrowszą w całej, licznej rodzinie kasz. Niektórzy tak ją kochają, że poświęcają jej fragmenty książek: „Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę” – to fragment „Kaszy jaglanej” Beaty Pawlikowskiej. A Wy?

Pieści, czy nie, kasza jaglana rzeczywiście jest bardzo wdzięcznym produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. Najstarszy opis receptury na chleb, który uchodzi za najzdrowszy, a wśród składników jest właśnie kasza jaglana znajdziecie w Biblii (w Księdze Ezechiela):
„Weź sobie pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, kaszy jaglanej: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Kiedyś musimy tego spróbować!

Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis na sałatkę z kaszy jaglanej w stylu tajskim. Zrobiliśmy ją z dodatkiem kurczaka, ale spokojnie może to być danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło. Całość dopełnia bardzo prosty dresing.

Jak łatwo ugotować kaszę

Metod gotowania kaszy jest mnóstwo i na pewno znacie zasadę o proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent, mega prosty patent, nie wymagający mierzenia wody menzurką. Polega on na gotowaniu kaszy w taki sam sposób jak gotuje się makaron. Kaszę zalewamy dość dużą ilością wody. Gotujemy około 15-18 minut, bez przykrycia. Pod koniec sprawdzamy, czy ziarenka już są miękkie. Jeśli tak, odcedzamy kaszę i wysypujemy na duży talerz, albo blaszkę do pieczenia, równą warstwą, żeby kasza odparowała i wystygła.
To naprawdę działa! Kasza jest jędrna, sypka, nie ma ryzyka, że ją przegotujecie i zamieni się w pulpę.

Przepis na sałatkę pochodzi z serwisu Bonappetit.com

Składniki:

  • Mała pierś z kurczaka, albo 4 polędwiczki
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • Szczypta pieprzu kajeńskiego
  • Szczypta kuminu
  • 100 g kaszy jaglanej (1/2 szklanki)
  • ½ szklanki nasion dyni
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • Pęczek kolendry
  • Kilka łyżek posiekanego szczypioru
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę)
  • 1 łyżka oleju
  • Sól, pieprz

Dresing

  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej wyżej. Odcedź, wystudź.

Krok 2
W międzyczasie rozgrzej dobrze patelnię, wysyp na nią po pół szklanki nasion dyni i słonecznika. Praż, mieszając, przez kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Zdejmij nasiona z patelni.

Krok 3
Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oleju. Kurczaka pokrój w paski przypraw wędzoną papryką, pieprzem kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż 4-6 minut, aż mięso ładnie się podsmaży. Zdejmij z patelni.

Krok 4
Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wlej 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, wsyp łyżeczkę skórki z cytryny, dodaj łyżeczkę miodu, zakręć i mocno potrząsaj, aż składniki połączą się.

Krok 5
Połącz kaszę z nasionami, kurczakiem, posiekaną drobno cebulą, szczypiorkiem i kolendrą oraz papryczką chili. Polej dresingiem. Wymieszaj. Udekoruj liśćmi kolendry. Podawaj.

Smacznego!

Jeśli szukasz więcej przepisów na sałatkę z kaszą – koniecznie zajrzyj do tego menu na tydzień!

sałatka z kaszą jaglaną