To menu dostarczy Ci 1800 kcal. Jego częścią jest solidne śniadanie z domowej granoli, w której można się zakochać. Jej przygotowanie, wbrew pozorom, jest bardzo proste, a co najważniejsze – nie dodajemy do niej cukru. Podpowiemy, jak zrobić granolę w większej ilości, tak żeby starczyło na kolejne dni. Do tego dużo witamin z sezonowych warzyw i nasze ukochane mango. Mamy nadzieję, że też je lubisz?
Zacznij zdrowo się odżywiać już dziś! Nie masz czasu? Nie szkodzi – wszystkie składniki potrzebne do przygotowania posiłków z tego foodbooka zamówisz jednym kliknięciem we frisco.pl – z dostawą do domu. Nie doliczam do tego żadnej marży.
Śniadanie 521 kcal – domowa granola z owocami
Składniki na 12 porcji:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów pistacjowych (lub innych orzechów)
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/2 szklanki nasion słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 5 łyżek miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
Do granoli dodaj:
- Jogurt naturalny pół szklanki
- Mały banan/pół banana
- Kawałek mango
- Garść borówek amerykańskich
(możesz dodawać do granoli swoje ulubione owoce, tak żeby każde śniadanie było inne!)
Proponujemy Ci dziś nasz sprawdzony przepis na granolę. Czym się różni od innych przepisów, które możesz znaleźć w sieci? Przede wszystkim nie używamy w nim cukru, a jedynie miodu i naszym zdaniem to absolutnie wystarczy. Zrezygnowaliśmy też z suszonych owoców, dość często występujących w granolach: rodzynek i żurawiny, bo są zazwyczaj mocno słodzone i dodawanie ich w sezonie, kiedy pod ręką jest mnóstwo świeżych owoców jest naszym zdaniem bez sensu.
W naszej domowej granoli są natomiast orzechy. Możesz dodać do granoli dowolny rodzaj orzechów, my lubimy orzechy laskowe. Więcej informacji o ich prozdrowotnych właściwościach znajdziesz na dole tego wpisu. Jeśli uznasz, że takie śniadanie jest zbyt kaloryczne, zmniejsz ilość orzechów w granoli.
Dietetycy zalecają jedzenie orzechów, jednak najlepiej maksymalnie kilka razy w tygodniu, jako dodatek do dań czy składnik sałatek.
Zobacz jak zrobić domową granolę krok po kroku.
Obiad 440 kcal – sałatka z młodych ziemniaków i pesto
- 3 młode ziemniaki
- Garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 jajko
- Garść rukoli
- 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
- Sól
Pesto:
- Łyżka tartego parmezanu
- Garść szczawiu lub rukoli
- Pół łyżki migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Ten obiad to witaminy na talerzu! Wszystkie warzywa do tej sałatki możesz zamówić online w Warzywniaku – polecamy. Warzywa od nich są zawsze świeże i smaczne! A do tego zapakowane w fajną, drewnianą skrzynkę, bez niepotrzebnych torebek foliowych!
Zobacz jak przygotować ten obiad krok po kroku.
Podwieczorek 302 kcal – shake z mango
- Pół mango
- 1 mały banan
- Sok z 1 pomarańczy.
- 2 garści szpinaku
- Trochę wody/lodu
Podwieczorek najlepszy na lato! Zmiksuj wszystkie składniki i gotowe! Jeśli wolisz – zastąp mango innymi owocami – super sprawdzą się jabłko i truskawki.
Kolacja 550 kcal – makaron po syczuańsku
- Pół opakowania makaronu ryżowego
- 10 g fasolki szparagowej
- Pół garści orzechów laskowych
- 2 łyżki nasion sezamu
Sos:
- Łyżka posiekanego szczypiorku
- 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce
- Łyżka masła orzechowego
- 2 łyżki słodkiego sosu chilli
- Łyżka octu ryżowego lub winnego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli lub 2 małe, suszone papryczki chilli
Super proste chińskie danie, które przygotujesz w 10 minut! Jeśli potrzebujesz mniej kalorycznej kolacji – zrezygnuj z dodatku orzechów. I tak będzie pysznie. Według nas warto jednak jeść orzechy jako dodatek do dań. Szczególnie laskowe. Są bogatym źródłem witaminy E – czyli tzw. witaminy młodości i płodności. Dodatkowo zawierają sporą dawkę niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie jednonienasyconych, które wspomagają walkę ze zbędnymi kilogramami (m.in. oponką na brzuchu).
Jak przygotować tę ekspresową kolację? Zagotuj pół litra wody, wrzuć do wrzątku fasolkę (przekrój dłuższe strączki). Gotuj aż będzie al dente. Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź. W międzyczasie wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu. Wymieszaj makaron sosem i fasolką. Podawaj z orzechami nerkowca. Posyp ziarnami sezamu. I gotowe!
Zaoszczędź czas i zamów składniki potrzebne do przygotowania tego foodbooka we frisco.pl bezpośrednio z naszego bloga. Nie doliczamy do tego żadnej marży – chodzi o Twoją wygodę!
Udanego dnia!