Sałatka z soczewicy to super prosty pomysł na szybką, zdrową sałatkę. Przygotujesz ją w 15 minut. Poświęć kilka minut więcej i zrób do niej pyszne, sycące wegetariańskie kebaby.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Sałatka super łatwa, kebaby umiarkowanie:)

Liczba porcji: 2 duże

Soczewica jest jednym z najwspanialszych warzyw, zdrowym i bardzo łatwym w przygotowaniu.

Składniki:

Sałatka

  • 1 szklanka soczewicy
  • 1 ogórek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 mała czerwona papryka
  • Pęczek natki pietruszki

Dresing

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju

Kebaby z fasoli

  • ½ puszki czerwonej fasoli (200 ml)
  • ½ puszki cieciorki (200 ml)
  • 50  ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki)
  • Szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Kebaby fasolowe

Krok 1

Zacznij o kebabów. Zalej kaszę połową szklanki wody. Przykryj, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj około 10 minut. Zdejmij z ognia, przemieszaj widelcem.

Krok 2

Przełóż kaszę do misy miksera, dodaj dobrze odsączoną z płynu fasolę i cieciorkę, szczyptę kuminu i po łyżeczce wędzonej papryki, suszonego czosnku i cebuli. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popieprz do smaku.

Krok 3

Pokrusz płatki na pył. Zwilż dłonie odrobiną oleju, nabieraj w ręce masę fasolową, obtocz dokładnie w płatkach, nakładaj na szpadelki do szaszłyków i uformuj w cylindryczny kształt.

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, smaż kebaby na dość mocnym ogniu, tyle tylko, żeby przypiekły się ładnie z każdej strony. 2 minuty wystarczą.

Sałatka

Krok 1

Dobrze przepłucz soczewicę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Przykryj, doprowadź do wrzenia, natychmiast zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut. Soczewica nie może się rozgotować, powinna być lekko al dente. Pod koniec sprawdzaj, czy ziarenka są już odpowiednio miękkie. Odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy.

Krok 2

Pokrój ogórka i cebulę w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Przełóż do misy z soczewicą.

Krok 3

Zrób dresing. Do zakręcanego słoiczka włóż łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oleju. Zakręć i potrząsaj energicznie, aż dresing zmieni się w dość gęstą emulsję. Polej nią warzywa, dobrze wymieszaj.

Podawaj z kebabami.

Smacznego!