Sałatka z młodych ziemniaków z pesto – to świetny pomysł na zdrowy obiad, który równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Zobacz menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi ten przepis.

Sałatka z młodych ziemniaków z pesto nie ma nic wspólnego z nudną ziemniaczaną sałatką z sosem majonezowym! To danie ma smak, charakter, wygląd i zdecydowanie mniej kalorii. Jest pyszne i tak też wygląda.

Kluczowym składnikiem sałatki o tej porze roku są młode ziemniaki. Gdy ich zabraknie – możesz wykorzystać zwykłe ziemniaki, ugotowane w łupinkach. Drugi – bardzo ważny składnik tego dania – to pesto. Zrobisz je tak samo, jak klasyczne pesto do makaronu, czyli miksując zieleninę z oliwą, czosnkiem i serem. My zrobiliśmy mały przekręt i nasze pesto powstało na bazie szczawiu! Kwaskowaty, mocny w smaku nadał całości charakteru i doskonale połączył się ze słodkimi, młodymi ziemniakami.

Jeśli nie masz szczawiu możesz użyć rukoli, albo zastąpić go szpinakiem albo pietruszką (w jej przypadku należy być oszczędnym z ilością, bo ma bardzo mocny smak). W roli sera doskonale sprawdza się oscypek, może być też cheddar lub bursztyn oraz oczywiście parmezan. Choć tylko dzięki wędzonemu oscypkowi sałatka z ziemniaków i pesto zyskuje przyjemny, dymny posmak.

Nasza sałatka z młodych ziemniaków z pesto jest wzorowana na przepisie z serwisu Bonappetit.com

Spróbuj nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki oraz sałatki z młodymi ziemniakami i bobem.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
  • Garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 2 jajka
  • Garść rukoli
  • 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
  • Sól

Pesto

  • 4 łyżki tartego, twardego sera (parmezan, rubin, cheddar, oscypek)
  • Garść szczawiu
  • Garść orzechów laskowych lub migdałów
  • 1 ząbek czosnku
  • 6-8 łyżek oleju

Wszystkie warzywa potrzebne do tego wpisu kupisz online w Warzywniaku (na terenie Warszawy). Polecamy!

Przygotowanie:

Krok 1

Ziemniaki umyj i zeskrob skórkę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając w ziemniaka szpadelek do szaszłyków. Jeśli wchodzi gładko, są gotowe. Generalnie czas gotowania to około 15 minut.

W międzyczasie:

Krok 2

Włóż jajka do rondelka w zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut.

Krok 3

Wstaw fasolkę do garnka z zimną wodą, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.

Krok 4

Zrób pesto. Włóż do miksera garść szczawiu, ząbek czosnku, starty ser, orzechy, wlej olej i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Spróbuj czy nie trzeba dodać odrobiny soli, albo oleju – jeśli pesto jest za gęste. Jeśli pesto jest za mało kwaskowe dopraw je odrobiną soku z cytryny.

Krok 5

Wyjmuj jajka z wody, przelej zimną wodą, obierz, pokrój na połowy. Odcedź fasolkę, delikatnie posól. Odcedź ziemniaki i też je posól. Połącz ziemniaki z fasolą i rukolą. Polej pesto. Wymieszaj. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z gotowanymi jajkami.

Smacznego!