Sałatka z młodych ziemniaków z pesto – to świetny pomysł na zdrowy obiad, który równie dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Zobacz menu na tydzień pełne warzyw i owoców, z którego pochodzi ten przepis.
Sałatka z młodych ziemniaków z pesto nie ma nic wspólnego z nudną ziemniaczaną sałatką z sosem majonezowym! To danie ma smak, charakter, wygląd i zdecydowanie mniej kalorii. Jest pyszne i tak też wygląda.
Kluczowym składnikiem sałatki o tej porze roku są młode ziemniaki. Gdy ich zabraknie – możesz wykorzystać zwykłe ziemniaki, ugotowane w łupinkach. Drugi – bardzo ważny składnik tego dania – to pesto. Zrobisz je tak samo, jak klasyczne pesto do makaronu, czyli miksując zieleninę z oliwą, czosnkiem i serem. My zrobiliśmy mały przekręt i nasze pesto powstało na bazie szczawiu! Kwaskowaty, mocny w smaku nadał całości charakteru i doskonale połączył się ze słodkimi, młodymi ziemniakami.
Jeśli nie masz szczawiu możesz użyć rukoli, albo zastąpić go szpinakiem albo pietruszką (w jej przypadku należy być oszczędnym z ilością, bo ma bardzo mocny smak). W roli sera doskonale sprawdza się oscypek, może być też cheddar lub bursztyn oraz oczywiście parmezan. Choć tylko dzięki wędzonemu oscypkowi sałatka z ziemniaków i pesto zyskuje przyjemny, dymny posmak.
Nasza sałatka z młodych ziemniaków z pesto jest wzorowana na przepisie z serwisu Bonappetit.com
Spróbuj nasz przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki oraz sałatki z młodymi ziemniakami i bobem.
Składniki:
- 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
- Garść fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 2 jajka
- Garść rukoli
- 2-3 łyżki siekanego szczypiorku
- Sól
Pesto
- 4 łyżki tartego, twardego sera (parmezan, rubin, cheddar, oscypek)
- Garść szczawiu
- Garść orzechów laskowych lub migdałów
- 1 ząbek czosnku
- 6-8 łyżek oleju
Wszystkie warzywa potrzebne do tego wpisu kupisz online w Warzywniaku (na terenie Warszawy). Polecamy!
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki umyj i zeskrob skórkę. Włóż do garnka, zalej zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to wbijając w ziemniaka szpadelek do szaszłyków. Jeśli wchodzi gładko, są gotowe. Generalnie czas gotowania to około 15 minut.
W międzyczasie:
Krok 2
Włóż jajka do rondelka w zimną wodą. Wstaw na kuchenkę, gotuj przez 10 minut.
Krok 3
Wstaw fasolkę do garnka z zimną wodą, zagotuj, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut.
Krok 4
Zrób pesto. Włóż do miksera garść szczawiu, ząbek czosnku, starty ser, orzechy, wlej olej i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko. Spróbuj czy nie trzeba dodać odrobiny soli, albo oleju – jeśli pesto jest za gęste. Jeśli pesto jest za mało kwaskowe dopraw je odrobiną soku z cytryny.
Krok 5
Wyjmuj jajka z wody, przelej zimną wodą, obierz, pokrój na połowy. Odcedź fasolkę, delikatnie posól. Odcedź ziemniaki i też je posól. Połącz ziemniaki z fasolą i rukolą. Polej pesto. Wymieszaj. Posyp szczypiorkiem. Podawaj z gotowanymi jajkami.
Smacznego!