To naprawdę jest najprostsza shakshuka. Nie trzeba niczego siekać, smażyć, mieszać itd:)

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

shakshuka
Shanshuka zalicza się do dań najprostszych i najpyszniejszych

Shakshuka to bardzo proste, bardzo zdrowe i bardzo znaczne danie.  Najprostsza shakshuka, którą dzisiaj Wam proponujemy jest przy tym najmniej kłopotliwa, bo nie trzeba składników siekać, smażyć, mieszać itd.

Shakshuka wywodzi się z Północnej Afryki, ale obecnie jest popularna w całym basenie morza Śródziemnego, szczególnie w Izraelu, gdzie na niemal status potrawy narodowej.

Shakshuka na stałe też weszła do żelaznego zestawu szybkich dań kuchni światowej, jako śniadanie lub lekki lancz.

W wersji oryginalnej składa się z siekanej cebuli, czosnku, papryki i pomidorów zesmażonych razem.

Nasza najprostsza shakshuka zrobiona jest na bazie dobrego sosu pomidorowego, który zawiera wszystkie – oprócz papryki – składniki tego pysznego dania. U nas w domu zawsze mamy porcje zamrożonego sosu pomidorowego. Gotujemy go dużo, ponieważ jest to doskonała baza do sosów do makaronów, sosów do mięsa, zup itp. 

Najpiękniejsze w tym sosie jest to, że gotuje się sam! Poporcjowany, zamknięły w woreczkach strunowych, może leżeć w zamrażalniku do 2 miesięcy. 

Nasza najprostsza shakshuka doskonale smakuje z kremowym, aromatycznym sosem pomidorowym, który wspaniale łączy się ze smażonymi, aksamitnymi jajkami.

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 0,7 l passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki kminu (dla tych co lubią jego smak)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według uznania)
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Kolendra, szczypiorek, pietruszka do posypania

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej passatę do rondla, włóż do niej cebulę, czosnek, dodaj przyprawy: paprykę, kmin, pieprz oraz łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, a gdy sos zacznie bulgotać zmniejsz temperaturę, zamieszaj dobrze łyżką i gotuj na dość żywym ogniu, tak żeby sos odparował i zagęścił się.

Krok 2

Po 15-20 minutach gotowania zdejmij rondelek z kuchenki. Przelej około 2/3 sosu do szerokiej patelni. Wstaw na kuchenkę, zagotuj, kiedy sos zacznie bulgotać, zacznij wbijać do niego jajka. Utrzymuj temperaturę – shakshuka ma się gotować a nie dusić.

Gotuj sos przez około 6-8 minut, bez przykrycia. Po tym czasie białko powinno być już ścięte. Żółtko wciąż będzie płynne. Teraz dobrze jest na chwilę przykryć patelni, źeby delikatnie ścięło siē też żółtko. Poziom wysmażenie zależy od ciebie. Obserwuj żółtka, czy są odpowiednio dla ciebie ścięte. Naszym zdaniem najlepsza jest shakshuka wtedy, gdy żółtka są jeszcze płynne.

Odkryj sos, delikatnie posól, popieprz, posyp zieleniną. Podawaj.