Najprostsze przepisy są najlepsze. Spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym smakuje wspaniale i jest bajecznie proste w przygotowaniu. My odkrywamy smaki pieczonego kalafiora od dłuższego czasu i jesteśmy w nim zakochani. Ty też spróbuj koniecznie!

Tu nie ma się co rozpisywać. Trzeba po prostu zrobić to danie! Choć spaghetti z pieczonym kalafiorem w sosie pomidorowym składa się z banalnych składników, ma nieprawdopodobny smak. Kto by pomyślał, że w kalafiorze, kojarzącym się u nas głównie w kalafiorową, drzemie takie potencjał!

Spaghetti z pieczonym kalafiorem to specjalność sycylijskiej kuchni. Poniższy przepis pochodzi z cooking.nytimes.com.

Polecamy też pieczonego kalafiora z sosem romesco.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2

spaghetti z pieczonym kalafiorem

Składniki:

  • Kalafior – mała główka
  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti (lub wedle uznania)
  • Tarty parmezan
  • Siekana bazylia lub pietruszka do posypania
  • Sól i pieprz

Sos pomidorowy

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • Pół główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masla
  • Liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1
Zagotuj w garnku 2-3 litry wody, dość mocno posól, jak wodę do gotowania makaronu. Umyj kalafiora i podziel na różyczki. Wrzuć do wrzątku i blanszuj (gotuj) przez 2 minuty. Wyciągnij kalafiora łyżką cedzakową i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wodę z gotowania przykryj i zachowaj.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kalafiora skrop oliwą, posól i posyp suszonym czosnkiem (opcjonalnie). Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut, mieszając cząstki kalafiora, gdy zaczną się przypalać.

Krok 3
Przygotuj sos pomidorowy. Do rondla wlej passatę, wrzuć do niej pół główki malej cebuli, 1 rozgnieciony ząbek czosnku, łyżkę masła, liść laurowy i gotuj bez pokrywki na małym ogniu przez 20 minut.

Krok 4
Zagotuj ponownie wodę, w której blanszowany był kalafior, włóż do środka makaron spaghetti, gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.

Krok 5
Wyciągnij kalafiora z piekarnika, dodaj do makaronu, całość wymieszaj z sosem pomidorowym (sos dodawaj według własnego uznania,nie musisz wlewać całego). Na wierz makaronu zetrzyj parmezan.

I jak? Pycha prawda! Smacznego!

Zobacz też:

Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką

Drobiowe pulpeciki z serem

Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami