Słodycz pieczonej papryki i kwaskowatość sosu pomidorowego – to doskonałe małżeństwo przeciwieństw. Aby był to związek idealny potrzebna była już tylko wyjątkowa grzanka.
Czas: 30-35 minut
Poziom trudności: łatwy
Szacowany koszt dla dwóch osób: ok. 23 zł
Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym… To było chyba najdłuższe zdanie na naszym blogu, ale w pełni oddaje radość czerpaną z jedzenia tej zupy (kiedy ją jecie, chcielibyście by ta przyjemność nigdy się nie kończyła!). Zupa powstała po zmiksowaniu upieczonych papryk z domowej roboty sosem pomidorowym, który wyciągnęliśmy z zamrażalnika (nasz przepis na pyszny domowy sos pomidorowy). Naprawdę warto przygotować go wcześniej w większej ilości i zamrozić w pojemniczkach. Stanowi doskonałą bazę do różnych innych sosów i potraw. Jest zdrowy i pyszny, w przeciwieństwie do sosów ze sklepu nie zawiera sztucznych składników, a do tego jest dużo tańszy! Kupując gotowy sos ze słoika przepłacacie!
Składniki:
- Porcja domowego sosu pomidorowego lub 400 ml passaty pomidorowej
- 2 papryki żółte
- 2 papryki czerwone
Grzanki
- 2 ciabatki
- 5 cm pora
- Kawałek sera pleśniowego
- Jabłko
Zobacz menu na tydzień – kurczak i jarmuż, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.
Przygotowanie:
Krok 1
Włóż papryki do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni z termoobiegiem. Piecz około 25-30 minut – aż zbrązowieje skórka.
Krok 2
W czasie gdy papryki się pieką zacznij rozmrażać porcję sosu pomidorowego. Wstaw pojemnik do garnka z zimną wodą. Kiedy mróz „puści” przy ściankach naczynia i sos zacznie odmarzać, przelej, a właściwie przełóż zawartość do garnka i wolno podgrzewaj. Jeśli nie masz gotowego sosu możesz zrobić go według tego przepisu (wersja trudniejsza) lub użyć passaty pomidorowej.
Krok 3
Po 20 minutach papryki powinny już lekko zbrązowieć. Wyciągnij je z piekarnika i przełóż do zamykanego naczynia (lub woreczka foliowego) zamknij i odstaw na ok. 5 minut. Skórka pod wpływem parowania odejdzie od łatwiej od miąższu.
Krok 4
Wyciągnij papryki z pojemnika (zachowaj oleisty płyn jaki się z nich wydobył) i obierz ze skórki. Staraj się usunąć gniazdo z nasionkami. Zmiksuj obrane płaty papryki razem z sosem z pojemnika. Przełóż do garnka, zacznij podgrzewać, dodaj sos pomidorowy lub zrób ekspresowy sos według przepisu jaki znajdziesz na końcu przepisu.
Krok 5
W czasie gdy zupa się grzeje, przygotuj grzanki. Ciabatki pokrój wzdłuż na pół i połóż na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. Przekrojoną stronę przypiecz na złoty kolor.
W międzyczasie posiekaj pora, pokrój jabłko w plasterki, a potem w słupki. Ściągnij z patelni grzankę, przykryj pokruszonym serem, na wierzch połóż słupki jabłka.
Całość włóż do mikrofali na 30 sekund. Na wierzch wysyp pora.
Krok 6
Podgrzaną zupę dopraw do smaku solą i pieprzem – nie za dużo, bo sos był już przyprawiany.
Krem podaj z tostami z ciabatty.
Jeśli nie masz sosu pomidorowego, możesz go szybko zrobić w czasie gdy piecze się papryka.
Potrzebne są:
- puszka całych pomidorów
- ząbek czosnku
- garść bazylii lub pietruszki, albo łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj posiekany czosnek, smaż około minuty na wolnym ogniu – czosnek nie może się przypalić, bo stanie się gorzki. Wsyp zioła, zamieszaj, dorzuć pomidory, dołóż miód i sos sojowy. Zamieszaj, przykryj i duś co najmniej 15 minut. Po tym czasie całość zmiksuj mikserem na gładką masę.
Zobacz jak zrobić domowy sos pomidorowy, który wykorzystaliśmy w tym przepisie.