Sałatki można jeść cały rok, ale najlepiej smakują na wiosnę, kiedy organizm sam dopomina się porcji witamin ze świeżych warzyw. Poniżej znajdziesz zestaw 12 sałatek na wiosnę, prostych i szybkich do zrobienia.
Wśród sałatek znajdziesz klasyki, choć nieco w zmienionej formie, np. sałatkę COBB z tofu, albo sałatkę Cezara z jarmużem, panzanella, ale z pieczonymi warzywami, czy sałatka nicejska z łososiem. Wszystkie sałatki są łatwe do zrobienia, kolorowe i zdrowe. Polecamy!
Sałatka z kalafiora z granatem
Kalafior jest niezwykle wdzięcznym warzywem, z którego można robić mnóstwo niecodziennych dań,. Taka jest sałatka z granatu i kalafiora, połączenie soczystych, owocowych smaków, z wytrawnym, warzywnym, ale lekko orzechowym. Danie można zrobić na dwa sposoby: z kalafiorem surowym lub pieczonym. Zobacz przepis
Sałatka COBB z tofu i łososiem
Prosta, zdrowa sałatka, pełna rozmaitych smaków: pikantna dzięki rzodkiewce, aksamitna za sprawą łososia, skropiona orzechowym sosem. Zobacz przepis
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem
Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Przy tym prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu. Zobacz przepis
Sałatka z kurczakiem, truskawkami z pesto z bobu
Sałatka z truskawkami to danie lekkie, ale naprawdę spokojnie może zastąpić obiad. Jest delikatnie słodkie, z mocnym, wytrawnym akcentem bobowego pesto. Zobacz przepis
Sałatka nicejska z łososiem
Sałatka nicejska to światowy klasyk, danie bardzo proste i sycące za sprawą ziemniaków i jajek. To doskonała propozycja na szybki obiad. Zobacz przepis
Sałatka z melonem, makaronem i prosciutto
Wystarczy 15 minut, a nawet mniej, żeby zrobić tę szybką sałatkę, warzywno-owocową, soczystą i lekką, a równocześnie sycącą za sprawą makaronu i szynki. Sałatka z melona z makaronem jest chrupiąca, odświeżająca i może spokojnie wystąpić w roli obiadu. Zobacz przepis
Sałatka Cezara z jarmużem i awokado
Sałatka Cezara – jedno z tych dań, które zna każdy, ale tak naprawdę do końca nie wiadomo jaki jest jego oryginalny skład. W internecie znajdziesz kilka milionów i większość rości sobie pretensje do tego, że jest autentyczna. Nasza wersja też różni się od oryginału. Otóż do sałatki Cezara dodaliśmy jarmuż, awokado i zrobiliśmy lekki sos jogurtowo-musztardowy. Zobacz przepis
Sałatka z botwinki z jajkiem i bobem
sałatka z botwinki jest the best: delikatna, rozpływająca się w ustach, lekko słodka. Doskonale pasują do niej młode ziemniaki i młody bób. Danie możesz zrobić w kwadrans. Przygotowanie wydłuża obieranie bobu – to mozolna praca. Jeśli masz świeży bobik nie obieraj go tylko z łupinką dodaj do sałatki. Zobacz przepis
Sałatka z kurczakiem i kaszą jaglaną
Sałatka z kurczakiem potrafi nie jedno mieć imię. Na pewno zdarzyło ci się zamówić w restaurację sałatkę bez wyrazu i smaku. Kurczak sam w sobie nie wiele tutaj zdziała, potrzebuje towarzystwa, dzięki któremu pokaże się z najlepszej strony. Nasza sałatka z kurczakiem z kasza jaglaną taki składnik ma, a jest nim dresing, rzecz super prosta o równocześnie niezwykle złożonym smaku. Zobacz przepis
Sałatka z tartego brokuła z mango
Sałatka z tartego brokuła i mango zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Porcja witamin na talerzu do zrobienia w 10 minut. Zobacz przepis
Sałatka grecka z warzywnym makaronem
Sałatka grecka to żelazny punkt niemal każdej restauracji, towarzyszka mnóstwa imprez i koło ratunkowe, kiedy trzeba coś szybko zrobić do jedzenia, a w lodówce jest tylko feta. Nasza sałatka grecka też właśnie taka jest: ekspresowa, niekłopotliwa – i zdrowa. Podstawę stanowi makaron warzywny, u nas z cieciorki, ale możesz użyć makaronu z groszku.. Sałatka grecka super smakuje z makaronem soba, czyli makaronem gryczanym. Zobacz przepis
Panzanella z pieczonym batatem
Panzanella najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są najbardziej soczyste, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. W tym przepisie znajdziesz sycącą wersję sałatki: panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z ciepłym, upieczonym bakłażanem daje niesamowity efekt Zobacz przepis