Sałatka z tartego brokuła i mango zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem. Porcja witamin na talerzu do zrobienia w 10 minut.
Czas: 10 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Kalafior i brokuł to warzywa, które zazwyczaj zjadamy w wersji pieczonej lub ugotowanej. Tymczasem oba świetnie smakują na surowo. Sałatka z tartego brokuła jest tego najlepszym przykładem. To danie jest pyszne i super proste. Tarty brokuł stanowi podstawę sałatki, a charakteru nabiera dzięki dodatkom. W tej roli doskonale sprawdza się mango, ale możesz dodać dojrzałe truskawki, gruszki, albo awokado. Wisienką na torcie w tym daniu jest prosty dresing, kwaskowy, z nutą słodyczy. Staraj się nie przesadzać z miodem, bo w sałatce jest sporo słodkich składników.
Sałatka z tartego brokuła wzorowana jest na przepisie z bloga Cookieandkate.com
Spróbuj nasz przepis na sałatkę z komosą, brokułem i migdałami
Składniki:
- 1 mała główka brokuła
- 1 dojrzałe mango
- Pęczek rzodkiewki
- ½ szklanki kuskusu
- Garść żurawiny
- Garść jagód goi
- ½ czerwonej cebuli
Dresing
- 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (lub starty 1 ząbek)
Przygotowanie:
Krok 1
Zalej kuskus szklanką wody, szczelnie przykryj, odstaw.
Umyj warzywa. Zetrzyj na tarce brokuła, przełóż do misy. Mango pokrój w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, rzodkiewki w plastry. Przełóż do misy z brokułem. Dodaj do warzyw żurawinę i jagody goi. Wymieszaj.
Krok 2
Zrób dressing. Do szklanego słoiczka (najlepiej wysokiego) włóż 2 łyżki musztardy, pół łyżeczki czosnku w proszku (lub starty ząbek), wlej 4 łyżki oleju, łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę miodu. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj aż składniki zmienią się w gładką emulsję.
Krok 3
Odkryj kuskus. Przemieszaj widelcem. Dodaj do warzyw, wymieszaj. Polej całość dresingiem. Wymieszaj.
Podawaj. Smacznego!