Sałatka z jarmużu i cieciorki oraz batata z pulpetami z cieciorki, fasoli i kaszy jęczmiennej, to piękne wegetariańskie danie, które nasyci największego nawet mięsożercę.

Czas przygotowania: 35 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2 solidne

sałatka z jarmużu i cieciorki z batatem i wege pulpetami

Sałatkę z jarmużu i cieciorki oraz batata można zrobić w dwóch wersjach: mega prostej i szybkiej oraz nieco bardziej złożone i wymagającej więcej czasu. W pierwszej przygotowujesz sałatkę solo, bez pulpetów, w drugiej z pulpetami. Wybór należy do ciebie. Obydwie wersje są pyszne, choć nie ma co ukrywać, że sałatka z jarmużu i cieciorki z pulpecikami jest bogatsza i bardziej sycąca. Przyrządzenie pulpetów to zresztą bajkowo prosta sprawa, nie ma tu wiele pracy. Tu ważna uwaga: jeśli nie jesteś wegetarianką/wegetarianinem skład pulpetów możesz poszerzyć o dodatek mielonego indyka. My tak często robimy, bo to świetny sposób, żeby nasz 3-letni syn jadł kaszę, fasolę i cieciorkę. W tym przepisie 100-150 g mielonego to będzie w sam raz.

Wypróbuj inne nasze przepisy z jarmużem:

filety z chipsami z jarmużu,

zapiekankę z kaszy bulgur z jarmużem,

penne z pesto jarmużowym

Oraz cieciorki:

makaron z warzywami i pieczoną cieciorką,

wegetariańska sheperd’s pie z boczniakami i cieciorką,

spaghetti z pieczoną cieciorką i rozmarynem.

 

Składniki:

Sałatka

  • Jarmuż – 250 g
  • 1 puszka (400 g) cieciorki
  • 1 batat
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzy kajeńskiego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól

Dresing

  • ½ szklanki jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku lub starty ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz

Pulpety

  • 50 ml kaszy jęczmiennej łamanej (1/4 szklanki)
  • 200 g cieciorki (mała puszka)
  • 200 g fasoli czerwonej (mała puszka)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Szczypta kuminu
  • Szklanka pokruszonych płatków kukurydzianych
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Przesyp kaszę do rondelka, zalej połową szklanki wody, przykryj, wstaw na palnik, zagotuj, kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 15 minut. Odkryj, przemieszaj.

Krok 2

Jarmuż i cieciorkę przepłucz pod zimną wodą. Batata umyj i pokrój w dużą kostkę. Przełóż cieciorkę na tackę do pieczenia, obok ułóż batata. Polej 2 łyżkami oleju, posyp łyżeczką czosnku, łyżeczką słodkiej i wędzonej papryki, połową łyżeczki pieprzu kajeńskiego. Posól i wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Rozłóż na warzywach jarmuż. Wstaw do piekarnika na 5 minut – sprawdzaj, czy się nie przypala, jeśli tak, wyjmij wcześniej z piekarnika.

Krok 3

W międzyczasie przygotuj pulpety: odsącz z płynu cieciorkę i fasolkę. Przełóż do misy miksera, dodaj kaszę, łyżeczkę suszonego czosnku (lub ząbek tartego), łyżeczkę wędzonej papryki, pół łyżeczki tymianku, szczyptę kuminu, łyżkę musztardy. Zmiksuj całość (możesz z powodzeniem użyć ręcznego robota kuchennego). Nie zmiel całości na papkę, ponieważ wtedy trudniej ulepić pulpety. Zostaw większe kawałki warzyw, wówczas konsystencja pulpecików też będzie lepsza.

Posól i popieprz do smaku. Wilgotnymi dłońmi (najlepiej zwilżyć je olejem) formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego, obtaczaj w pokruszonych płatkach. Ułóż na blaszce do pieczenia. Po wyjęciu upieczonej cieciorki, jarmużu i batata, wstaw na ich miejsce pulpety. Zapiekaj 10 minut.

Krok 4

Przygotuj dresing: wlej do jogurtu sok z cytryny, wsyp czosnek, wymieszaj, posól i popierz do smaku.

Krok 5

Wymieszaj jarmuż z cieciorką i batatem. Przekładaj na talerzy. Podawaj z pulpetami, polane dresingiem.
Smacznego!