Sałatka Cezara z jarmużem i awokado to oczywiście nie jest klasyczna wersja tej prostej potrawy. Inny też zrobiliśmy sos. Ale wszystko smakuje super i jest zdrowe.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

sałatka Cezara

Sałatka Cezara – jedno z tych dań, które zna każdy, ale tak naprawdę do końca nie wiadomo jaki jest jego oryginalny skład. W internecie znajdziesz kilka milionów i większość rości sobie pretensje do tego, że jest autentyczna. O tym jak sałatka Cezara wyglądała pierwotnie wiemy co nieco z drugiej ręki. Julia Child, matka nowoczesnej kuchni, jadła ją podobno w latach 40 w USA, gdzie danie powstało, ale pewności żadnej co do składu nie ma.

Najwięcej kontrowersji budzi jedna kwestia sos do sałatki Cezara: jedni mówią, że powinno być w nim anchois, inni, że wcale nie, jedni zagęszczają sos żółtkiem, inni z niego rezygnują.

Właściwie jeśli chodzi i składniki pewne jest tylko, że sałatka Cezara musi być zrobiona z sałaty rzymskiej. Co do reszty to wariacji jest milion: sałatka Cezara z kurczakiem, z jajkiem, z pieczonymi warzywami, z sosem tahini.

Nasza wersja też różni się od oryginału. Otóż do sałatki Cezara dodaliśmy jarmużu, po pierwsze dlatego, że jest zdrowy, pod drugie jego blaszkowate liście dodają daniu chrupkości i po trzecie – po prostu mieliśmy go w lodówce:)

Dodaliśmy też awokado, którego kremowy miąższ nadaje sałatce bardzo przyjemnej konsystencji.

I wreszcie sos do sałatki Cezara: nie ma w nim ani anchovis, ani jajka. Co do sardynek, to po prostu nie każdy u nas w domu lubi ich smak:) Natomiast co się tyczy jajka, to po prostu uważamy, że można się bez niego doskonale obejść. Znaleźliśmy bardzo fajny patent na sos do sałatki Cezara na blogu Natashaskitchen.com, który robi się w podobny sposób jak majonez, czyli poprzez miksowanie składników, w tym oleju. W efekcie powstaje wspaniały, gęsty sos. W oryginalnym przepisie wśród składników jest musztarda Dijon. My sos do sałatki Cezara zrobiliśmy na bazie musztardy francuskiej – i wyszedł super. Zmniejszyliśmy też ilość majonezu, zastępując go częściowo jogurtem.

Sos należy dodać do sałatki jeszcze przed podaniem i wymieszać z sałatą. Zachowaj go co nieco i polej sałatkę już po podaniu na stół.

I jeszcze jedna uwaga: sałatka Cezara nie będzie kompletna bez wiórków parmezanu rozsypanych po wierzchu. Możesz je zrobić przy pomocy obieraczki do warzyw, albo po prostu ścierając ciekną warstwę sera odwrotną, tępą stroną ostrza noża.

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 2 duże garści jarmużu
  • 1 awokado
  • 4 kromki chleba
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej suszonej
  • 1 łyżka oleju
  • Parmezan do posypania

Sos

  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • 2 łyżki musztardy (Dijon, francuskiej)
  • 1 łyżka majonezu
  • Sok z jednej dużej cytryny
  • 1 starty ząbek czosnku
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Krok 1

Połóż na zimnej patelni plastry szynki. Wstaw na kuchenkę, zacznij podgrzewać i smaż na średnim ogniu z obydwu stron, aż szynka zrobi się chrupiąca. Zdejmij ją z patelni.

Krok 2

Pokrój pieczywo w kostkę. Wlej łyżkę oleju na patelnię, na której smażyła się szynka, wysyp grzanki z chleba i smaż do momentu aż zrobią się chrupiące. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Umyj sałatę i jarmuż. Obierz z liści sałatę, przekrój każdy wzdłuż na połowy, a następnie w poprzek na małe kawałki. Z jarmużu powykrawaj stwardniałe łodyżki, a następnie przesiekaj nożem. Przełóż sałatę i jarmuż do dużej misy. Dodaj do niej obrane, pokrojone w kostkę awokado.

Krok 4

Przełóż do misy jogurt, musztardę, majonez, sok z cytryny i czosnek i zmiksuj w malakserze, albo ręcznym robotem (lub zwykłą, ręczną trzepaczka do ubijania jajek). Stopniowo wlewaj cienkim strumieniem olej, cały czas ubijając. Kiedy powstanie gęsty sos, dodaj parmezan i pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą – dodaj soku z cytryny jeśli uznasz za stosowne.

Krok 5

Dodaj sos do sałaty i jarmuży. Wymieszaj. Rozłóż na talerz. Na wierzch wyłóż grzanki, pokruszoną na kawałki szynkę oraz starty na duże wiórki parmezan. Podawaj.

Smacznego!