Panzanella z pieczonym bakłażanem to wprawdzie tylko sałatka, ale tak sycąca, że wystarczy na solidny lancz.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

panzanella z pieczonym bakłażanem

Kilka kromek suchego chleba, sałata, pomidory, trochę suszonej szynki i panzanella gotowa. To rzeczywiście jedna z najprostszych sałatek jakie można sobie wyobrazić, a przy tym nieprawdopodobnie smaczna i choć prosta, to elegancka. My bardzo często podajemy panzanellę, gdy mamy gości, bo jest to danie bardzo niekłopotliwe i szybkie do przygotowania, a pyszne.

Panzanella najlepiej smakuje latem, gdy pomidory są najbardziej soczyste, ale tak naprawdę można ją jeść cały rok. Poniżej znajdziesz przepis na bardziej sycącą wersję sałatki: panzanella z pieczonym, panierowanym bakłażanem. Połączenie świeżych, chrupiących warzyw z ciepłym, upieczonym bakłażanem daje niesamowity efekt. Wspaniałe jest połączenie smaków: panzanella z pieczonym bakłażanem jest słodka za sprawą pomidorków, bakłażana i sałaty, słona dzięki prosciutto i panierce. Panzanella z pieczonym bakłażanem jest wreszcie i miękka i chrupiąca. Bakłażan rozpływa się w ustach, a chleb i szynka są przyjemnie chrupiące.

Tu uwaga: sałatkę robi się z czerstwego pieczywa, ale równie dobrze wychodzi z chleba świeżego – trzeba go tylko podsmażyć tak jak to jest dalej w przepisie.

Pomysł na pieczonego panierowanego bakłażana wzięliśmy z przepisu na makaron soba z pieczonymi warzywami. Tu znajdziesz przepis na oryginalną panzanellę i poczytasz o historii sałatki. Z kolei z tego przepisu zrobisz panzanellę ze stekiem i pieczonymi warzywami.

Składniki:

  • 8 plastrów szynki suszonej
  • 2 garści sałaty
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 2 kromki chleba
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 mała cebula
  • Oliwa
  • Sok z cytryny (ilość według smaku)
  • Sól
  • Pieprz

Panierka

  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej

Przygotowanie:

Krok 1

Umyj bakłażana i pokrój w małą kostkę, dobrze posól i odstaw na 10 minut. Potem przełóż na durszlak i przepłucz pod bieżąca wodą, żeby zmyć sól i goryczkę z bakłażana.

Krok 2

Nastaw piekarnik do 220 stopni.

Rozgrzej na patelni masło, kiedy się rozpuści wysyp na nie bakłażana i dokładnie obtocz w maśle. Smaż 1 minutę.

Wsyp do misy składniki panierki, wymieszaj. Przełóż bakłażana do panierki i dokładnie obtocz każdy kawałek bakłażana. Przełóż do następnie na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut, przemieszaj w połowie. Uważaj, żeby nie przypalić bakłażana.

Krok 3

W międzyczasie.

Wyłóż na patelnię plastry szynki, podgrzewaj aż zrobi się chrupiąca. Zdejmij z patelni i przełóż do misy.

Krok 4

Na patelnię, na której smażyła się szynka wysyp porwany na kawałki chleb. Dodaj łyżkę oliwy i smaż przez chwilę, aż pieczywo się przyrumieni. Zdejmij z patelni i przełóż do misy z prosciutto.

Krok 5

Umyj dokładnie sałatę i pomidorki. Sałatę porwij na kawałki, pomidorki przekrój na połowy. Obierz cebulę i pokrój w cienki plasterki. Przełóż warzywa do misy z chlebem i szynką. Dodaj do nich również upieczonego bakłażana. Wymieszaj całość. Dobrze skrop sokiem z cytryny i polej oliwą. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj. Smacznego!