Sałatka z tofu to samograj. Wystarczy wstawić warzywa do pieca, usmażyć tofu, potem wymieszać składniki i gotowe.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Sałatka z tofu i pieczonych warzyw jest bardzo prostym do zrobienia daniem, zdrowym i sycącym, które spokojnie możesz podać na obiad. Do sałatki z tofu możesz dodać dowolne warzywa, jakie masz w lodówce: kalafiora, bakłażana, cukinię. Możesz też zrezygnować z tofu lub zastąpić je serem typu haloumi, albo krewetkami.
Spróbuj innych dań z tofu, np. przepis na sałatkę COBB
Składniki
- 1 opakowanie tofu
- 1 brokuł
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 czerwona cebula
- 1 mały słodki ziemniak
- 1 puszka cieciorki (400 ml)
- Duża garść szpinaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Dresing
- 250 ml jogurtu 0 proc.
- 2 ząbki czosnku drobno starte
- 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Umyj wszystkie warzywa. Obierz batata i pokrój w kostkę. Podziel brokuła na różyczki, posiekaj cebulę w talarki, a rzodkiewki na pół. Wysyp cieciorkę na sitko i przepłucz. Odsącz. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia. Posól je i popieprz, polej olejem. Posyp tymiankiem cebulę i rzodkiewkę. Batat dopraw słodką papryką. Bakłażana i cieciorkę posyp majerankiem. Wymieszaj warzywa w poszczególnymi przyprawami oraz olejem.
Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 20 minut.
Krok 2
W międzyczasie:
Odciśnij tofu z wody. Pokrój na kostki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, smaż na nim tofu aż podsmaży się z każdej strony. Zdejmij z patelni.
Krok 3
Przygotuj dresing. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i papryczką. Dopraw solą, dokładnie wmieszaj.
Krok 4
Umyj szpinak, włóż do misy. Wysyp na niego upieczone warzywa oraz tofu. Polej dresingiem, podawaj. Smacznego!