Sałatka z tofu to samograj. Wystarczy wstawić warzywa do pieca, usmażyć tofu, potem wymieszać składniki i gotowe.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Sałatka z tofu i pieczonych warzyw jest bardzo prostym do zrobienia daniem, zdrowym i sycącym, które spokojnie możesz podać na obiad. Do sałatki z tofu możesz dodać dowolne warzywa, jakie masz w lodówce: kalafiora, bakłażana, cukinię. Możesz też zrezygnować z tofu lub zastąpić je serem typu haloumi, albo krewetkami.

Spróbuj innych dań z tofu, np. przepis na sałatkę COBB

Składniki

  • 1 opakowanie tofu
  • 1 brokuł
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mały słodki ziemniak
  • 1 puszka cieciorki (400 ml)
  • Duża garść szpinaku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Dresing

  • 250 ml jogurtu 0 proc.
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1 suszona papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj wszystkie warzywa. Obierz batata i pokrój w kostkę. Podziel brokuła na różyczki, posiekaj cebulę w talarki, a rzodkiewki na pół. Wysyp cieciorkę na sitko i przepłucz. Odsącz. Przełóż warzywa na tackę do pieczenia. Posól je i popieprz, polej olejem. Posyp tymiankiem cebulę i rzodkiewkę. Batat dopraw słodką papryką. Bakłażana i cieciorkę posyp majerankiem. Wymieszaj warzywa w poszczególnymi przyprawami oraz olejem.

Wstaw warzywa do piekarnika. Piecz 20 minut.

Krok 2

W międzyczasie:

Odciśnij tofu z wody. Pokrój na kostki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, smaż na nim tofu aż podsmaży się z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Krok 3

Przygotuj dresing. Wymieszaj jogurt z czosnkiem i papryczką. Dopraw solą, dokładnie wmieszaj.

Krok 4

Umyj szpinak, włóż do misy. Wysyp na niego upieczone warzywa oraz tofu. Polej dresingiem, podawaj. Smacznego!