Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z gotowanego kurczaka, posiekanego z krewetkami. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki z kurczaka.
Sposób na resztki, który zachwyca
Pierożki won ton to jeden z naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Powiemy tylko tyle, że ostatnio podaliśmy takie won tony naszej przyjaciółce, która nie znosi owoców morza, nie mówiąc jej co jest w nadzieniu. Nie był to obiad proszony, po prostu podawaliśmy do stołu to, co było w lodówce. Zanim dowiedziała się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)).
W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę.
Won ton, czyli połykanie chmur
Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach 😉 ) zyskuje bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną strukturę. Nie bez powodu won ton można przetłumaczyć jako „połykanie chmur”.
Pierożki możecie też zrobić z klasycznego ciasta, trzeba je tylko dość cienko rozwałkować. W całym daniu najważniejszy jest farsz.
Polecamy Wam również inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka:
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa
Marokański gulasz z resztkami kurczaka
Jambalaya z resztkami kurczaka
Składniki:
- 250 g krewetek
- Szklanka gotowanego lub pieczonego kurczala
- Szalotka
- 3 cm imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny)
- Garść posiekanego szczypiorku
- Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki
- Papryczka chili (opcjonalnie)
- Litr rosołu (polecamy przepis na rosół zrobiony na kościach pieczonego kurczaka)
Przygotowanie:
Farsz
Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę – około 3 łyżek. Wszystko wymieszaj. Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj chwilę farsz, aż zamieni się w gładką masę. Odstaw na 15 minut. Nadzienie jest gotowe.
Ciasto
Krok 1
Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego dwa jajka. Powoli mieszaj mąkę z jajkami (dobrze do tego nadają się pałeczki).
Stopniowo – w bardzo niewielkich ilościach dodawaj wodę. Cały czas mieszaj. Dolej tyle wody ile może wchłonąć mąka. Co to oznacza? W cieście nie ma już fragmentów suchej mąki, związała ją woda, jest zwarte, dobrze się zlepia, ale nie jest mokre.
Zagniataj ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na 30 minut. Po 30 minutach ponownie zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na płat grubości 2 mm. Następnie posyp wierzch ciasta mąką i złóż na trzy części – mniej więcej tak jak składa się koszulę.
Przykryj folią i włóż do lodówki na godzinę.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto będzie już bardzo elastyczne. Rozwałkuj je na bardzo cieniutkie płaty.
Krok 2
Potnij rozwałkowane płaty na kwadraty. Ponieważ won tony mają być podane w rosole, kwadraty nie powinny być zbyt duże (czyli około 5 cm/5 cm – tak by zmieściły się łyżce i można było je zjeść jednym kęsem.
Przygotuj kubek z zimną wodą i pędzel. Nałóż farsz na środek kwadratów. Następnie zwilż delikatnie pędzelkiem brzegi ciasta.
Złap rogi kwadratu znajdujące się po przekątnej. Ściągnij je do siebie i zlep. Sklej pozostałe dwa rogi, tak by powstała mała sakiewka. Nawilżone ciasto powinno kleić się bardzo dobrze.
Krok 3
Gotuj won tony jak zwykłe pierogi – wrzuć do osolonego wrzątku (nie przesól wody, bo farsz jest słony). Od momentu wypłynięcia pierożków na wierzch należy je gotować jeszcze 2 minuty. Jeśli masz naczynie do gotowania na parze – możesz w nim ugotować won tony, przy czym warto dno sitka wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia i zrobić w nim dziurki. Na parze gotujemy pierożki około 5 minut.
Rosół
Zagotuj litr rosołu – najlepiej domowej roboty. Do gorącego bulionu dodaj olej sezamowy, łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu rybnego, ocet i posiekaną papryczkę chili.
Zalej gotowane pierożki gorącym bulionem. Posyp kolendrą lub pietruszką i szczypiorkiem.
Smacznego!