Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta trójca”.

Sposób na resztki z Nowego Orelanu

jambalaya z resztkami kurczaka

Jambalaya to raczej sposób gotowania niż określone danie. Polega na wymieszaniu różnych składników, przy zachowaniu jednej żelaznej zasady, że wśród ingrediencji musi być warzywna „trójca święta” kreolskiej kuchni, czyli cebula, seler i zielona papryka plus ryż. Reszta to absolutny free style kucharza. Najczęściej w jambalaya występuje kiełbasa podsuszana, chorizo w połączeniu z kurczakiem, wołowiną, mulami i krewetkami. Z warzyw, oprócz „świętej trójcy”, można dodać marchew, pietruszkę, ziemniaki.

Potrawa powstała po raz pierwszy w okolicach Nowego Oleanu, ale do końca nie wiadomo jakie ma korzenie, ani jakie jest pochodzenie słowa „dżambalaja” (w każdym razie brzmi motywująco ;-)). Nam najbardziej podoba się etymologia wywodząca nazwę z powiedzenia ludu Atakapa, zamieszkującego teren Luizjany: „Sham! pal! ha! Ya!”, co w wolnym tłumaczeniu znaczny „smacznego”. Według innych przekazów, nazwa wzięła się stąd, że pewien podróżnik zatrzymał się na noc w starym francuskim domu w Luizjanie i poprosił kucharza, żeby przygotował mu cokolwiek do jedzenia i po prostu zamiótł wszystko do rondla: „Jean, balayez” – miał powiedzieć ;-).

Polecamy Wam również inne nasze patenty na wykorzystanie resztek z kurczaka:

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa

Marokański gulasz z resztkami kurczaka

Kurczak i chorizo na nowej drodze życia

Jambalaya rzeczywiście jest bardzo smaczna, świetnie nadaje się do odgrzania, a także do recyklingu kawałków pieczeni jakie zostały z niedzielnego obiadu: wołowiny, wieprzowiny, czy resztek pieczonego kurczaka. Amerykanie często gotują jambalayę po Święcie Dziękczynienia, żeby spożytkować kawałki wczorajszego indyka.

My w naszej jambalai użyliśmy resztek kurczaka z rosołu. Podsmażony z chorizo zmienił się nie do poznania, nabrał smaku i ostrości.

Polecamy Wam ten przepis, jako sposób na wykorzystanie resztek pieczystego. Możecie też użyć świeżego mięsa. Wtedy trzeba wydłużyć o kilka minut czas smażenia. Lista składników jest długa za sprawą przypraw, których jest sporo. Warto je dodać, bo jambalaya to przede wszystkim aromat przypraw.

jambalaya z resztkami kurczaka

Składniki:

  • Szklanka pieczonego, posiekanego mięsa
  • 30-centymetrowy kawałek chorizo
  • Krewetki (najlepiej surowe, mogą być mrożone) 250 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Mała czerwona papryka
  • Mała zielona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Szklanka ryżu
  • 2 szklanki rosołu (najlepiej domowego)
  • Puszka całych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka masła

Przyprawy:
Wszystkiego pół łyżeczki

  • Tymianku
  • Oregano
  • Pieprzu kajeńskiego
  • Kuminu
  • Majeranku
  • Cebuli w proszku
  • Czosnku w proszku
  • Utartych nasion kolendry
  • Słodkiej papryki
  • Pieprzu
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • Liść laurowy
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Posiekaj w plasterki chorizo i przełóż do szerokiego rondla. Podgrzewaj, aż kiełbasa zacznie się smażyć. Dodaj kurczaka i smaż razem z chorizo, aż i mięso i kiełbasa ładnie się przypieką. Przełóż do naczynia.

Krok 2
Do tłuszczu wytopionego z chorizo wlej 2 łyżki oleju. Podgrzej. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na patelnię. Smaż przez 5 minut.

Krok 3
Umyj papryki i selera, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli, zamieszaj i smaż przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę. Wsyp wszystkie przyprawy, zamieszaj i smaż kolejną minutę.

Krok 4
Wlej do warzyw bulion, zagotuj, a następnie dodaj pomidory z puszki i ponownie zagotuj. Do gorącego wywaru wsyp ryż, zamieszaj, przykryj i gotuj aż ryż będzie miękki – około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Krok 5
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj krewetki i smaż po minucie z każdej strony, aż nabiorą ładnej różowej barwy. Posól i popieprz. Odstaw z ognia.

Krok 6
Ugotowany ryż i warzywa wymieszaj z chorizo i kurczakiem. Dopraw solą, ewentualnie pieprzem (chorizo zazwyczaj jest ostre, a w przyprawach był pieprz kajeński). Na wierzch wyłóż krewetki. Posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Na deser proponujemy Wam wykopalisko starsze niż jambalaya, na które natrafiliśmy w internetach 🙂 LOL – „Jambulaya” Anny Jantar 🙂 Ciekawe czy wiedziała co znaczy tytuł jej piosenki?