Niesamowicie pachnąca, pożywna i zdrowa potrawka warzywna z kurczakiem pieczonym lub gotowanym. Można zjeść od razu, ale świetnie smakuje też po odgrzaniu, dlatego doskonale nadaje się do pracy.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Marokański gulasz to kolejny na naszym blogu przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania i zajmuje nie więcej niż pół godziny.

Przepis pochodzi z „Guardiana”, który dość często, szczególne w okolicach świąt publikuje ciekawe zestawienia dań z „leftovers”, czyli resztek pieczonego mięsa. W Wielkiej Brytanii i USA przygotowywanie jedzenia na bazie raz wykorzystanych składników to osobna dziedzina wiedzy kulinarnej. Nam bardzo przypadła do gustu, bo jest to kuchnia zdrowa, prosta i wykorzystuje wszystkie składniki, które inaczej mogłyby się zmarnować. Polecamy Wam ten sposób gotowania. Zacznijcie od gulaszu marokańskiego z resztek kurczaka. My wykorystaliśmy gotowane mięso, na którym wcześniej zrbiliśmy rosół.

Spróbujcie też innych naszych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka (znajdziecie je tutaj).

Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka

Składniki na marokański gulasz:

  • 1 szklanka posiekanego pieczonego lub gotowanego kurczaka
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Puszka całych pomidorów (400 g)
  • 3 szklanki bulionu (ewentualnie wody)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

 Przyprawy:

  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½  łyżeczka imbiru
  • ½  łyżeczka cynamonu
  • ½  łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ½  łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka mięty (może być mięta do zaparzania w torebkach)
  • 1/2 łyżeczka pieprzu kajeńskiego albo papryczka chilli (wrażliwi na ostre smaki mogą ilość zmniejszyć lub w ogóle pomiąć)
  • Pół pęczka świeżej kolendry, albo pietruszki
  • Sok z cytryny lub limonki

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w szerokim rondlu łyżkę oleju, a następnie dodaj do niego łyżkę masła. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i smaż na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Cebulka ma się ładnie udusić i zmięknąć. Pod koniec duszenia dodaj posiekany drobno czosnek. Wymieszaj i duś jeszcze przez 2 minuty.

Krok 2

Otwórz puszkę cieciorki, odsącz z płynu na sitku i dodaj do rondla. Zamieszaj i smaż 1 minutę.

Teraz czas na przyprawy. Do rondla dodaj 1 łyżeczkę kurkumy i po pół łyżeczki: imbiru w proszku, cynamonu, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki, kuminu, mięty, pieprzu kajeńskiego albo papryczki chilli. Wszystko wymieszaj. Smaż 1 minutę.

Dodaj pomidory z puszki (wcześniej możesz je pokroić na mniejsze kawałki), a chwilę później bulion. Podkręć temperaturę, żeby potrawka zagotowała się, po czym zmniejsz ogień i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotuj około 15 minut.

Krok 3

Pokrój drobno natkę, kurczaka porwij rękami lub posiekaj w mniejsze kęsy. Dodaj do gulaszu. Dopraw solą i pieprzem. Wyciśnij sok z cytryny. Zamieszaj. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Podawaj z ciemnym pieczywem.